[Gentoo] iPlus

0

Witam
od jakiegoś czasu proboje uruchomić na Gentoo iPlusa - Karta Sony Ericsson GC89 EDGE karta PCMCIA w laptopie. Szukałem po googlach i w końcu znalazłem skrypty:

iplus (/etc/ppp/peers):

noauth
connect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/ppp/iplus-connect"
#disconnect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/ppp/iplus-disconnect" //linijke zahashowałem, gdyż nie moge znalezc skryptu iplus-disconnect
debug
/dev/ttyS0
115200
defaultroute
crtscts
lock
local
nodetach
usepeerdns
lcp-echo-failure 4
lcp-echo-interval 65535

Na forach czytałem, że ludzie mieli ttyS4, 6 lub 14. Ja mam 0 ponieważ jak wyjmę kartę, to pokazuje się ze karta pccard została wyjęta ze slotu pierwszego, a jak włoże to pokazuje ze wykryto pccard w slot1 i urzadzenie to /dev/ttyS0. Wszystko pod konsola.

iplus-connect (/etc/ppp):

TIMEOUT 600
ABORT 'BUSY'
ABORT 'NO ANSWER'
ABORT 'ERROR'
SAY 'Starting GPRS connect script\n'

"" 'AT+CFUN=1,1'
"" 'AT+CPIN=MOJ_PIN :)'

OK 'ATE1\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d\d'

SAY 'Setting APN\n'
OK 'AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl"'

ABORT 'NO CARRIER'
SAY 'Dialing...\n'
OK 'ATD*99***1#'

CONNECT ''

Po wpisaniu polecenia jako root:
pppd call iplus
mruga cały czas kursor i nic nie rusza, zostawiłem go na pół godziny i to samo.

Ma ktoś jakiś pomysł?

aha, i robię to spod Gentoo LiveCD instalowalnego,
bo na razie nie chce kompilować go bo nie wiem czy odpale potrzebnego mi iPlusa :)

//edited:
odpaliłem zwykłe MinimalCD i jest to samo
sprobowałem wpisać samo polecenie
/usr/sbin/chat -v -f /etc/ppp/iplus-connect
i na tym się własnie zwiesza :/

0

To ja ci powiem jak jest u mnie ;) Roznica bedzie pewnie tylko w urzadzeniu bo ja korzystam z bluetooth czyli rfcomm0 :>
Po polaczeniu przez bt z telefonem wywoluje takie polecenie (wrzucilem to do pliku i wykonuje plik, nie zebym cos takiego pamietal ;) ):

/usr/sbin/pppd /dev/rfcomm0 115200 connect "chat -V -f chat.gprs" crtscts modem -detach noccp defaultroute usepeerdns noauth debug persist ipcp-accept-remote ipcp-accept-local noipdefault

To wystarczy aby polaczyc sie z plusem. Jak widac potrzebny jest tutaj plik: chat.gprs ktory u mnie wyglada tak:

'' ATZ
OK AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl"
OK "ATD99**1#"
CONNECT ''

Prosto i na pewno dziala :) Kiedys gdy nie uzywalem bluetootha to zamiast /dev/rfcomm0 dawalem /dev/ttyS0 bo podlaczalem kablem do portu szeregowego telefon i bylo dobrze. Mysle ze jesli u ciebie modem jest dobrze skonfigurowany, widac go jako urzadzenie to zmien /dev/rfcomm0 na to co tam masz i mysle ze powinno smigac. W razie czego sprawdz moze na jakims telefonie czy dziala, bo moze to byc wina np modemu. Niby on dziala ale jednak nie ;)

0
Pedros napisał(a)

/usr/sbin/pppd /dev/rfcomm0 115200 connect "chat -V -f chat.gprs" crtscts modem -detach noccp defaultroute usepeerdns noauth debug persist ipcp-accept-remote ipcp-accept-local noipdefaul

coś chyba ścięło :)

0

Mam plus.sh i chat.gprs w folderze /root
i odpalajac
sh plus.sh
na dwoch rożnych dystrubucjach, GentooLiveCD, Knoppix
mam błąd:

pppd: noipdefault not found

i tak mam taki blad dopokinie wywale wszystkiego łacznie z modem

ma ktoś jeszcze jakis pomysł?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1