[Delphi] Bazy danych, problemy i pytania

0

Witam.
Jak sugeruje temat mam duży problem z bazami danych w Delphi. Starałem się przebrnąć wiele źródeł tu i na internecie w poszukiwaniu rozwiązania ale bezskutecznie.

Potrzebuje stworzyć bazę danych dla znajomego (jednorazowo) jako osoba prywatna używam Delphi 2005 Personal. Jak wiemy nie obsługuje on z góry baz danych. Zgodnie z radą forumowiczów zainstalowałem Firebird który jest freeware. Problem pojawia się z komponentami. Sciągnąłem kolejno z torry.net: ZeosLIB i FBLib. Niestety żadnego nie można zainstalować bez pakietu dbrtl.bpi, o którym w internecie słuch zaginął. Pozostają jedynie pytania bez odpowiedzi. Słyszałem że jest w wersji Enterprise ale ja takową NIE dysponuje.

Zdecydowałem się w ostateczności wbić w FireBird i użyć czegokolwiek, co instaluje się normalnie (instalacja serwera bez przeszkód, w pełni sprawnie, jednak chodzi o komplet: serwer + komponenty bo niestety na gadżetach typu SQLite się nie znam), choćby MySQL, znalazłem artykuły ale potrzeba dbExpress (komercyjny?) lub ADO (Microsoft!, komercyjny) lub BDE (komercyjny). O InterBase nie wspomne... . Dodam że nie tworze tej aplikacji w platformie NET.

Prosze o rade, jakiego serwera baz mam użyć (freeware) oraz jakich komponentów, które nie wymagają bibliotek czy pakietów z enterprise. Ostatecznie, jeśli jest taka opcja proszę o wysłanie dbrtl.bpi ([email protected]).

Pozdrawiam
Grzesiek

0

Do firebirda możesz użyć UIB2 - bez problemu pracuje z Delphi 2005 Personal</url>.
BTW: SQLite to nie gadżet - jego użycie wymaga tylko troszkę większej wiedzy niż rzucenie na formę kilku komponentów.

PS: Jeśli to ma być pojedyncza aplikacja, to poszukaj informacji o firebird embed - nie wymaga to wtedy instalacji serwera.

0

FireBird + TurboDelphi

0

Nie chodzi o rzucenie kilku komponentów tylko o utworzenie aplikacji w zadowalającej jednostce czasu. Z pewnością SQLite jest nowatorskim i ciekawym rozwiązaniem ale w tych okolicznościach (z uwagi na prostote bazy do wykonania) łatwiej mi przyswoić znajomość podstawowych rozwiązań jak serwery bazodanowe z gamy tych najpopularniejszych, z możliwością szybkiego samodokształcenia. Nie biore za to pieniędzy, i jeżeli zabiore się za SQLite to z przyjemności a nie konieczności, czas jednak przyjemność zamienia w to drugie. Podkreślam że nie bagatelizuje SQLite, ale w obecnej sytuacji skala porównawcza pomiędzy tym co już wiem sama wprowadza termin "gadżetu" z mojej strony.

Co do Turbo Delphi to dobre rozwiązanie, rzeczywiście nie wpadłem :). O FB Embed nie słyszałem i również się zapoznam. Spróbuje jednak zainstalować ten komponent, który podaliście powyżej. Dziękuje za pomoc wszystkim.

0

do FB bardzo fajny manager to IBExpert

0

Co do UIB2 to wymaga pakietu o którym powiedziałem dbrtl.

[Fatal Error] JvUIBD2005Win32R.dpk(32): E2202 Required package 'dbrtl' not found

0
intacto napisał(a)

Co do UIB2 to wymaga pakietu o którym powiedziałem dbrtl.

[Fatal Error] JvUIBD2005Win32R.dpk(32): E2202 Required package 'dbrtl' not found

Sprawdź dokładnie, który pakiet instalujesz, 2005Win32 nie ma dopisku PE - zainstaluj pakiet dla wcześniejszej wersji np. 6PE - na sto procent ruszy...

I jeszcze jedna uwaga: UIB może, ale nie musi wymagać zainstalowania SynEdit - nie pamiętam, czy zawsze go wykorzystuje, czy tylko w niektórych przypadkach ;)

0

Otóż to a synEdit również wymaga z kolei xmlrtf.dfm czy coś podobnego. Ale próbuje ciągle. Ostatecznie przerzuce się na Turbo Delphi.

Co do instalacji wersji XXXPE. Wybrałem D6PE ponieważ jest najwyższa w tej paczce co sciągnąłem. Wszystko gra jednak wrzuca podczas instalacji: not a design time package. Wiadomo chodzi o konflikt wersji, z pewnością jest sposób aby to obejść?

0
intacto napisał(a)

wrzuca podczas instalacji: not a design time package. Wiadomo chodzi o konflikt wersji, z pewnością jest sposób aby to obejść?
Wiadomo jedynie że robisz źle - żadnego konfliktu wersji tu nie ma: masz dwa pakiety R i D (to te literki na końcu nazwy pakietu) - R kompilujesz, D instalujesz - proste? Z komunikatu wynika, że próbujesz zainstalować R (od runtime) ;)

Moje słowo droższe od pieniędzy, skoro napisałem na sto procent ruszy..., to ruszy...

0

Mialem podobny problem....

Zdecydowalem sie na:
 
  1. TurboDelphi Explorer(free, komercyjna, posiada komponenty bazodanowe, do sciagniecia z neta)
  2. MS SQL server express( darmowy(ograniczenia 4GB danych, 1procesor), do sciagniecia z neta)

Jak na razie jestem zadowolony :)

0

Pewnie i racja ze zadziała, ale zainstalowalem Turbo Delphi i o wiele bardziej mi sie spodobał z uwagi na komponenty chociażby. Po drugie w wersji komercyjnej jest tanszy od Delphi o niezłą sumkę. Nic nowego nie potrzebuje instalować. Spróbuje. Dzieki za pomoc wszystkim.

0

Witam
A ja bym dalej drążył temat. Obecnie korzystam na uczelni z Delphi 6 Prof. Chciałbym przejść na Delphi 2005 Personal. Mam program który łączy się z MySQL'em i wykorzystuje do tego komponenty ZEOS (ZQuery), DataSet, DBGrid. Jest tego dosyć dużo. Jak mogę przenieść ten program na Delphi 2005?

0

na personal się nie da

0

Zaraz tam się nie da. Wymagałoby to sporego wysiłku i pracy, należałoby napisać że w sensownym czasie sie nie da. Czy w PE nie ma podstawowych komponentów do IB?

0

O! widzę światełko w tunelu:) Andrzej jeśli możesz to rozwiń ten temat. Będę bardzo wdzięczny!
Pozdrawiam

0

Czy są komponenty IB w twoim Delphi, np. IBQuery. One mogą się łączyć z Firebirdem. A co do możliwości, wszystko się da, przecież komponenty też napisano w Delphi. Właściwei wystarczyłoby napisać je samemu i już gotowe :)
Tak na serio sprawdź co mozesz zaistalować z komponentów bazodanowych, ew. bodajże D6 personal z jakiejs tam gazetki miało te komponenty

0
snovi napisał(a)

Mialem podobny problem....

Zdecydowalem sie na:
 
  1. TurboDelphi Explorer(free, komercyjna, posiada komponenty bazodanowe, do sciagniecia z neta)
  2. MS SQL server express( darmowy(ograniczenia 4GB danych, 1procesor), do sciagniecia z neta)

Jak na razie jestem zadowolony :)

A jak się podłączyłeś do MS SQL Express-a ? Bo ja próbuję, ale jakoś nie mogę zaczaić którym to komponentem załatwić ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1