[RAM] Jakie pamięci?

0

Zastanawiam się, jak upgrejdować kompa :). Posiadam płytę Asus A7N8X na nForce2, 512 Kingstona 400MHz (CHYBA CL2, jeszcze muszę sprawdzić). Przyszły mi do głowy 2 opcje na upgrade pamięci:

  • dokupić drugą taką samą kość Kingstona i śmigać na 2x512 na dualchannel = ~90zł
  • sprzedać kingstona i kupić 2x1GB GoodRam 400MHz CL3 też na dualchannel = ~180zł

A teraz pytania do Was :]

  • jak duży wpływ ma wyższe CL
  • czy GoodRAM to lepsza/gorsza/porównywalna firma do Kingstona? W sumie z ich SD byłem bardziej zadowolony, no i podobno to polska firma
  • czy jeżeli kupię (przyszłościowo) ram z większą ilością megaherców, to czy pójdzie bez problemu na moim majnbordzie?
  • czy 2GB CL3 będzie dużo szybsze od 1GB CL2?
  • ile ten dualchannel w końcu daje :)
0

Im wyższe CL tym gorsza wydajność i to ma większe znaczenie niż sama częstotliwość taktowania. Widziałem gdzieś porównanie RAMów DDR2 677MHz CL4 i DDR2 800MHz CL5 i 667 spokojenie pojechał 800 w każdym benchmarku.
Jeżeli się pytasz czy 1G czy 2G to zawsze lepiej ort! 2G nawet trochę wolniejszego. Dual Channel nie daje aż tak dużo ale jakby nie patrzeć jest trochę lepszy od zwykłych DDR i chyba nawet tańszy.

0
evanger napisał(a)

Dual Channel nie daje aż tak dużo ale jakby nie patrzeć jest trochę lepszy od zwykłych DDR i chyba nawet tańszy.

jest coś o czym nie wiem? o_O Całe życie myślałem, że DualChannel to feature płyty głównej... Czy może mówisz o tym, że (2*kość.1GB.cena < kość.2GB.cena) ?

edit: poza tym megaherce akurat dużo do gadania nie mają, bo moja płyta ma max 400. Chodziło mi o bardziej porównanie CL z pojemnością i w kontekście ceny (jeżeli mam dostać 20% przyrostu wydajności za cenę 2x wyższą, to dziękuję)

0

Ja myślę, że to dużo zależy. Jeśli myślisz wyłącznie o pracy, to 2GB, jest wygodniejsze, ale z drugiej strony 1GB wystarcza. Jeśli planujesz pograć, to już wszystko zależy od reszty kompa. IMHO, te emhazety i cele to mają znaczenie tylko przy benchmarkach, albo przy próbie uruchomienia gry o dużych wymaganiach na znacznie słabszym sprzęcie.

Swoją drogą, czy aby na pewno dokupiona kość 512 będzie działać w dc ?

0

granie będzie kieedyś (jak będę miał czas i w końcu kupię normalną graficzną). Nie bardzo łapię, co zależy od reszty kompa - że jak mam inny procesor to inną pamięć kupić? o_O

No i dlaczego dokupiona kość miała by w DC nie działać, skoro DC na płycie mam i chcę dokupić identyczną kość?

trochę zielony jestem w tajnikach hardware, to się dopytuję :>

0

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dual_channel

Kości pamięci tworzące parę powinny być takie same. Możliwe jest także używanie podobnych pamięci różnych producentów, pod warunkiem, że są one tego samego rozmiaru i mają taką samą architekturę.

0

edit: poza tym megaherce akurat dużo do gadania nie mają, bo moja płyta ma max 400. Chodziło mi o bardziej porównanie CL z pojemnością i w kontekście ceny (jeżeli mam dostać 20% przyrostu wydajności za cenę 2x wyższą, to dziękuję)

Lol to jaki problem przejrzeć benchmarki oraz ceny w sklepach? Myślisz, że ktoś to za ciebie zrobi?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1