CrossOver vs Wine

0

Oczywiście, ani jedna, ani druga platforma nie zapewnia 100% kompatybilności z WinAPI, ani nie gwarantuje bezbłędnego działania programów dla Windows.

Wadą tej pierwszej biblioteki jest to, że jest płatna, bez kodu źródłowego, a zaletą jest to, że jest wersja dla MacOS, czego nie mozna powiedzieć o Wine (wprawdzie istnieje DarWine, ale nie DarWine jest niezależnym projektem od Wine).

jeśli chodzi o odpalanie aplikacji dla Windows na Linuxie (bo taki jest główny cel CrossOver i Wine), to który projekt zapewnia większą kompatybilność? Czy mogą funkcjonować oba naraz?

0

Nie miałem styczności z CrossOver, ale zważywszy że jest to w zasadzie komercyjna wersja Wine, można się spodziewać że jego kompatybilność będzie lepsza.

0

Dwa na raz na pewno funkcjonować nie mogą. Jak to sobie wyobrażasz? Zaemulować cygwina na crossover i wtedy aplikację? oO

0
Demonical Monk napisał(a)

Dwa na raz na pewno funkcjonować nie mogą. Jak to sobie wyobrażasz? Zaemulować cygwina na crossover i wtedy aplikację? oO

Mogą 2 na raz, czemu nie?

Co do kompatybilności..
Kiedyś miałem CrossOver - i powiem tyle, jest to dokładnie to samo co Wine. Nie dodali od siebie zupełnie nic, oprócz konfiguracji automatycznej do kilku popularnych aplikacji, którą można równie dobrze zrobić samodzielnie na podstawie poradników w necie lub stronie winehq. Ktoś po prostu wziął sobie kod Wine, dopisał do tego ładny graficzny kongfigurator i szuka jelenia który za to zapłaci. Jeżeli liczysz na to, że sama kompatybilność w sensie kompatybilności z WinApi będzie lepsze niż w Wine, to sie srogo zawiedziesz. Ogólnie nie warto płacić kasy za coś takiego, no ale twój wybór.

0

Chodzi mi o pracę na jednej aplikacji...

0

Czyli jeżeli CrossOver to tylko Wine z konfiguratorem, to nie warto płacić.

Ale czy na MacOS X lepiej Darwine, czy CrossOver? Na stronie WineHq czytałem, że jedyna darmowa wersja Wine na MacOS to Darwine i jest to projekt niezależny od WineHq i zapewne jest w tyle, jeśli chodzi o stan zaawansowania.

Jakie ograniczenia ma wersja demo CrossOver?

0

Czyli jeżeli CrossOver to tylko Wine z konfiguratorem
i z patchami.

0

Jakimi? Testowałem dość długo i jeżeli coś nie działało na Wine, na CrossOver też nie działało.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1