Pytania przed zakupem Delphi

0

Chciałbym kupić Delphi, ale najpierw muszę się dowiedzieć, jak się ma sprawa kompatybilności komponentów w różnych wersjach* Delphi.

    • chodzi o najtańsze wersje, ale nie darmowe (okrojone).

Np. chodzi mi o wersje (LUB pochodne):
Turbo Delphi Professional
Delphi 2006 Professional for Win32
Delphi 2007 Professional for Win32
Delphi 2007 Professional Education for Win32 (czy ta wersja jest bardzo okrojona ?)

i instalację takich komponentów jak:
INDY10
TMS Components
VCLSkin

Proszę o pomoc

0

Może nie na taką odpowiedź liczyłeś, ale Delphi umiera - nie warto go kupować ;-)

0

Dlaczego nie warto kupować, przecież się nadal rozwija.
Jest wersja 2007, a więc najnowsza, a wkrótce ma być 2008.

0

Cześć, napisałeś, że Delphi umiera... hmm... na stronie głównej Delphi nic nie pisze o zawieszeniu tego projektu. A to fragment z wikipedii: (http://pl.wikipedia.org/wiki/Delphi)
Pomimo zapowiedzi sprzedaży w roku 2006 wprowadzono wersję Borland Turbo znana jako Borland Turbo Delphi /Borland Turbo C# /Borland Turbo C++ / Borland Turbo Delphi for .NET, a w 2007 nową wersją Delphi 2007 for win32.

i dalej:
http://www.borland.pl/nagrody.shtml

0

Delphi jest zbyt rozpowszechniony by zniknąć. Jeżeli Borland go nie będzie robił, będzie robił go kto inny.
Istnieje już strona gromadząca fundusze na wykupienie Delphi z Borland.

0

chyba mial na mysli ze juz jest rzadko uzywany. Ja bym poszedł w kierunku c++ .

0

Albo czegoś związanego z .NET, np. C#

0

Właściwie to nieważne czy Delphi umiera czy nie. Jeśli Opi pisze programy na zamówienie, zleceniodawców rzadko interesuje w jakim języku napisano program. Istotnym jest, bym dobrze sie czuć w danym języku / środowisku. Przy użyciu Delphi można tworzyć naprawdę dobre aplikacje, niewiele różniące się od tych napisanych w C++ (Builderze).

0

Wątek się rozwija a odpowiedź nie padła na pytanie autora.

Opi, z tego co się orientuję D2007 Professional education kosztuje około 400zł i zawiera taką samą listę komponentów jak Turbo Delphi z możliwością instalacji własnych. Tak więc wersja powinna Ci wystarczyc w zupełności. Nie wiem jaka będzie złożoność programów przez Ciebie pisanych, ale mi wystarcza. Oczywiście z kilkoma komponentami darmowymy (xStringGrid, SynEdit,ZEOS, EditNew)

0
Opi napisał(a)

Chciałbym [...] się dowiedzieć, jak się ma sprawa kompatybilności komponentów w różnych wersjach [...]

Turbo Delphi Professional
Delphi 2006 Professional for Win32
Delphi 2007 Professional for Win32
Delphi 2007 Professional Education for Win32 (czy ta wersja jest bardzo okrojona ?)

Przypomnę, że nie chodzi mi o wybór środowiska programistycznego, czy języka, lecz samą wersję Delphi.

Oleksy_Adam napisał(a)

Opi, z tego co się orientuję D2007 Professional education kosztuje około 400zł i zawiera taką samą listę komponentów jak Turbo Delphi z możliwością instalacji własnych.

D2007Pro EDU jest w podobnej cenie co TDPro EDU, ale czy jest w ten sam sposób funkcjonalna ?
I jak się ma instalacja INDY10 (słyszałem że są problemy z jej instalacją), a z tego pakietu korzystam bardzo często. Jak jest z zainstalowaniem INDY na Viście HomePremium.

0

Deti, jeżeli uważasz, że umiera to, dlaczego zaglądasz na forum delphi.
A tak <ort>à propos</ort> jest ich sporo w necie poświęconych delphi.

Obsługa komponentów w C i Delphi jest prawie taka sama
w C piszemy "->" a Delphi ".". Piszę w pascalu już parę lat
i nie mam zamiaru na razie zmieniać języka. Przez lata stworzymy wiele
własnych potrzebnych mi procedur i komponentów.

Wiele osób psioczy na Delphi, ale a ich znajomość np. słynnego "C"
jest tak znikoma, że aż żal ich słuchać.

Jakiś czas temu zacząłem w delphi używać MySQL. Szukałem kontaktu
z jakimś fachowcem, który pisze w czymkolwiek z użyciem MySQL.

Spotkałem się z fachowcem, który pisze strony WWW w PHP z MySQL
na zlecenia.
I co?
Nie wiedział nic o JOIN, sortowaniu po IP, nie wspominając o tworzeniu procedur
czy funkcji.

Uważam, że jest nie istotne, w czym się pisze, jeżeli program
nie sprawia użytkownikowi problemów w użytkowaniu i spełnia swoje zadnie.
Działa poprawnie i pilnuje użytkownika żeby nie popełniał błędów.

Kupuj nową wersję, dostosuj do swoich potrzeb i pisz dalej.

0

Obsługa komponentów w C i Delphi jest prawie taka sama
w C piszemy "->" a Delphi ".".

Z czego można wysnuć jasny wniosek, że Delphi jest lepsze, bo o dwa naciśnięcia klawiszy mniej ;-)
// Od kiedy 2 - 1 = 2? (dop. deus)

Spotkałem się z fachowcem, który pisze strony WWW w PHP z MySQL
na zlecenia.
I co?
Nie wiedział nic o JOIN, sortowaniu po IP, nie wspominając o tworzeniu procedur
czy funkcji.

Niestety wielu ludzi od PHP tak ma. Ale to nie jest przecież wina języka.

0
dasej napisał(a)

Wiele osób psioczy na Delphi, ale a ich znajomość np. słynnego "C"
jest tak znikoma, że aż żal ich słuchać.

dasej napisał(a)

Obsługa komponentów w C i Delphi jest prawie taka sama
w C piszemy "->" a Delphi ".".

Ja bym powiedział, że jest odwrotnie ;)

Komponenty w C? Jeżeli dobrze rozumiem, że komponent jest obiektem, to w tym kontekście z C nie ma nic wspólnego.

Jeżeli jednak chodziło o C++, to różnica jest diametralna.

dasej napisał(a)

Spotkałem się z fachowcem, który pisze strony WWW w PHP z MySQL
na zlecenia.
I co?
Nie wiedział nic o JOIN, sortowaniu po IP, nie wspominając o tworzeniu procedur
czy funkcji.

Fahofcoof od PHPa i MajSkula Ci u nas dostatek ;)

0

Widzę, że moderator nie zatroszczył się o usuwanie odpowiedzi "nie na temat", ale za to, przeniósł wątek w ciekawsze miejsce do odpowiedzi - gratuluję :/

Dzięki Oleksy_Adam.
A Reszta to widzę, nie rozumie o co się ich pyta. "Nie na temat" jest w tym wątku na "porządku dziennym".

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1