Tworzenie diagramów UML

0

Witam Wszystkich. am pewien problem, a mianowicie muszę stworzyć diagram przypadków użycia, który będzie przedstawiał dokonanie zamówienia przez klienta za pomocą internetu. Potrzebuje minimum 3 aktorów: klient, dostawca, serwer.
Czy ktoś może pomóc i ma pojęcie jak można przedstawić taki model także w innych diagramach uml, za pomocą MS Visio???

Proszę o pomoc osoby znające sie na rzeczy i chcący chociaż troszkę pomóc koleżankom:)

0

O ile dobrze zrozumiałem problem:

  • diagram klas, z klasami np. Produkt, Zamówienie, Koszyk, Magazyn...;
  • diagram stanów (zmiany stanów Zamówienia: niekompletne, kompletne, oczekujące, wysłane, zakończone...);
  • diagram sekwencji. Klient klika - Produkt z Magazynu przechodzi do Zamówienia, Klient zatwierdza, Zamówieni zostaje zapisane w bazie danych, itd.
0

Nie bardzo rozumiem co w tym nietuzinkowego. Nie pasował ci dział Inżynieria Oprogramowania?

0
Shalom napisał(a)

Nie bardzo rozumiem co w tym nietuzinkowego. Nie pasował ci dział Inżynieria Oprogramowania?

Paulina123456 napisał(a)

Proszę o pomoc osoby znające sie na rzeczy i chcący chociaż troszkę pomóc koleżankom:)

0

Przypadkowo znalazłam się na tym forum. Potrzebuje pomocy od kogoś, czy to ważne jaki to dział?
Chodzi mi o zaprojektowanie diagramu klas, diagramu stanów, diagramu czynności, d. przypadków użycia, sekwencji i ewentualnie diagramu wdrożenia, choć niekoniecznie.
Jeśli ktoś wie, jak może mniej więcej wyglądać chociaż jeden, bardzo byłabym wdzięczna.

Klient chce zamówić od producenta określone produkty, podaje parametry i termin. Wszystko ma sie odbyć przez internet. Nie bardzo wiem jak to rozrysować? Mam wykonać to w Microsoft Visio.

0

Shalom- tą stronę i wiele innych doskonale znam. Ale ja nie potrzebuje definicji i wyjaśnienia czym są owe diagramy, bo to już wiem. Inne przykłady też mne nie interesują, bo niestety nie da sie z nich zrobic podobny. Każda sytuacja jest inna i niestety to trzeba mieć jakiś pomysł jak to zamodelować.

0

Jednym słowem chcesz gotowca? Sorry Winnetou...

0
MSM napisał(a)

Jednym słowem chcesz gotowca? Sorry Winnetou...

Ech... Typowy informatyk. :/

@Paulina - nie podałaś najważniejszych informacji: zdjęcie, wymiary, skąd jesteś?

0
somekind napisał(a)
MSM napisał(a)

Jednym słowem chcesz gotowca? Sorry Winnetou...

Ech... Typowy informatyk. :/

@Paulina - nie podałaś najważniejszych informacji: zdjęcie, wymiary, skąd jesteś?

I kto tu jest "typowym informatykiem" :>

0

Jakiego gotowca? Myślisz, ze prześlesz mi jakieś swoje bazgroły i zaraz polece z tym do prowadzącego ćwiczenia? Chcę tylko by ktoś przedstawił to według swojego myślenia. Ja również mam wiele pomysłów, ale chcę zebrać to wszystko w całość, nie chcę nic przeoczyć...

Ale widzę, że tu tylko się wymądrzacie a tak naprawde zero o tym wiecie i nic nie umiecie... Ciężko też Wam idzie pomaganie komuś.

A tak poza tym----Moje wymiary? Co Cie to obchodzi dupku. Pfff

0

@paulina123456 mylisz się, sporo osób tutaj zna się troszkę na tych sprawach, problem lezy wyłącznie po Twojej stronie. Nie wierzysz? Poprzeglądaj inne tematy na forum i zastanów się czym różni się Twój od tamtych.

Gdybyś wstawiła te swoje licznie pomysły to zapeniam cię że w ciągu kilku godzin miałabyś sporo sensownych odpowiedzi na temat tego co należy zmienić, czego brakuje etc. Nie rozumiem czemu dziwi Cię i bulwersuje fakt że nam się po prostu nie chce odpalać jakiegoś Paradigma czy Visio i rysować Ci diagramu. Znacznie łatwiej i szybciej jest napisać co z jakimś diagramem jest nie tak (chociaż w przypadku UseCase to niewielka różnica).
Twoja oferta zabrzmiała jak typowe (na tym forum głównie przed sesją...) żebranie studentów o gotowce "bo musze zrobić XYZ na jutro, ale ja nic z tego nie umiem, mam ten przedmiot dopiero 3 semestry, a dla was to przecież 10 min będzie". Stąd też kąśliwe komentarze moich poprzedników, bo nikt tu takiego żebrania nie lubi. Chcesz uzysjać pomoc? Pokaż ze sama coś zrobiłaś ;)

0
Paulina123456 napisał(a)

A tak poza tym----Moje wymiary? Co Cie to obchodzi dupku. Pfff

Nic mnie Twoje wymiary nie obchodzą. Nie załapałaś sarkazmu, więc nie jesteś w moim typie.

Ale widzę, że tu tylko się wymądrzacie a tak naprawde zero o tym wiecie i nic nie umiecie... Ciężko też Wam idzie pomaganie komuś.

Jeśli to miał być wjazd na ambicję, to Ci nie wyszedł, bo brzmi to raczej śmiesznie i tendencyjnie. Jesteśmy na to odporni. ;)

Nie możemy Ci pomóc, bo nie pokazałaś nam, co do tej pory zrobiłaś. Więc jak niby możemy się do tego odnieść? Już Ci podpowiedziałem jakich diagramów możesz potrzebować, twierdzisz, że znasz je od strony teoretycznej, więc chyba nie ich narysowanie jest problemem?
Jeśli coś narysujesz, wkleisz tutaj, to na pewno ktoś poświęci chwilę, przejrzy i skomentuje.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1