troche teorii + adres MAC

0

czesc, mam nurtujace mnie pytanie odnosnie adresu MAC (nie mialem okazji tego testowac wiec tylko teoria)....
--> w sieci osiedlowej w ktorej internet udostepnia lokalny provider wszystke komputery sa podloaczone do sieci ale jesli nie jest sie klientem providera to INTERNETKu ni ma.... provider sprawdza to po adresach MAC (chyba?) i jesli ma dany adres w bazie swojej to udostepnia neta uzytkownikowi tegoz adresu MAC....
wszystko jasne?? jak co to mnie poprawcie....

--> wiec zalozmy ze nie korzystam z uslugi providera , nie place za internet i go nie mam ale moj komp ma karte sieciowa i jest podlaczony do sieci tyle ze w bazie providera nie ma mojego adresu MAC i wiec nie mam neta...

---> zalozmy ze mojego kumpla nie ma w chacie , ma wylaczony komp (wyjazd do honolulu na 2 tygodnie it p:)) a ja znam jego MAC.... czy jesli zmienie swoj mac na jego mac i <ort>odswierze </ort>karte sieciowa to uzyskam dostep do neta ??????

=== kogos ten post moze i rozbawi ale nie ukrywam ze czlowiek uzy sie przez cale zycie akto pyta nie bladzi pozdro [browar]

0
ciekawski dzon napisał(a)

---> zalozmy ze mojego kumpla nie ma w chacie , ma wylaczony komp (wyjazd do honolulu na 2 tygodnie it p:)) a ja znam jego MAC.... czy jesli zmienie swoj mac na jego mac i odswierze karte sieciowa to uzyskam dostep do neta ?????

Teoretycznie powinno Ci przydzielić IP (chyba, ze provider przydziela IP statycznie), jezeli w sieci nie rozwiazuje sie adresowania via DHCPd to oprocz MACa musisz znac adres IP kolegi

0

Ciekawski dzon napisał:

uzyskam dostep do neta ??????

Chyba, że serwer sieciowy zapyta o login i hasło... Wtedy może być gorzej(chyba, że masz miłego kolege ;])

0

zalozmy ze znam Ip i MAC (napisanie takiego softu zaden problem) -- zmienic MAC adres umiem ale co z IP do czego one lofix??

0

jak sie zmienia adres mac?

0

menedżer urządzeń -> karty sieciowe -> zakładka zawansowane, a jeśli tu nie ma możliwości, to przez edycję rejestru systemu

0

A dokładniej: w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002bE10318}\0001

  • 0001 -> akurat u mnie "Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC" jest w tym podkluczu, poszukaj.

Edytujesz lub tworzysz wartość 'NetworkAddress' typu REG_SZ i w niej wpisujesz 12 cyfr szesnastkowych reprezentujących MAC'a. W ustawieniach sieci zaznaczasz automatyczne przydzielanie IP, DNS i bramy, restarujesz kartę sieciową i wołasz cq dx :)

Gdybyś jednak wolał to robić okienkowo, ale nie mając takiej opcji, to w tym samym kluczu (u mnie 0001) należy:
dodać gałąź \Ndi\params\networkaddress
a w niej:
ParamDesc = Network Address
type = edit

oba typu REG_SZ.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=a5d788c511ec6b9e

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1