napisalem progsa. nie obrazilbym sie za pare komentarzy :-)

0

Witam,

Mam nadzieje, ze sie nie obrazicie, jesli zaprosze na swoja stronke http://www.aristo-samar.com/pc.en.aspx do pobrania - pierwszy projekt z gory - i przetestowania a moze nawet pozniejszego uzywania czegos co nazwalem APasswordSafe.
Program skonczylem dzisiaj (wczesnie rano, tyle ze wyladowal w koszu i musialem w nim troche pogrzebac, zeby go znalezc :-) i chetnie poznalbym komentarze zainteresowanych.

Ja uwielbiam bawic sie softem napisanym przez innych, szczegolnie kiedy nie jest to soft napisany przez profesjonalne firmy (no wiecie - wypieszczone i blyszczace appy).

Za komentarze bede wdzieczny.
Pozdrawiam
Mariusz

ps. koncze wlasnie przenosic ta aplikacje pod WM5. Wlasciwie to pierwsza moja aplikacja pisana pod Windows Mobile - mam bardzo mieszane wrazenia co do CF 2.0 szczerze mowiac.

0

Co prawda programu jeszcze nie przetestowalem, ale za bardzo to sie nie wysililes, jezeli uzyles tylko implementacji DES wbudowanej w .NET :-) No i jezeli jedyne co program robi, to zapisuje gdzies hasla i szyfruje je za pomoca DES :-) Ktory jest zreszta relatywnie slabym szyfrowaniem.

Takich programików jest multum - postaraj sie dodac jakas unikalna funkcje, ktorej nie maja inne

0

Koncze wlasnie wersje na WM5.
Postaram sie, zeby wersje na komorce i desktopie potrafily sie synchronizowac ze soba.

Pozdrawiam
Mariusz

0

wow, ale po co tłumaczysz teksty english translatorem ? ani polak ani tym bardziej anglik nie ma szans rozszyfrować co tam jest napisane :/

0
fromuk napisał(a)

wow, ale po co tłumaczysz teksty english translatorem ? ani polak ani tym bardziej anglik nie ma szans rozszyfrować co tam jest napisane :/

Ale numer :-) Manual pisal rodowity anglik. ort! mu oczywiscie Twoja uwage :-)

0

Wybacz, ale strona jest trochę nie bardzo i skutecznie odstrasza od zrobienia czegokolwiek poza wyłączeniem jej. Moja rada - popracuj nad tym.
A program - jakich wiele.

0
somekind napisał(a)

Wybacz, ale strona jest trochę nie bardzo i skutecznie odstrasza od zrobienia czegokolwiek poza wyłączeniem jej. Moja rada - popracuj nad tym.
A program - jakich wiele.

Co masz na mysli piszac o stronie?
Moze klopot z Firefoxem. Zauwazylem, ze ta przegladarka zupelnie rozjezdza cale formatowanie, tyle ze nie zabardzo wiem co mam z tym zrobic...

Pozdrawiam
Mariusz

0

APasswordSafeMobile v1.0

...Aplikacja wykorzystuje dla odmiany algorytm kryptograficzny MD5 zamiast DES...

Ale może ja się nie znam :/

0

Można widzieć do czego to MD5?

0

Suma kontrolna z hasła, czy z pliku z zapisanymi hasłami? Ale po co, skoro z sumy kontrolnej nie da sie wyciagnac zawartosci? Jak dla mnie bezsens

0
deus napisał(a)

Można widzieć do czego to MD5?

Dzieki za wylapanie buga. To pomylka w tekscie. Algorytm wykorzystywany w tym wypadku to TripleDES.
Z tego co zauwazylem nie ma DES w CF 2.0.

Dziekuje jeszcze raz serdecznie.
Pozdrawiam
Mariusz

ps. chyba powinienem wymienic ten w aplikacji desktopowej i zastapic go tripleDES.

0
.aristo. napisał(a)

Moze klopot z Firefoxem. Zauwazylem, ze ta przegladarka zupelnie rozjezdza cale formatowanie, tyle ze nie zabardzo wiem co mam z tym zrobic...

Nie, nie, nie.
Firefox i Opera wyświetlają Twoją stronę dobrze, tzn. tak, jak ją zrobiłeś. A, że zrobiłeś źle, to wyświetlają nieprawidłowo.
Nie jestem webmasterem i daleko mi do tego, ale po pierwsze używasz stylów w kodzie strony - powinny być w oddzielnych plikach. Wówczas łatwiej byłoby zarządzać, testować, poprawiać i dostosowywać do różnych przeglądarek. Druga sprawa - podawanie rozmiarów w % na stronie jest dość niebezpieczne, bo nie zawsze działa. Ja zawsze podaję rozmiary w pikselach.
To co powinieneś zrobić, to poczytać trochę o XHTMLu i CSSach, a potem zrobić stronę jeszcze raz, ale tym razem dostosować ja do różnych przeglądarek. Ja wiem, że w VS można sobie wszystko poprzeciągać i wyklikać, ale to nie jest profesjonalne. Nie można zrobić w ten sposób dobrej strony! A zmuszanie użytkownika do używania IE nie ma większego sensu i tylko odstrasza.

Powodzenia i pozdrawiam.

0
  • somekind

Dzieki za wskazowki.

Pewnie zrobilbym to juz dawno ale jak widze rzeczy typu css, xhtml itp to mi sie zyc odechciewa.
Zastanawialem sie, jak to wszystko naprawic bez grzebania w tym rzeczach.
Doskonale zauwazyles gdzie sa problemy (procentowe ustawienia dla tabelek na stronie).
Sprobuje to jeszcze raz zaprojektowac od nowa w VS2008Student (w tej chwili mam to zrobione w VS2005Prof - probowalem przekonwertowac projekt do VS2008 ale rozwala strone kompletnie)

Nie lubie ogolnie web developmentu. Kiedy mam grzebac w tagach itp - jakos mnie to nie pociaga. Grzebanie w kodzie C++ czy C# juz wyglada znacznie lepiej. Dlatego w ASP.NET ograniczam sie do 'drag and drop' - jesli chodzi o designer i zabawe z kodem pod spodem.

Dzieki jeszcze raz. Bede musial pewnie dzionek spedzic nad projektowaniem tego wszystkiego jeszcze raz. Ale pewnie warto, bo widze ze sporo ludzi odwiedza moja stronke z Firefoxem (srednia odwiedzin 10sek :-)

Pozdrawiam
Mariusz

0

Po 10 sekundach uciekają?

0
aristo napisał(a)

Nie lubie ogolnie web developmentu. Kiedy mam grzebac w tagach itp - jakos mnie to nie pociaga.

Ty nie lubisz, ja nienawidzę. To chyba najgorszy dział w całej informatyce. Już bym wolał baseny podkładać w szpitalu :P
Ale przedmiot na uczelni zaliczyć musiałem, więc przysiadłem i teraz przynajmniej wiem co zrobić, żeby moja aplikacja ASP.NET wyświetliła się każdemu prawidłowo. Niestety nie ma sensu się brać za tą technologię bez znajomości XHTML i CSS.

0
deus napisał(a)

Po 10 sekundach uciekają?

Wejdz na nia Firefoxem to zobaczysz czemu.
Mam teraz pare dni wolnego to postaram sie stronke zrobic na nowo w VS2008.
Bede sprawdzal IE i Firefoxem rownoczesnie. Mam tez nadzieje, ze VS2008 zatrze troche bardziej roznice w wyswietlaniu w roznych przegladarkach (no chyba ze nic w tym kierunku sie nie zmienilo w VS2008).

A CSS i XHtml zostawiam do czasu, kiedy bede musial.
na razie wystarczy, ze bede grzebal w ASP.NET.

Mariusz

ps. w assemblerze 6502 na C64 wszystko bylo proste. (No moze nie dokonca proste, ale nie bylo przynajmiej tylu roznych przegladarek ;-)

0
.aristo. napisał(a)

Mam tez nadzieje, ze VS2008 zatrze troche bardziej roznice w wyswietlaniu w roznych przegladarkach (no chyba ze nic w tym kierunku sie nie zmienilo w VS2008).

Jak robiłem coś w ASP.NET w VS2008 i chciałem, żeby się wyświetlało dobrze w każdej przeglądarce (FF2, FF3, Opera, IE6, IE7 - bo każda z nich interpretuje inaczej) to musiałem robić style ręcznie. Środowisko domyślnie robi bajzel.

Ale życzę powodzenia :)

0

Jesli moge, to pooglądam sobie wersje na palm'a, mam taka małą sugestie co do pobierania, ponieważ rzadko korzystam z windowsa i nie używam activesynca, przez co caby pobieram głónie z sieci, mógłbyś koło tej wersji umieścić qrcode, generator jest tu http://www.tec-it.com/online-demos/tbarcode/barcode-generator.aspx , z adresem do pliku. Znaczaco to ułatwia sprawe.

P.S.
Na operze 9.51 i rozdziałce 1440x900 zdziebko strona się rozjeżdża.

@down - nie bardzo mnie zrozumiałeś chodzi mi o to że nie bardzo lubie klepać adresy rysikiem, a jak mam barcode, odpalam po prostu quickmark'a lub i-nigme najeżdżam palmem(obiektywem) na kod a on juz sam mi konwertuje na adres web.

0
mephir napisał(a)

Jesli moge, to pooglądam sobie wersje na palm'a, mam taka małą sugestie co do pobierania, ponieważ rzadko korzystam z windowsa i nie używam activesynca, przez co caby pobieram głónie z sieci, mógłbyś koło tej wersji umieścić qrcode, generator jest tu http://www.tec-it.com/online-demos/tbarcode/barcode-generator.aspx , z adresem do pliku. Znaczaco to ułatwia sprawe.

P.S.
Na operze 9.51 i rozdziałce 1440x900 zdziebko strona się rozjeżdża.

Witam.
Jak najbardziej mozesz pobrac Cab'a prosto z sieci do komorki. To wlasciwie nie samo archiwum a caly instalator, ktory mozesz uruchomic w komorce. Takze nie potrzebujesz ani windowsa ani activesync's.

Pozdrawiam
Mariusz

ps. obie wersje programu (mobile i desktop) zostaly updatowane wczoraj. Zmienilem w nich pare drobiazgow. Bede wdzieczny za komentarze.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1