Jak podzielić internet? mam modem i router

Odpowiedz Nowy wątek
mazix2
2010-10-08 10:04
mazix2
0

Jak w temacie - chcę podzielić Internet, żeby był zarówno na komputerze stacjonarnym (Win XP) i laptopie (WIn Vista). (Teraz Internet przez modem jest tylko w stacjonarnym, stacjonarny jest podł. do modemu:p)

  1. Mam router SpeedTouch 546i, (z wejściem DSL, tak na nim pisze) - http://img36.imageshack.us/img36/4135/img5889u.jpg,
  2. Mam także modem, SpeedTouch 330, podlaczony pod USB w komputerze stacjonarnym - http://img815.imageshack.us/img815/2152/img5894z.jpg
    • To mój modem, biały kabel ma wtyczkę jak kabel tel., czarnego kabla się nie odpina, na drugim końcu ma wejście USB, które wpinam do komputera (czarny kabel z tyłu komputera)

Zakupiłem 2 kable UTP, z wtyczkami RJ45 (kazdy z kabli po obu stronach je ma). Wzialem jeden kabel, wpialem go do routera w wejscie nr 1, druga koncowke w karte sieciowa komputera. Wzialem drugi kabel, wpialem go w wejscie nr 2 routera, drugi koniec podlaczylem do laptopa. Ustawilem sobie tak jak na tym screenie, (http://img824.imageshack.us/img824/2977/konflan.jpg) i wypialem kabel tel z modemu, wpialem go do routera. Jednak kiedy chce przejsc do konf. routera (otworzyc strone 192.168.1.254, czyli http://speedtouch.lan ), nic mi sie nie wyswietla, jest tylko "Błąd". Ikonka połaczenia (2 komputerki) świecą się, jakbym mial pol. z Internetem, a jednak go nie mam.

(Komputer "stoi" na siostrę, dlatego jako nazwa usera jest tam "Kasiula" :p). Daję linki do ipconfig/all z mojego komputera :

Pierwszy screen to jest jak wyjmę kabel tel. z modemu, i podłączę do routera - połączenie "świeci się" (ta ikonka 2 komputerów na pasku), ale nie można wejść na żadną stronę, nic się nie otwiera:
http://img412.imageshack.us/img412/1504/beztytuufzt.png

Drugi screen, to jak działam "normalnie", czyli jak kabel tel. jest wpiety do modemu:
http://img37.imageshack.us/img37/8618/26829232.png

Pomoże ktoś?

Pozostało 580 znaków

Ciekawski
2010-10-08 11:27
Ciekawski
0

A internet z czego masz? Pewnie z TPSA lub podobnych, bo masz ADSL połączenie (RJ-8 wtyczka).

Kabel telefoniczny od modemu do routera pod "DSL" gniazdo,
UTP kabel z portu np. 1 z routera do sieciówki kompa,
Masz jakiś login i hasło do internetu czy dynamicznie masz wszystko jak np. Vectra ma?

Jak login i hasło posiadasz to jeszcze musisz skonfigurowac router w setupie przez www lub z płyty w Wizardzie.

Laptopa na razie nie podłączaj, on sobie będzie działał bezprzewodowo z routerem, jesli on jest też bezprzewodowy.

Najpierw skonfiguruj sieć w routerze, jeśli ona wymaga tego.

Pozostało 580 znaków

mazix2
2010-10-08 12:10
mazix2
0
Ciekawski napisał(a)

A internet z czego masz? Pewnie z TPSA lub podobnych, bo masz ADSL połączenie (RJ-8 wtyczka).

Kabel telefoniczny od modemu do routera pod "DSL" gniazdo,
UTP kabel z portu np. 1 z routera do sieciówki kompa,
Masz jakiś login i hasło do internetu czy dynamicznie masz wszystko jak np. Vectra ma?

Jak login i hasło posiadasz to jeszcze musisz skonfigurowac router w setupie przez www lub z płyty w Wizardzie.

Laptopa na razie nie podłączaj, on sobie będzie działał bezprzewodowo z routerem, jesli on jest też bezprzewodowy.

Najpierw skonfiguruj sieć w routerze, jeśli ona wymaga tego.

Internet mam z Netii, Net24. Mam program do tego, do ktorego przy instalacji modemu wpisuje haslo i nazwe uzytkownika. Polaczenie "fizyczne" juz wykonalem, chyba nie czytales dokladnie ;) Plyty ani zadnych instrukcji nie mam, tylko "goly" router, bo go dostalem w spadku od wujka :-P Laptopa na razie nie ruszalem. A co do konf. routera - to jest wlasnie chyba moj glowny problem - pisalem, ze nie moge go skonfigurowac ...

Pozostało 580 znaków

Ciekawski
2010-10-08 13:05
Ciekawski
0

Znajdź manuala do tego routera na necie i adres do przeglądarki przez którego konfigurujesz router.
To będzie coś 192.168.x.x, znajdź jeszcze domyślne hasło i login do tego routera.

Pozostało 580 znaków

2010-10-08 13:23

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

0

BTW, nie jestem pewien czy wiesz, że ten SpeedTouch 330 ci potrzebny nie jest...

Pozostało 580 znaków

Ciekawski
2010-10-08 14:09
Ciekawski
0

No przecież LOL hehe.
Zapomniałem, że te routery mają od razu modem hehe, kwestia przyzwyczajenia do konfiguracji Dialogów, prestów i innych DSL. :)

Faktycznie modem mu nie będzie potrzebny już jak ma ten router pod ADSL.

Pozostało 580 znaków

mazix2
2010-10-08 14:27
mazix2
0

Czyli mam nie wpinać modemu, który ostalem od Netii w wlacze DSL na routerze? Przepraszam, ale co do tego to ja jestem naprawde tepy :-P i nigdy nie robilem czegos takiego. Mam instrukcje do routera, moge ja nawet wrzucic, mi chodzi tylko o to, ze moze jesli ktos sie zna dobrze na sieciach lopatologicznie mi wytlumaczyl i powiedzial, co po kolei robic dalej ;)

Pozostało 580 znaków

Ciekawski
2010-10-08 15:29
Ciekawski
0

Wpinasz kabel sieciowy już tylko do routera, modem daj sobie do szuflady. Potem UTP kabelek od routera do sieciówki w PC.
Teraz musisz skonfigurować router np. przez przeglądarkę. Najczęściej rekomendują IE.
A jak to zrobić to masz instrukcję od routera i google.

Pozostało 580 znaków

mazix2
2010-10-09 19:55
mazix2
0

Ok, zrobiłem tak: jeden kabel sieciowy, jedna koncowke, podlaczylem do routera, druga koncowke do karty sieciowej
w moim komputerze. Drugi kabel sieciowy tez wpialem do routera, druga jego koncowke do laptopa (ale laptopa jeszcze
nie ruszalem, nie wlaczalem, itd - nic z nim nie robilem). Wypialem kabel tel. od modemu, wpialem go do routera
do tego wejscia ozn. DSL. No i niby gitara, bo sie swieci ta iknoa 2 komputerow, ale jak wejde pod adres, ktory podales,
192.168.1.1, to otrzymuje okienko logowania. Podaje dane, takie jak do modemu mi dali ([email protected]),
i swoje haslo.(Screen: http://img221.imageshack.us/img221/4622/78135683.png ) No i wteey pojawia mi sie cos takiego : http://img301.imageshack.us/img301/9875/38615200.png. (A Internetu jak nie bylo, tak nie ma) :/

Sprobowalem jeszcze raz, jako usera wpisalem "Administrator", i zostawilem puste haslo,jednak systuacja jest taka sama jak wcześniej .... (W obu sytuacjach sprawdzałem, jak wepnę kabel te. do routera z modemu, i jak kabel tel. jest w modemie, a router jest tylko włączony)

Czy znow cos pokrecilem?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0