Bateria w laptopie ładuje się tylko do 94%

0

Cześć. Mam pewien problem: otóż kiedy wyłączam wieczorem mojego laptopa (Samsung R540JA05-UK) to bateria pokazuje, że stan naładowania baterii jest 100%. Natomiast kiedy włączę go rano jest...94%! Jak to się dzieje? Czy są to pierwsze oznaki totalnego zjechania baterii i pora na jej wymienienie?

Używam Windows 8 gdzie wiadomo, że wyłączenie to taka jakby hibernacja....
Może to też być spowodowane tym, że na noc odłączam zasilanie a monitor dalej zostaje podpięty? Zresztą to nie zmienia faktu, że jak go odpinałem to sytuacja wyglądała tak:
Wstawałem o 6, sprawdzałem czy się będzie ładował - nie: zielona dioda czyli jest chyba 100%.
Przychodzę ze szkoły ok. 17 podłączam już pomarańczowa dioda i 96% baterii. :P

Potraficie to wyjaśnić?

0

Wygląda na końcówkę baterii.
Wyjmij baterię na ten czas i po podpięciu po tych paru godzinach sprawdź jej poziom. To odetnie spekulacje od pobierania z niej energii w trybie uśpionym.

0

Poza tym być może bateria już Ci się trochę zużyła i tak naprawdę nie ładuje się do 100% i tak działa miernik baterii, że Ci te 94-96% pokazuje dopiero po restarcie komputera.

Sprawdź sobie jakimś narzędziem. Nie wiem jak pod Windowsem, ale pod Linuksem np. wystarczy:
cat /proc/acpi/battery/BAT0/info

Co przykładowo u mnie zwraca:

present:                 yes
design capacity:         4400 mAh
last full capacity:      3894 mAh
battery technology:      rechargeable
design voltage:          11100 mV
design capacity warning: 440 mAh
design capacity low:     133 mAh
cycle count:		  0
capacity granularity 1:  44 mAh
capacity granularity 2:  44 mAh
model number:            DELL 8NH551C
serial number:           17887
battery type:            LION
OEM info:                SMP

Jak widać "last full capacity" różni się od "design capacity", czyli bateria się trochę zużyła :)

Ponad 90% to nie jest "totalne zajechanie baterii" i nie musisz jej koniecznie wymieniać :D Chyba, że pokazuje Ci te 96% i trzyma na tym pół godziny.

0

Zawsze można wyjąć po prostu baterię z laptopa jak się ma stałe podłączenie do prądu(jak się jest w domu) a baterię wkładać tylko gdy się wychodzi z domu. Taki zabieg z pewnością przedłuży czas żywotności bateri no chyba ,że laptopa używamy cały czas poza domem to ten sposób nie zadziała.

0

Zawsze można wyjąć po prostu baterię z laptopa jak się ma stałe podłączenie do prądu(jak się jest w domu) a baterię wkładać tylko gdy się wychodzi z domu

No gdyby nie wysyp ostatnio „ultrabooków” o możliwości serwisowania na poziomie produktów z jabłuszkiem.
Praktycznie nie ma już w sprzedaży zwykłych laptopów mniejszych niż 15 cali.

Za rok-dwa ludzie zaczną masowo wyrzucać te „ultrabooki”.

1

Ta, niektórzy płacą ciężką kasę za UPS do stacjonarki, a inni z darmowego UPSa w laptopie rezygnują, żeby przedłużyć sobie żywotność baterii wartej 200zł o 2 miesiące.

1

Pod Windows można w Powershell wywołać gwmi win32_battery. Klasa ta powinna mieć właściwości DesignCapacity i FullChargeCapacity podane w miliwatogodzinach.

0

Zrobiłem tak jak radziliście: wyjąłem baterię na noc (była naładowana w 100%) i wsadziłem ją rano. Faktycznie po włączeniu notebooka było 100% ale po ok. 10 sekundach spadło do 98% :P.

0
Rev napisał(a):

Pod Windows można w Powershell wywołać gwmi win32_battery. Klasa ta powinna mieć właściwości DesignCapacity i FullChargeCapacity podane w miliwatogodzinach.
W moim przypadku (WinXP, Dell)

DesignCapacity              :
DesignVoltage               : 12522
EstimatedChargeRemaining    : 212
EstimatedRunTime            : 71582788
ExpectedBatteryLife         :
ExpectedLife                :
FullChargeCapacity          :

Niewiele tu podają.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1