blueconnect/orange free/iplus itp. - może mini FAQ ;-)

0

Witajcie.

Moi rodzice chcieliby mieć bezprzewodowy internet w laptopie. Chcą wybrać blueconnect, ale w sumie mogę im polecić coś innego.

Na pewno ktoś z Was korzystał z tych rozwiązań. Reklamowane są jako coś świetnego, ale pamiętam że bawiłem się BC na laptopie koleżanki i były same problemy. Beznadziejne oprogramowanie, częste zwiechy w dostępie do netu, a na działce za miastem RAZ udało się odpalić gg, o www nie było mowy :). Mieszkają w samym środku trójmiasta, chodzi też o dom letniskowy gdzie jest niezły zasięg Ery.

Zastosowanie: strony www i poczta, czasem paromegowy załącznik, raz na ruski rok jakiś film na youtube.
Użytkownicy typowi dla tego wieku - chcą mieć coś działającego i tyle, akurat kabel jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi o niezawodność.

Boję się że podpiszą umowę na 24 miesiące, a dla nich to będą same problemy.

PS. Czytałem archiwum ;).

Jeśli miałeś/masz taki net, to bardzo proszę, poświęć 30 sekund i napisz gdzie, jaki abonament, jaki model i jakie emocje. Dzięki :).

0

Moi rodzice mają iPlus na łączu Edge (modem Globetrotter PCMCIA) - beznadziejne oprogramowanie do łączenia (przypomina to od neo tylko nie fioletowe :); niestabilne i utrudnia życie), chodzi ślamazarnie (ze Skype bardzo ciężko, WWW też nie najlepiej). Jakość niestety taka, że zaczęli zastanawiać się nad powrotem do łącza kablowego.

0

ORANGE, ze wzgledu na zasieg. Niestety poza miastem (3miasto) kicha do 20k to maks !. Lepiej od razu dokupic antene (ale nie taki maly patyk tylko kobyle :) ). W samym miescie OK 300-400k no i hotspoty 3G. Ceny znosne kolo 50.

Co do oprogramowania to nie wiem co kieruje tymi ludzmi ale oczywiscie bajerancke (niestandardowy wyglad formy), kaszaniace sie, wcinajace sie w skroty innych programow (pojawia sie na gorze gdy sie obraca w irfanview). Ale istnieje mozliwosc konfiguracji jako zwykly dialup (jak to bylo w neo) i pozbycie sie tego smiecia.

0

a jest jest jeszcze inny sposób =] kabel+router+WiFi =]

a te paskudztwa do połączenia to chyba służą zmniejszeniu piractwa =D nikomu kto używa tych zmor ściąganie ładnie nie działa =D

0
Potwoor_ napisał(a)

a jest jest jeszcze inny sposób =] kabel+router+WiFi =]

Chyba nie zrozumiałeś idei mobilności.. Nie mówimy tu o odejściu z laptopem z biurka, tylko pojechanie z nim na działkę. Tam laptop nie ma służyć do ciągnięcia plików.

Co do programów - neo bez problemu konfigurowało się jako dialup, modem do iPlusa niestety nie potrafi nawiązać potem stabilnego połączenia, więc dotychczas zostawiłem im męczenie się z tym "czymś".

0

Przez prawie rok miałpem IPlusa. Oprócz limitu transferu(1GB), czasem lekiego braku stabilności(chyba przez modem - Sone Ericson k600i) i faktu, że żeby zamiast 115kb/s mieć 460 przeważnie musiałem otworzyć okno(tudzież powiesić telefon na klamce od okna, ale to nie zawsze działało ;-) ) wszystko pięknie :) Mieszkam jakieś 2km od Łodzi(10km od centrum) i gdyby mój modem mógł tyle pociągnąć to miałbym neta 1,8Mb. Zasięg - najlepszy ze wszystkich polskich operatorów. Era - u mnie w domu nie zawsze ma zasięg(a nie mieszkam na wsi ;-) ), ostatnio u kumpla na działce (25km od Łodzi) też z nią były problemy. Orange - u mnie zasięg jest tak do połowy skali, chcociaż sygnał czasem troszke zanika, na kumplowej działce lepiej niż Era, ale też bez rewelacji. Plus - wszędzie full zasięg, w Łodzi dodatkowo UMTS(chyba na terenie całej Łodzi), w okolicach Łodzi różnie z tym UMTS'em bywa..., na działeczce miałem jako jedyny 100% sygnału :]
Program do łączenie - chyba używałem dial-up'a, którego wcześniej skonfigurowałem przy użyciu sony ericsson connection wizard.
Ogólnie moim zdaniem IPlus to dobry wy6bór jeśli nie przeszkadza Ci limit transferu.

0

Limity transferu sa chyba wszedzie (a moze juz nie???).
Ja mialem iPlus'a. Zasieg ok, szybkosc tez niezla. Co do oprogramowania to soft iPlusa ma wersje odchudzona ktora dziala znacznie szybciej. Poza tym producenci modemow czasem dostarczaja wlasne oprogramowanie (np Sony Ericsson) ktore jest duzo lepsze. No i zawsze mozna sprobowac z polaczeniem DialUp - u mnie dzialalo :) A tak w ogóle to polecam forum: bez-kabli pe el (do moda: to nie reklama tylko odpowiedz na pytanie) - masz tam kosmiczna ilosc info o internecie via GSM, programy (w tym takze jeden moj :D ) i w sumie wszystko czego tylko potrzebujesz :)

0

Era ma beznadziejny skok abonamentu - 39/99/129 zł miesięcznie.

Dzięki za odpowiedzi, bardzo dużo mi rozjaśniły. Można na ludzi liczyć :). Sprawdzę to forum.

Tematu nie zamykamy, jeśli ktoś chce upuścić złości albo zachwalić to co posiada to zachęcam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1