[netbok] Notebook ACER Aspire One

0

Czesc,

Co sadzicie o takim sprzecie

Notebook ACER Aspire One

Właściwości fizyczne
Wysokość 2.54 cm
Szerokość 28.4 cm
Głębokość 19.8 cm
Waga 1.35 kg

Ekran
Przekątna ekranu 11.6 cal
Natywna rozdzielczość 1366 x 768
Karta graficzna Zintegrowana
Inne Podświetlenie LED

Specyfikacja
Procesor Intel Atom Z520
Taktowanie procesora 1330 MHz
Pamięć RAM 1 GB
Kursor Touchpad
Klawiatura 10 klawiszy funkcyjnych
Dźwięk Wbudowane głośniki stereo, Wbudowany mikrofon
Dysk twardy 160 GB
Napędy Nie
Inne Pamięć DDR2

Właściwości techniczne
Akumulator Litowo-Jonowy, 6-komorowy
Pojemność akumulatora 5200 mAh
Zastosowane technologie SignalUp
Inne Wbudowana kamera Acer Crystal Eye 0.3 MPix

Komunikacja
Karta sieciowa 10/100
Łączność bezprzewodowa WiFi, Bluetooth
Złącza A/V Wyjście D-Sub, Wejście mikrofonowe, Wyjście słuchawkowe (wyjście liniowe)
Złącza USB 3 złącza
Gniazda rozszerzeń Czytnik kart pamięci
Inne Bezprzewodowa karta sieciowa Acer InviLink 802.11b/g

Oprogramowanie
System operacyjny Windows XP Home
Inne oprogramowanie Acer Recovery Management, Microsoft Works Work SE 9 z Office Home and Student 2007 (wersja próbna), eSobi, Carbonite online backup, McAfee Internet Security Suite (60-dniowa wersja próbna), Acer Game Zone, Acer Video Conference Manager 4.0, Windows Live Essentials

Mialby słóżyć głównie żonie na zajęcia pod projektor, oraz do poczty i worda...

a dla mnie mógłby też filmiki powyświetlać i VS 2008 uruchomić..

boję się tego procesora ATOM jednordzeniowy..oraz wyświetlacza LED.. nie znam się na tym czy to nie kicha ?

http://ark.intel.com/Product.aspx?id=35466

...głównie chodzi o jak najlżejszy sprzęt.. może jest jakaś alternatywa w tych gabarytach z lepszą wydajnością..??

Proszę o pomoc :>

0

Polecam Toshibe NB 100 też na intel atom powiem tak działa b.dobrze tylko grzejesię do 50 stopni ponad przy podłączonym zasilaczu a tak wydajny ,że szok :) i obsługuje VS :)

0

@kiniu:
Wiesz, jako projektor, program pocztowy i edytor tekstu to niemal każdy sprzęt się nada. Nie potrzebujesz pięciu rdzeni czy bardzo dużej wydajności. Poza tym netbooki nigdy nie miały być tak wydajne, jak współczesne im komputery. Możesz jednak sobie przypomnieć sytuację sprzed paru, 5-10 lat -- wtedy takie parametry, jakie mają dzisiejsze netbooki, nie były wcale takie złe na desktopach! Znacznie mniej lat temu zaś były często spotykane w pełnowymiarowych laptopach. I jakoś sobie ludzie radzili, a nie były to przecież czasy, gdy o GUI można było pomarzyć ;-).

Jeśli jednak chcesz wydajności, to mogę Ci pokazać rozwiązanie, nad którym sam się przez chwilę zastanawiałem. Póki co jednak uznałem, że najpierw sobie sprawię nowego laptopa. Przez chwilę zastanawiałem się na netbooku, a że jestem programistą i mam często odpalone IDE, kilka różnych przeglądarek z wieloma kartami, serwer aplikacji i jeszcze jakiś program graficzny, nie licząc drobniejszych programów, to potrzebowałem czegoś raczej wydajnego. I o dużej ilości pamięci :). Na Komputroniku jest np. coś takiego:

http://www.komputronik.pl/index.php/product/86637/Notebooki_i_netbooki/Netbooki_mini_notebooki_/Acer_Ferrari_ONE_FO200_314G32N.html

Drogi jak na netbooka (2700 zł), ale ma dwurdzeniowy procek, 4 giga RAM-u (!!!) i duży dysk. Cena jak na netbooka jest jednak przesadzona, choć wyobrażam sobie sytuacje, w których "dla żony" taki sprzęt nie byłby głupi. Mało osób go ma, wygląda oryginalnie i stylowo, jest na pewno wystarczająco wydajny, a żonie w sumie mogłoby nie przeszkadzać, że za tę cenę ma 11.6 cala, a nie ponad 15 (ja z kolei zastanawiałem się nad netbookiem ze względu na dużą mobilność, a w domu/pracy i tak bym używał stacjonarnego kompa z dużym monitorem). Niemniej jednak polska cena przekracza rozsądne granice dla netbooków.

Jest jeszcze inna opcja, Acer Aspire 1410, ale w wersji z dwurdzeniowym procesorem. Wydajnościowo spokojnie by wystarczył, a w USA kosztuje trochę ponad 400 dolców. Ciężko go jednak u nas dorwać (mi się nie udało go znaleźć). Oczywiście w Polsce pewnie kosztowałby drożej niż równowartość tych dolarów (no comments).

Wyświetlaczem LED się nie przejmuj, a może nawet się ciesz :). Wyświetlacze LED uważane są za plus, choć tak naprawdę to, co obecnie jest w laptopach i netbookach to nie prawdziwe ekrany tworzące obraz przy użyciu diod LED (które są póki co BARDZO drogie), tylko zwykłe, a LED są wykorzystywane jako podświetlenie. Poniekąd chwyt marketingowy, ale z drugiej strony podświetlanie LED rzeczywiście zżera mniej prądu. Niektórzy mówią, że lepiej też podświetlają i przez to obraz jest wyraźniejszy, ale IMO to może być już takie przesadzenie na zasadzie fifa-rafa-drzwi-i-szafa. W każdym razie ekrany LED są stosowane w nowych notebookach i netbookach, a od dość dawna są obecne w sprzęcie Apple, więc nie jest to powód do zmartwień.

0

dwurdzeniowy atom, led, bateria, modem hspa, jakość wykonania - tym ja bym się kierował jeśli chodzi o notebooka

0

tylko ze te dwurdzeniowe to za drogie.. :/

0

@kiniu.:
No to co za problem? Podany przez Ciebie netbook jest na XP. Na pewno da radę na takiej konfiguracji. Ja kiedyś miałem XP na stacjonarnym Athlonie 1 Ghz z 1 GB RAM-u i wcale bardzo nie mulił. Przeglądanie Internetu, filmy, PowerPoint -- spokojnie da radę. Visual Studio 2008 może chodzić niekomfortowo. Nie mam dużego doświadczenia z VS w ogóle, a z 2008 w szczególności, ale wydaje mi się, że rakietą to to nie będzie. Złożone IDE lubią mulić, szczególnie gdy równolegle siedzisz w necie i masz otwartych wiele kart (specyfikacje itd.). Choć coś tam pokodzić się pewnie da.

Rozmiary netbooka i rozdzielczość też są optymalne.

Pamiętaj, że netbooki nie są stworzone dla wydajności.

0

bswierczynski: no wlasnie nie zgodze sie z toba, kiedys byly slabsze procki i wszystko hulalo jak sie patrzy..zgoda ale teraz taki procesor sprzed pięciu lat ma na prawde, problemy ze zwykłym wordem i XP
i chocbym nie wiem jak czyscil, formatowal, odkurzał, przeinstalowywal, sterowniki podgrywał nowe to i tak stary bedzie mulił na tym co kiedyc łykał elegancko!

A w temacie
trzeba dolozyc 400 zlotych i takie cos jest o wiele bardziej rozsądne:

Asus Eee PC 1201N
w cenie od 1777 PLN

Seria Eee
Ekran 12,1" 1366x768
Procesor Atom N330 1,6
Wielkość dysku 250GB
Pamięć RAM 2GB
Karta graficzna nVidia GeForce 9400M
Napęd optyczny Brak
System operacyjny Windows 7 Home Premium
Sieć bezprzewodowa WLAN b/g/n
Bluetooth Tak
Modem 3G Nie
Waga 1,46 kg

i to bedzie raczej cos takiego dla żony :-D

0
kin. napisał(a)

no wlasnie nie zgodze sie z toba [...] procesor sprzed pięciu lat ma na prawde, problemy ze zwykłym wordem i XP
i chocbym nie wiem jak czyscil, formatowal, odkurzał, przeinstalowywal, sterowniki podgrywał nowe to i tak stary bedzie mulił na tym co kiedyc łykał elegancko!

To z czym się w końcu nie zgadzasz? Mi chodziło o to, że na moim starym Athlonie 1 Ghz Win XP chodził raczej dobrze (użyłem czasu przeszłego; dawno tego kompa nie uruchamiałem). A więc na fabrycznie nowym netbooku o nawet lepszych parametrach niż ten stary Athlon też powinno to chodzić OK. Zgodnie z tym, co piszesz, to mój stary Athlon mógł kiedyś być sprawny, ale teraz zapewne na tym samym sprzęcie ten sam soft by mi mulił. Z powodu kurzu, starości, czy innych czarów. Nie wnikam, musiałbym się sam przekonać -- dla mnie brzmi to jednak jak jakieś czary :).

Ewentualnie mam takie wyjaśnienie: co wtedy uznawaliśmy za "sprawne chodzenie" teraz uznalibyśmy za pełzanie. I przez to się wydaje, że stary sprzęt "zwalnia".

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1