Czy notebook / ultrabook nadaje się do programowania?

0

Chciałbym dzisiaj otworzyć pewną ankietę ponieważ ciekawi mnie jakie macie podejście do wygody przy programowaniu. A w zasadzie - jakiego typu komputera używacie?
Preferujecie stacjonarną dużą machinę czy raczej coś mniejszego - np. notebook czy ultrabook? No ale właśnie - czy takie ultrabooki albo notebooki nadają się na czysto do programowania czy lepiej zaopatrzyć się w zewnętrzny monitor?
Wiadomo oczywiście, że patrząc przez nie raz 8 godzin na 15" ekran notebooka albo 13" ekran ultrabooka oczy mogą szybko "wysiąść" i męczyć nas bólem.

Przemyślenia moje wzięły się stąd, że oglądałem na jakiś filmikach promujących pracę w ich firmie, że tam programiści często korzystają właśnie z laptopów a nie większych PC.

1

Kiedyś miałem notebooka 13 cali i na początku w miarę wygodnie mi się pracowało. Teraz mam 17' i nie wyobrażam sobie wrócić do 13, nawet przesiąść się na 15' byłoby ciężko. Kiedyś sam się o to kłóciłem i ktoś na tym forum napisał, że to ma być sprzęt do pracy, a nie zabawka dla dziewczynki, które porównują która ma ładniejszego notebooka. Wtedy szedłem w zaparte, a dzisiaj jestem tego samego zdania.

2

Temat wałkowany ostatni rok wiele, wiele razy.

W skrócie - zależy co programujesz, netbooki mają często jakieś Atomy i inne procesory "do pisania w Wordzie" (w sumie po to są netbuki) - IDE potrafią być ciężkie, kompilacja programów może potrwać na takim. Typowy laptop już coś więcej potrafi - ale to zależy od ceny. Do takiej webdeveloperki się nadaje, 15 calowy ekran jest w porządku (dopóki producent nie wpadnie na genialny pomysł zrobienia full hd na 15 calach - wtedy ciężko na tym coś dostrzec, chyba, że zwiększamy fonty/ikonki, ale to często powoduje problemy z kompatybilnością programów (zanikające boksy, wyjeżdżające poza ramki teksty itd)). Z monitorem zewnętrznym - niczym (oprócz wydajności - za tę samę kasę masz konkretną maszynę stacjonarkę) się to już nie różni.

Zalecałybym jednak przejrzenie starych tematów o tym samym ;)

2

Ja ogólnie wychodzę z założenia, że laptop jest sprzętem przenośnym. W moim pojęciu laptop o wadze 3,5 kilograma i rozmiarze 17" jest co najwyżej "przewoźny", bo do codziennego noszenia jest zwyczajnie niewygodny i ciężki. Ale to moje prywatne skrzywienie, wybierałem komputer sugerując się m.in. wagą. Nie każdy tego potrzebuje.

Obecnie bez większych problemów da się znaleźć laptopy bez problemu nadające się do programowania. Te nawet zwykłe 1366x768 jest w miarę dobre... ale w pewnym momencie okazuje się, że po użyciu 2 monitorów ciężko jest wrócić do jednego. Kombinacja pt. laptop + monitor jest wystarczająca do zwyczajnej pracy bez problemów. Nie widzę specjalnych złych cech wgapiania się w ekran laptopa, po wielu godzinach mam tak samo zmęczone oczy na 19" i na 13".

Pozostaje pytanie - dlaczego programiście potrzebny jest laptop? On z tym gdzieś chodzi? Niektóre firmy wyszły np. z opcją ruchomego biurka niż ruchomego komputera :-)

Kiedyś tutaj chyba była dyskusja, że wszystkim dali laptopy bo tak jest "nowocześniej". W ogóle sporo dyskusji było o tym na forum już.

0

Udzielałem się w takich wątkach, ogólnie ja jestem pro-laptopowy, bo cisza, bo można go odpiąć i wziąć do sali projektowej i omawiać postęp prac i dalsze wizje (stacjonarka wymagałaby kopiowana gdzieś na coś plików, na tamtym czymś mogłoby braknąć jakiegoś narzędzia (np. środowiska www w moim przypadku, ale nawet IDE do szybkiej zmiany, żeby "zobaczyć" na żywo dwie możliwe opcje na projektorze)), bo nie zajmuje miejsca, bo jest gratisowym drugim monitorem, bo rzadko - ale czasem po prostu ta mobilność jest przydatna - i jeżeli faktycznie nie potrzebujemy maszyny z 16 rdzeniami itd, to taki 4 rdzeniowy laptop w tej samej cenie wydaje się jednak lepszym wyborem.

0

Dyskusja typu: windows vs linux czy prawica vs lewica.
Jak ktos potrzebuje mobilnosci to wezmie laptopa.
Jak ktos jej nie potrzebuje to wezmie dekstopa.
Takie jest moje zdanie na ten temat.

0

@Ktos Hmm skoro to nie robi takiej różnicy to czemu tylu programistów uważa że np na tych 13" jest złe bo niby mało miejsca? A na co takiemu programiscie c#/c++ np dwa monitory 24"? Pytam bo nie znam nikogo kto by na samym laptopie programowal. Może są tutaj tacy?

0

tak, nadaje się ale jest niewygodny - mi szczególnie dość płaska klawiatura przeszkadza, ale to pewnie zależy od modeli

0

Ja piszę na samym ultrabooku (Asus U36j) narzekać nie mam na co. Używam gVim'a więc na brak miejsca na ekranie narzekać nie mogę.

0

Tak naprawdę to nie ma większego znaczenia czy laptop, czy netbook czy stacjonarka pod warunkiem że:

  • możemy postawić go na biurku, podłączyć klawiaturę, mysz i normalny monitor (czyli co najmniej 21 cali 1920x1080)
  • posiada zainstalowany odpowiedni system operacyjny (czyli wiadomo że żaden android itd).
  • jest wystarczająco wydajny

Malutkie netbooki rzadko spełniają to trzecie kryterium. Ale jeśli by ktoś miał wystarczająco mocnego netbooka czy nawet tablet to po podłączeniu peryferiów żadnego problemu nie widzę. No chyba że komuś nie przeszkadza że np. kompilacja projektu w C# zamiast 10 sekund trwa minutę, a kompilacja dużego projektu w C++ np 10 minut zamiast minuty. Używanie takiego netbooka bez dodatkowych peryferiów jak monitor, klawiatura i mysz to nie praca tylko zabawa, każdy zawodowy programista wyśmieje sam pomysł pracy na 7 calowym monitorku i konieczność dłubania na mikroskopijnym touchpadzie, czy celowania w mikroskopijne klawisze. W codziennej pracy to się nie sprawdzi - można tego użyć co najwyżej do jakichś szybkich małych poprawek gdzieś w terenie, w sytuacji awaryjnej.

0

temat bez sensu, zadane pytanie jest pytaniem retorycznym, na które każdy zapewne zna odpowiedź i jedynie może sobie subiektywnie dopowiedziec dwa-trzy zdania.

0
MVC napisał(a):

@Ktos Hmm skoro to nie robi takiej różnicy to czemu tylu programistów uważa że np na tych 13" jest złe bo niby mało miejsca? A na co takiemu programiscie c#/c++ np dwa monitory 24"? Pytam bo nie znam nikogo kto by na samym laptopie programowal. Może są tutaj tacy?

Nie wiem czy 13" konkretnie jest złe, ale 1366x768 może być za małe.
A co do dwóch ekranów - na jednym kod, na drugim wynik. Przykładowo na jednym ekranie mam VS, na drugim mam emulator Windows Phone. Na jednym mam Aptanę, na drugim Firefoksa. Na jednym N++ i skrypty, na drugim emulator. I wtedy się pracuje wygodnie :-)

6
MVC napisał(a)

Hmm skoro to nie robi takiej różnicy to czemu tylu programistów uważa że np na tych 13" jest złe bo niby mało miejsca? A na co takiemu programiscie c#/c++ np dwa monitory 24"?

Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy.

1
Azarien napisał(a):

Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy.

oż właśnie to.

Odpowiedź na zadane pytanie jest prosta: NADAJE SIĘ i basta. ba. wszystko się nadaje. kwestia jest - co jest wygodne.

To jest dokładnie tak samo jak z wyborem samochodu. Czy smart nadaje się do jazdy? Yep, nadaje się, ale ja bym do tego nie wsiadł. Wielki rolls royce phantom nadaje się do jazdy? Yep, nadaje się, ale moja znajoma zapiszczała by się próbując ruszyć twierdząc że to "za duże, nie praktyczne itp". Tak samo jest z kompami do pracy - na wszystkim można pracować, co komu pasuje i do czego wykorzystuje powinno być najważniejszym wyznacznikiem. Jak baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy to niech zmieni spódnice (albo zawód).

2

Można pracować w niewygodnej pozycji, na powolnym sprzęcie, patrząc na czarno-zielony monitor, będąc głodnym, odwodnionym i sennym, siedząc gołym tyłkiem na desce nabitej gwoździami ostrzami do góry, tylko jak będzie z efektywnością takiej pracy?
Ciekawe, czy baletnica dobrze tańczyłaby w zbroi rycerskiej mając do tego związane nogi.

3
somekind napisał(a)

No trochę hiperbolizowałem, ale chodzi mi o to, że powiedzenie "złej baletnicy ..." dotyczy sytuacji, w której ktoś czegoś nie umie i zrzuca winę na narzędzia (albo innych ludzi, pogodę, itp.), a nie tego, że pewne narzędzia są wygodniejsze od innych.

+/- Powiedzenie sobie a kontekst sobie - mnie chodziło o to że w całym kontekście pytanie nie ma sensu bo przy posiadaniu umiejętności, to na czym się pracuje ma niewielki wpływ na jakość pracy.

Posłużę się przykładem z życia: mój ojciec starą dubeltówką na polowaniu był jednym z najlepszych w skuteczności, a kolega z super sprzętem mógł co najwyżej grzybki zbierać; wymienili się narzędziami dla sprawdzenia - mój ojciec był najlepszy a kolega z dubeltówką sobie nie poradził. (nie nabijam tu się z kolegi mego ojca, lecz daje prosty przykład, że narzędzie o ile daje pewną przewagę nie zastępuje umiejętności) Jasne - wygodniej było super sprzętem. Jednak przy samym nadawaniu się do pracy chodzi o fakt samej możliwości a nie dodanej wygody.

Przykład mój: na wakacjach, szczyty tatr słowackich i telefon od szefa o ogromnych problemach wymagających bezpośredniej, natychmiastowej ingerencji. Najwygodniej by było w domu/biurze na pełnym stanowisku (odpada, nie będę jechał 400km, schodził 4h z góry i marnował całego dnia). Można użyć notebooka leżącego sobie w pokoju agroturystyki (odpada, 4h schodzenia, 15km jazdy, a jak sprawę załatwie to pewnie będzie noc i cały dzień w d...). Rozwiązanie na miejscu to telefon z dostępem ssh do VPS. Oczywiście, tak jak wspomina @somekind niewygodnie, ale nadawało się do rozwiązania problemu. Mogłem jeszcze dalej pójść w niewygodę - tłumaczyć via tel osobie na miejscu co ma robić i zgadywać co się dzieje na podstawie odczytywanych przez osobę komunikatów. Tak też się dało ;)

Teraz może tak w bardziej rozbudowanej formie odp na ankietę:

Tak w zupełności wystarczy - oczywiście że wystarczy. Jasne że da się wygodniej/lepiej ale z mojego doświadczenia powiem że mając wygodny mobilny laptop i stacjonarkę o tych samych parametrach co laptop (tylko monitor większy/wygodniejszy itp), będąc w sytuacji gdzie mobilność jest przydatna (dom daleko od biura, studia itp), każdy myślący wybierze laptopa.
Tak - ale z zewnętrznym monitorem - oczywiście że będzie fajnie. Zależy jeszcze jak chcesz używać. Ja preferuję monitor laptopa + drugi monitor + klawiatura + myszka. Masz 2 monitory i jest sweet.
Nie bo...(?) - Jak masz wypaśną stacjonarkę, z takim układem który pozwala podłączyć 3+ monitorów, do tego wygodne biurko, super mega ergonomiczny fortel i cholera wie co jeszcze, to taki netbook/ultrabook/laptop (jak zwał tak zwał, o to samo chodzi w ogólnym rozliczeniu) będzie jak pipidówka do niczego nie nadająca się. Mój 13" lifebook zalicza kurz na półce, bo w porównaniu do 15" Latitude jest cienki. 15" Latitude jest do niczego w porównaniu do 17" inspirona, Inspiron to kalkulator w porównaniu do stacjonarki (teoretycznej, którą kiedyś kupię) itp itd... Im mi będzie wygodniej tym mniej na znaczeniu będzie dla laptopów. Im mniej mobilności mi będzie potrzeba tym mniej będą używane laptopy.

IMO? Mogę zaznaczyć każdą opcję i będzie w zgodzie z rzeczywistością.

A i @somekind - nawet nie podejrzewasz jak wygodnie jest pisać poprawkę i kompilować wtyczkę do systemu zarządzającego poprzez telefon z androidem będąc na wys 2km w tatrach słowackich w pięknym otoczeniu, podczas gdy najbliższa wygodna alternatywa oznaczała stracenie dnia w górach. Jasne że na laptopie bym zrobił to tak 2x szybciej, a w domu/biurze 3x szybciej i wygodniej.

TL;DR: wszystko się nadaje bo powinno się wybierać narzędzie pod potrzebę a nie potrzeby nakierować na narzędzia. Oczywiście, powinno dążyć się do tego aby było jak najwygodniej i osiągnąć w tym kompromis.

2
Johnny_Bit napisał(a):

Przykład mój: na wakacjach, szczyty tatr słowackich i telefon od szefa o ogromnych problemach wymagających bezpośredniej, natychmiastowej ingerencji. Najwygodniej by było w domu/biurze na pełnym stanowisku (odpada, nie będę jechał 400km, schodził 4h z góry i marnował całego dnia). Można użyć notebooka leżącego sobie w pokoju agroturystyki (odpada, 4h schodzenia, 15km jazdy, a jak sprawę załatwie to pewnie będzie noc i cały dzień w d...). Rozwiązanie na miejscu to telefon z dostępem ssh do VPS. Oczywiście, tak jak wspomina @somekind niewygodnie, ale nadawało się do rozwiązania problemu.

No to potwierdzasz to o czym ja pisałem. Jako awaryjne narzędzie do szybkiego rozwiązania problemu - moze być netbook, a nawet telefon (a raczej chyba smartfon a nie telefon). Ale czy chciałbyś używać tego telefonu z VPS-em w codziennej pracy? Chyba raczej nie.

1
Johnny_Bit napisał(a):

+/- Powiedzenie sobie a kontekst sobie - mnie chodziło o to że w całym kontekście pytanie nie ma sensu bo przy posiadaniu umiejętności, to na czym się pracuje ma niewielki wpływ na jakość pracy.

Nie wiem co odpisać, może po prostu tyle, że jeśli komuś na Pentium 200MMX i monitorze VGA pracuje się równie szybko i wygodnie jak mi na nowoczesnym sprzęcie z dwoma monitorami Full HD, jeśli jego praca jest wówczas równie efektywna jak moja, to mu cholernie zazdroszczę.
I nadal nie sądzę, żeby chęć posiadania lepszego sprzętu świadczyła o byciu złą baletnicą, jak niektórzy tutaj sugerują.

A idei odbierania telefonu od szefa w Tatrach nie załapię chyba nigdy. :)

0

Ciekawe jak by na tym działało VS 2012 i programowanie. http://laptopy.benchmark.pl/test-laptopa/asus-taichi-21.html oczywiście oddzielna klawa i mysz, ew monitor ;) Brak usb 3.0 a dysk tylko 120 gb ;/'

0

Zna ktoś jakiś model ultabooka z i5/i7, dyskiem SSD ok. 120 gb, intel graph 4000 i dodatkową, do 16 gb ram, matryca 15"+ ?

0

Temat trochę ucichł a ja wciąż nie wybrałem :D

Szukam trochę na forach o lapkach jednak tam nie wiedzą jak to jest z programowaniem na nich.

Macie lapki? Jaka przekątna ekranu? Jaki procek?

Matryca: Matowa:
Z początku myślałem o 17.3" i7,16 GB RAM jednak ciężko to gdziekolwiek zabrać.
15-15.6" juz lepiej z mobilnością.
13-14" sprawy przenoszenia super tylko jak z programowaniem na takim ekraniku?

W domu lapek będzie głównie podłączany pod 21" monitor ale będzie przenoszony na uczelnie czy też między pokojami więc i niech tam się komfortowo pracuje.

Procek
Co do procków i5 czy i7? Oczywiście, że i7 lepszy ale czy aby na pewno niezbędny?

Ram
Ram? Na stacjonarce mam 3GB hmm czasami brakuje. To lapek z 4GB DDR 1.6k mhz będzie okej? Czy może brakować przy bardziej zaawansowanych rzeczach.

Grafika Myślałem o zintegrowanej intel 4000 bo grać w gry nie muszę a jeżeli już to powinno uciągnąć. A brak dodatkowej karty = lżejszy, cichszy.
A jak z programowaniem np. w XNA, WPF? Karta graf. zintegrowana podoła? Oglądanie filmów powinno uciągnąć.

Dysk Na stacjonarce mam HDD bodajże 5400rpm. W lapku chciałbym spróbować w końcu SSD myślę o samym SSD 120+GB.
Brak HDD = Cichsza praca, lżejszy ;) Za mało miejsca? Chyba w obecnych czasach wszystko(zdj,filmy,pliki) można trzymać w zsynchronizowanych chmurach.

Polecicie jakieś modele?
Coś koło max 4000 zł.

Zastanawiam się nad:

0

Z początku myślałem o 17.3" i7,16 GB RAM jednak ciężko to gdziekolwiek zabrać.

Mam 17,3'' i często go przenoszę - jeżdżę z nim na uczelnię 2x w tygodniu, czasem do innego miasta 4 godziny pociągiem czy pksem i jest OK. Tylko że kupiłem sobie na niego plecak. Nie wyobrażam sobie noszenia 17-tki w torbie :P. Tylko że u mnie był ten problem, że na biurku nie miałem miejsca na monitor :P.

0

Miesiąc temu kupiłem: http://www.ajkomp.pl/acer-ao756-877b2kk-c877-4gb-320gb-hdmi-czarny-p8753.html i wymieniłem dysk na SDD 64 GB.

Najbardziej się obawiałem czy procesor nie będzie za słaby, ale ten jaki mam w 100% spełnia moje oczekiwania :) Mogę na wirtualnym pulpicie odpalić wiele okien PyCharma, chrome i pozostałych aplikacji z jakich zwykle korzystam.

W ofercie szczególnie podobało mi się to, że nie musiałem płacić za windowsa skoro i tak korzystam z linuksa.

Sprzęt kupowany był z myślą o częstej zmianie lokalizacji. Dlatego mała waga wraz z niedużą przekątną odgrywała ważną rolę.

Klawiatura jest bardzo przyjemna i łatwo do niej się przyzwyczaić po zejściu ze stacjonarki. Co do baterii tu mogę wspomnieć, że wraz z dyskiem SDD zyskałem 2 dodatkowe godziny :)

Nie dałem dużo, a wszystko mi się podoba. Polecam :)

1

Czy notebook / ultrabook nadaje się do programowania?

zależy na jakim etapie programowania jesteś, co chcesz programować, czy to ma być Twoje podstawowe narzędzie pracy i jaki ma być ten notebook/ultrabook. Skoro o to pytasz to zakładam że jesteś bardziej początkującym niż zaawansowanym programistą. Myślę że dopóki się nie przyzwyczaisz do czegoś większego to ta mniejsza powierzchnia ekranu Ci wystarczy.

Myślę że jeżeli dopiero zaczynasz to sam lapek z np. 15" ekranem ci wystarczy, napiszesz spokojnie na nim proste aplikacje, poznasz środowisko pracy itp. Jeżeli chodzi o wygodę pracy to na pewno muszą być co najmniej 2 ekrany taki z lapka 15" i zewnętrzny 21" spokojnie powinien Ci wystarczyć. Sam mam w domu lapka 15,4" i monitor 22" i nie jest najgorzej, aczkolwiek wracając z pracy gdzie mam 24"+22" to czasem brakuje kawałka ekranu :)

Co do lapka:

  • ekran - poniżej 15" to zły pomysł, nawet jeżeli ma współpracować z zewnętrznym monitorem
  • pamięć, procesor - nie wiem jakie aplikacje chcesz pisać ale podejrzewam że nawet 2GB ramu i słaby procek by Ci starczył. Jeżeli kupisz lapka i będziesz chciał napisać sensowną aplikację i wykorzystasz 50% ramu albo procek będzie chodził godzinę z użyciem 100% to raczej na pewno zrobiłeś gdzieś błąd w pisaniu aplikacji. Żeby wykorzystać 4-rdzeniowy procesor to trzeba już trochę umieć i sama aplikacja też musi być bardzo wymagająca, podejrzewam że oba te warunki nie są spełnione więc 2-rdzeniowy procesor wystarczy ci z palcem w... sam wiesz gdzie :)
  • grafika - jeżeli nie chcesz pisać gier, aplikacji 3D i innych graficznych tworów tylko aplikacje okienkowe, www itp to raczej na pewno nawet te z najniższej póki dadzą radę więc nie ma co przepłacać
  • dysk - na tym dokładnie się nie znam, sam się zastanawiałem nad sdd ale na pewno nie jako jedyny dysk, z tego co słyszałem/czytałem padają one stosunkowo szybko i polecam taki dysk jako dysk na system operacyjny (w takim przypadku 32 GB nawet powinny wystarczyć a może nawet mniej jak się postarasz - nie ma co przepłacać) ale dane bałbym się trochę trzymać na takim dysku bez w miarę regularnej kopii zapasowej, więc dołożyłbym do tego jakiś tradycyjny w miarę szybki dysk.

Z

0

Zna ktoś jakąś 13.3" - 15.6" z serii laptopo-tableto coś jak Lenovo Yoga 13 lub Asus Taichi 21 tzn. Tylko żeby było wydajne jako laptop i miało możliwość przełączenia do trybu na Tablet?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1