ubuntu - sterowniki do gt 630m

0

mam ubuntu 12.04, zainstalowałem gnome, jednak mam ustawioną wersję fallback(?). Chciałbym mieć ten ładny wygląd gnome3, więc chciałem zmienić w ustawienia systemu/szczegóły/grafika a tam się okazuje że nie rozpoznaje mi mojej grafiki (GT 630m). Pobrałem sterowniki od nvidii, zainstalowałem w tekstowym, jednak po restarcie rozdzielczość 640x480 bez możliwości zmiany, udało mi się wrócić do pierwotnego stanu jednak nie wiem co dalej. Próbowałem instalować program bumblebee jednak nim mogę uruchamiać tylko konkretne aplikacje a nie ustawić kartę jako domyślną dla całego systemu. Z góry dzięki za pomoc

0

optirun jak już pisałem odpada chyba że można go włączyć dla całego systemu, każde instalowanie sterowników nvidii kończy się tym samym, rozdzielczość 640x480 i usuwanie xorg.conf żeby wróciło do normy. W oknie dodatkowe sterowniki mam następującą sytuację: "NVIDIA binary Xorg driver, kernel module and VDPAU library" - próba włączenia kończy się błędem i "nvidia_current_updates" - sterownik włączona ale aktualnie nie używany.

0

Wróżek tu nie ma. Gdzie logi ze startu xservera, gdzie pozostałe info? Jeśli instalacja sterowników nvidia kończy się tym co napisałeś to albo instalujesz nie takie sterowniki jak trzeba, albo konflikt z jakimiś ubuntowymi ulepszeniami albo sterowniki mają jakiś bug.

Radze iść na jakieś linuksowe forum i przede wszystkim pytając podać od razu niezbędne informacje, jak np:

  • dokładną wersję systemu
  • logi ze startu x-ów

Sterowniki nvidia instalują fajny skrypt, który zbiera wszystkie niezbędne informacje - z tym możesz nawet zgłosić się na oficjalne forum nvidia i uzyskać pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1