Łączenie języków programowania

0

Jest takie teoretyczne pytanie jak połączyć ze sobą skrypty napisane w Javie i C#.net . Dla zobrazowanie mam napisany applet/servlet prosty formularz w Javie który dodaje informacje do bazy danych jednakże jeśli mam drugą podobną aplikacje tylko napisana w .necie która wymaga identycznych informacji to po co tworzyć nowy formularz.. i tu jest pytanie czy jest możliwość pobierania wiadomości powiedzmy ze wspólnego formularza napisanego w jsp/java i jednocześnie w asp/c#

0

skoro dane sa zapisywane do DB to po kiego chcesz pobierac ze wspolnego formularza?
drugie pytanie bardziej podstawowe: co dokladnie ma byc napisane w C# a co w Javie ?
chcesz zeby np, pol formularza to java a drugie pol to C# ?

0

Spróbuje to zilustrować mam formularz napisany w JSF po naciśnięciu guzika przesyła on informacje do bazy danych, jednak na tej samej stronie chce umieścić skrypt napisany w c# jednak serwer obsługujący java nie może tego wykonać, więc pytanie jest takie co należy zrobić by skrypt napisany w c# był uruchamiany ze strony napisanej w jsf która jest postawiona na serwerze Jboss. Napisanie skryptu w javie nie jest rozwiązaniem xD

0

Fajna koncepcja. Daj znać, jak Ci się uda :)

0
Muadib napisał(a)

skrypty napisane w Javie i C#.net
Aha - to są języki skryptowe? Ja myślałem, że kompilowane do kodu pośredniego, ale co ja tam wiem...

0

@manfred, jak by nie patrzeć, on mówi o JSP i ASP.NET, a to chyba nie do końca idzie w pośredni.

0

Nie wiem jak JSP, ale ASP.NET również jest kompilowany przy pierwszym odpaleniu strony i trzymany jako MSIL, a nawet jako native code, także z połączenia tych dwóch technologii nici (chyba, żebyś napisał jakiś specjalny plugin do serwera, który by przekazywał żądania do obu handlerów itd, ale to trochę na wyrost).

Jest prostsza metoda. W Windows możesz zarejestrować dowolną klasę .NET Framework jako obiekt ActiveX, który będziesz mógł używać z poziomu Javy (najprawdopodobniej, osobiście nie wiem nic o obsłudze ActiveX w Javie).

0

http://www.ikvm.net/
http://www.onjava.com/pub/a/onjava/2004/08/18/ikvm.html

Czesto mozna znalezc tutorial, jak z kodu .NET odpalic napisanego w java Apache FOP.

0
Rev.pl napisał(a)

Nie wiem jak JSP, ale ASP.NET również jest kompilowany przy pierwszym odpaleniu strony i trzymany jako MSIL

A ja dam sobie rękę uciąć, że JSP na pewno nie jest kompilowany do MSIL ;)

0
somekind napisał(a)

A ja dam sobie rękę uciąć, że JSP na pewno nie jest kompilowany do MSIL ;)

W jakiejś książce do JSP i JEE czytałem że JSP przy pierwszym uruchomieniu (lub po modyfikacji źródła) jest przetwarzany w serwlet i kompilowany, a potem póki źródło się nie zmieni to jest uruchamiany bezpośrednio z binarki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0