IDE pod webdev (php + html/css/js), nie Aptana, nie Eclipse, nie Netbeans

0

Od początku zaznaczę, że jestem użytkownikiem Eclipse.
I to Eclipse w końcu zaczęło mnie drażnić - pamięciożerność i CPUżerność jeszcze wybaczę, ale tego, że przy dłuższych plikach lubi się nagle coś poprzestawiać (szczególnie w momentach kiedy Eclipse automatycznie wstawia klamry/nawiasy zamykające itp.), trzeba zamknąć i otworzyć plik, wierząc, że się nic w nim nie napsuło (w edytorze pojawiają się artefakty/wymieszane fragmenty pliku - gdyby to się miało w tej formie zapisać...).

Próbowałem Aptany - już Eclipse jest lepsze, Aptana nie chce mi podpowiadać kodu (w ogóle nie widzi klas, choć są w tym samym folderze). Inna sprawa - jeżeli jestem kursorem w klasie AAA, w metodzie piszę $this->metoda2( to w tym momencie (albo po najechaniu na to co napisałem) oczekuję podpowiedzi dot. listy parametrów - Aptana nie podpowie.

Netbeans z kolei coś się dziwnie zainstalował - mam w nim puste okno i parę opcji (zapisz, zapisz jako - otwórz nie ma) - większość niedostępnych. Coś jak podstawa bez jakiegokolwiek pluginu.

Dlatego wybieram się na poszukiwania czegoś nowego. Najlepiej nie w Javie.
Co powinno mieć:
Wsparcie dla PHP, HTML/CSS (w nowych wersjach, tj podpowiadać mi nowe elementy,atrybuty,wartości itp), Javascript - w tym wlicza się kolorowanie, wyświetlanie błędów składni na bieżąco, normalne podpowiadanie w PHP, Obsługa komentarzy PHPDoc, historia zmian w plikach (bez głupich ograniczeń), porównywanie zawartości plików. Autoformatowanie rozrzuconego kodu (beautifier) mile widziane. Nie wiem co jeszcze, bo w sumie ciężko mi tak zlistować to, czego używam na codzień.

Sprawdzam teraz PHPEdit, z którego trialem bawiłem się jak zaczynałem pisanie PHP gdzieś koło gimnazjum/liceum - był fajny, ale dużo mu brakowało, nie wiem jak teraz.

0

Próbowałeś PhpStorm? http://www.jetbrains.com/phpstorm/features/index.html - co prawda jest to płatna edycja IntelliJ dla PHP, ale cena jest niewysoka, komfort pracy ogromny. Moim narzędziem pracy jest raczej PyCharm niż PhpStorm, ale na niego przerzuciłem się właśnie z Aptany. Póki co lepszego IDE do PHP nie spotkałem, chociaż staram się unikać kontaktów z tym językiem to czasem po prostu trzeba, póki co lepszego IDE nie spotkałem.

0

niektórzy chwalą sobie Komodo IDE ( http://www.activestate.com/komodo-ide ) choc mi średnio przypadł do gustu

0

W NetBeans może dlatego, że na świeżo żaden moduł nie jest odpalony — trzeba stworzyć nowy projekt i się samo zrobi.

0

Też onegdaj szukałem i.. nadal piszę w EditPlusie :/
Obawiam się, że nie ma dobrego środowiska dla PHP nie bazującego na Javie i nie zjadającego połowy dostępnych zasobów kompa :-/

0

Bo Aptana, Eclipse i Netbeans to w sumie multiedytory, a VS jest tylko do .Net. Fakt brakuje do PHP takiego VS który byłby tylko do tego.
W sumie do VS jest dodatek do php nazywa sie to chyba VS for Php tyle ze troche kosztuje.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1