Windows XP - sabotaż microsoftu?

0

ostatnio zainteresowała mnie dziwna tendencja - coraz więcej komputerów dotyka dziwna "zaraza" - same z siebie się "psują", internet przestaje działać, dźwięk się wyłącza, klawiatura się zawiesza, nawet na "czystym" systemie, zaraz po instalacji. Na ogół ludzie nie kojarzą tak różnych usterek, ale ja w ostatnich 3 komputerach, do których byłem "wzywany" (w tym mój) zauważyłem identyczny powód: wysypywanie się "samo z siebie" kilkunastu usług systemowych (zauważalne - jak ktoś używa Luny - np. półsekundowe zamienienie się paska m.start na win98-style i powrót do xp-style) i restart części z nich.

Inną przesłanką dodającą <s>hp</s> życia teorii spiskowej jest (plotka? prawda?) wykrycie przez jakiegoś programistę, że drukarka HP miała we wbudowanym firmware datę, po której ma się "coś zepsuć".

Wspomniany problem wysypywania się usług powoduje dwie (trzy?) różne usterki - wspólną cechą jest pojawienie się jej randomowym czasie po starcie systemu, zazwyczaj kilka(naście) minut:

  • brak dźwięku (brak urządzeń miksujących) - na dwóch różnych komputerach identycznie
  • brak intenetu (modem adsl netia, brak interfejsu sieciowego)
  • klawiatura traci obsługę przycisków multimedialnych (nie wiem, czy to tego wina)

Nie traktuję (jeszcze :P) tej teorii poważnie, ale trend (subiektywnie obserwowany przeze mnie i parę innych osób) jest zastanawiający - czyżby MS zmuszał do migracji na nową, gorszą odsłonę swojego produktu? Proszę o Wasze opinie i spostrzeżenia, tylko bez flame-warów co lepsze - xp, czy vista...

aha, solucja dla tych, co by chcieli "obejść" wspomniany problem: start -> uruchom -> services.msc -> PPM na podejrzaną -> właściwości -> odzyskiwanie -> pierwszy, drugi, kolejne -> uruchom usługę ponownie

0

XP?

0

Co z dźwiękiem to prawda. Teraz w ciągu miesiąca dzwoniło do mnie parę osób, którzy po formacie nie umieli zainstalować sterowników od real tek. Oczywiście to była wina cudownej poprawki od Windows, którą trzeba odinstalować. Też nie radze instalować żadnych poprawek.. no można 10, ale nie więcej. Po ostatniej łatce to musiałem robić formata i nie tylko ja xD. Przeważnie kłopoty z pechowym dzwiękiem, problem z sterownikami karty. Z siecą też trochę. Nie wiem czyja to wina była, ale miałem pare razy po instalacji xp laga. To znaczy google sie włączało 10 min itp. Ale jakoś to usunąłem ale nie wiem jeszcze jak :p Dostawca internetu nie był winien.

Ale co Windows. Pozostanie na nim jak najdłużej się da. Jak widzę viste i jej prace... hmm.. co tam nowego jest? zmiana interfejsu i parę dodatkowych funkcji. Tak jakby win xp przemalować.

Ale z 2 strony wystarczy wytresować windows xp i jest idealnym przyjacielem komputera.
Też można powiedzieć (w moim wypadku) to nic nowego. Zawsze miałem problemy z tym systemem.

0

SOA#1. Nie widziałem jeszcze czegoś takiego. Ani na moim domowym komputerze wyposażonym w XP SP2, ani na innych. A poprawki instaluję zawsze wszystkie. Zresztą do końca życia XP jeszcze trochę zostało, m.in. SP3.

A Vista się nie przyjmuje tak bardzo z pewnych powodów (głównie jednego: przyzwyczajenia), oferowany jest downgrade do XP nawet ("oficjalniej"), więc tym bardziej sabotażu nie podejrzewałbym.

Autodestrukcja urządzeń jest popularną teorią - dlaczego niby iPodom baterie padają tuż po okresie gwarancyjnym zwykle? :-) Mój telewizor zepsuł się parę miesięcy po gwarancji (Sony), podczas gdy 15-letni telewizor drugi (Otake!) działał cały czas.

0
Ktos napisał(a)

Autodestrukcja urządzeń jest popularną teorią - dlaczego niby iPodom baterie padają tuż po okresie gwarancyjnym zwykle? :-) Mój telewizor zepsuł się parę miesięcy po gwarancji (Sony), podczas gdy 15-letni telewizor drugi (Otake!) działał cały czas.

Maly offtop w zwiazku z tym. Rekordem jest telewizor mojej siostry, ktory zepsul sie dokladnie nastepnego dnia po uplywie gwarancji :)

A do tematu - ja tez nic takiego nie zauwazylem, ani z dzwiekiem, ani niczym innym. Poprawki instaluje wszystkie bo od tego sa przeciez...

0

Tak samo moje dvd. Działało cud mniód, normalnie cacko. Rzadko używane, ale jak się wrzuciło płykę to żyleta. Naraz zdechło bez przyczyny. Patrzę na kartę gwarancyjną - skończyła się wczoraj ważnośc...
Więc 90zł w zęby i po nowe...

0

to nie spisek microsoftu tylko bardzo znany bug windowsa xp, objawia się tylko na niezałatanych komputerach z zewnętrznym IP, było tutaj na forum o tym kilka razy

0

Ktos:

A Vista się nie przyjmuje tak bardzo z pewnych powodów (głównie jednego: przyzwyczajenia), oferowany jest downgrade do XP nawet ("oficjalniej"), więc tym bardziej sabotażu nie podejrzewałbym.

dokładnie, zamawiam komputery do firmy z Vistą (tak na przyszłość) ale oczywiście z opcją downgrade do XP i pierwsze co robię na tym kompie to downgrade. Może kiedyś z czasem, Vista będzie na tyle mocna aby wyprzeć XP, ale wobec specjalizacji mojej firmy i softu dostępnego pod Vistę, u nas nie nastąpi to prędko. Dodam że mamy kilkanaście licencji pewnego programu do 3D i nie chodzi on z XP SP2, tylko na SP1 a gdzie tu mówić o Viście :-D

Natomiast jeśli chodzi o aktualizacje, to pewnego dnia, po jednej takiej dwa działy straciły połączenia z drukarkami sieciowymi i od tamtej pory, najpierw ściągam na serwer, instaluje na jednym kompie i jak nic się nie dzieje to je udostępniam. O ile dobrze pamiętam, to chyba w październiku Microsoft wypuścił jakiś syf co trochę namieszał i dwa dni później była dostępna poprawka :-D

0

Mnie sie ostatnio troche system sypal... Nie chcial sie ladowac. Widzialem tylko tapete i koniec, zawiecha. Ale raczej to bedzie efekt moich 'eksperymentow' i 'przerobek/ulepszen'.

0
WIktorDelphi napisał(a)

Mnie sie ostatnio troche system sypal... Nie chcial sie ladowac. Widzialem tylko tapete i koniec, zawiecha. Ale raczej to bedzie efekt moich 'eksperymentow' i 'przerobek/ulepszen'.

a instalowałeś może jakiś produkt adobe ? :>

0

Raczej przez TuneUpWinstyler do zmiany wygladu okien i obrazu logowania. W awaryjnym sie wlaczyl i usunalem to. Z adoba mam jedynie readera.

0

hehe teorie spiskowe... Chyba nigdy nie zakapuje jak może komputer sie ot tak zepsuć (nie mowie o spaleniu sie...) wyłączam kompa, wszystko działa... załączam a tu system do polowy i staje;) Tak miałem kiedyś.

Teraz jest lepiej.. minęło pół roku od ostatniej instalki i na razie komp włącza sie w 35 sekund i ma sie dobrze:) Spisek?? myślę że jest to możliwe... Nagrywarka miała gwarancję 2 lata i po 2 latach (tydzień po gwarancji...) przestała pracować... nie czyta nic i nie nagrywa nic.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1