dysk do laptopa

0

Witam
Mam laptopa i chcę do niego dokupić drugi dysk. Jaki to ma być dysk? 2,5`? Jak się go podłącza? Przez jakieś USB?

0

90% laptopów posiada jeden dysk i nie ma możliwości zamontowania drugiego "obok". Możesz albo zamienić obecny dysk na inny (większy), wtedy potrzebujesz dysku 2,5" SATA lub ATA w zależności od laptopa. Albo kupić drugi dysk, zewnętrzny.

Jeżeli chcesz mieć drugi dysk to potrzebujesz albo kupić gotowe rozwiązanie podłączane przez USB/FireWire (w rodzaju http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Zewnetrzne_USB_/_FireWire_/_eSATA_/_RJ45/Seagate/Dyski_3_5_/FreeAgent_Desktop/Seagate_External_FreeAgent_Desktop_500_GB_USB_2_0/pelny,id,38424,s,1/) albo kupić samą obudowę do dysku podłączaną przez USB (ja kupiłem 3,5", jakieś 100 PLN) plus dysk, który się wkłada do środka.

0

Ja ostatnio wymieniałem swój dysk w laptopie na większy, a stary włożyłem do takiej obudowy: http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Zewnetrzne_USB_/FireWire/eSATA/RJ45/Obudowy_do_dyskow/na_dyski_2_5/USB_2_0/Obudowa_ICY_Box_IB_250U_czarna/pelny,id,31640,s,1/
Jest zgrabna, dysk w niej nie lata, wygląda elegancko i ma fajne skórzane etui ;)

Napisz lepiej, jakiego masz laptopa, bo bez takich danych ciężko wymyślić optymalne rozwiązanie.

0

Wcześniej w lapsie miałem jakąś padakę Maxtor MK1637GSX 160GB Sata II z transferami równymi ok. 45Mb/s i zmieniłem go na genialnego Samsunga HD251JJ Sata II 250GB z transferami ok 95MB/s. Różnica kolosalna w pracy (testy na cdrinfo.pl). Maxtora dalem do kieszonki EasyTouch ET-149 pod USB. Jeśli mialbym zamiar kupić sobie kiedys PC to teraz kupiłbym kieszeń na 3,5 cala i do niego 1TB Samsung. W przyszłości miałbym już zaoszczędzone na dysku w przypadku kupna wspomnianego PC.
Jednak co user to inny gust. : :-)

0

a czy są jakieś zmutowane laptopy które jednak umożliwiają zmianę w nich podzespołów lub np mające miejsce na drugi dysk ?

0
gfgdf napisał(a)

a czy są jakieś zmutowane laptopy które jednak umożliwiają zmianę w nich podzespołów lub np mające miejsce na drugi dysk ?

Prawie w kazdym laptopie da sie wymienic podzespoly(czesciowo lub wiekszosc), ale o takim z 2 dyskami to jeszcze nie słyszałem

0

czyli musze kupic taka kieszen np EasyTouch ET-149 i do niej po prostu wlozyc dysk 2,5``?

a jeszce jedno np http://allegro.pl/item448169184_zewnetrzny_dysk_1tb_toshiba_cenowy_szok.html takie cos nie podejdzie? bot o ntez na usb chyba

0
a_s_f napisał(a)

Prawie w kazdym laptopie da sie wymienic podzespoly(czesciowo lub wiekszosc),

W zasadzie, to poza RAMem i dyskiem resztę wymienić dość trudno i raczej się nie opłaca.

a_s_f napisał(a)

ale o takim z 2 dyskami to jeszcze nie słyszałem

Proszę: http://ce.computers.toshiba-europe.com/innovation/pl/product/Qosmio-G50-10T/1056350/toshibaShop/false/
Dwa dyski w standardzie i nawet w RAID ;)

0

@dsads: Będzie dobre, to zwykły dysk na USB zewnętrzny.

0

ja jak na razie używam tego:
http://www.allegro.pl/item437153322_manhattan_usb2_0_na_sata_i_ide_3w1_zasilacz_gw_lt.html

sprzęt działa bez zarzutu, możesz podłączyć co chcesz, ostatnio podłączyłem nagrywarkę z LightScribe i bez problemu wypalała na płytkach z obydwóch stron :P

0

Przy wymianie dyskow w laptopach radze zwracac uwage na wysokosc dyskow (w stacjonarnych kompach nie ma to znaczenia bo miejsca jest sporo) ;) Czasami jest 13mm czasami 9.5mm, moze sie okazac ze jeden dysk nie zmiesci sie do konkretnego laptopa i robi sie problem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1