Spellcheck dla języków programowania

0

Ostatnio zastanawiałem się, czy istnieje jakiś dodatek do jakiegoś IDE lub vima pozwalający sprawdzać pisownie identyfikatorów w C++ i/lub Pythonie. Najlepiej, żeby IDE było open source, w przypadku C++ do VS coś można znaleźć, ale pod Linuksem to rozwiązanie odpada. Ewentualnie może to być zewnętrzny program, którego wyjście będzie czytelne, tzn. nie gorsze niż wyjście gcc przy błędzie w szablonach. Nawet makro do Emacsa przejdzie. Wystarczy, że taki dodatek obsługiwałby język angielski.

Raz mi się udało zrobić błąd w słowie "parameter", co najśmieszniejsze napisałem "paramter" jako nazwę klasy, przedrostek pliku .h oraz w instrukcji #include, wszystko nieświadomie.

Dodatkowo czy jest jakieś sensowny plugin dla vima do edycji komentarz, tzn. odpowiednie zawijanie linii przy zmianie komentarza w środku i ewentualnie dzielenie wyrazów? Tego akurat jeszcze nie szukałem, skojarzyło mi się podczas pisania tego postu.

0

A Eclipse nie wystarczy?

0

A sprawdź czy w Eclipse działa. Ja mam podpiętego spellchecka właśnie w Eclipse i jakoś sobie radzi. Przy czym ograniczyłem go by sprawdzał tyko dokumentację.

0

Chodziło mi o sprawdzanie pisowni np. w czymś takim (oczywiście z ignorowaniem funkcji zadeklarowanych w zewnętrznych plikach nagłówkowych itd.):

 int spelingEror(void){
	return 3;
}

Dodatkowo w komentarzach po naciśnięciu ppm na podkreślone słowo nie mogę znaleźć jak np. dodać do słownika, ani żadnej sugerowanej pisowni. Nie dzieli słów pisanych camelCase na pojedyncze słowa i całe podkreśla jako błąd.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1