Połączenie dwóch kompów poprzez LPT

0

Witam
Na laptopie mam WIN98, na PC mam XP.
Podczas połączenia pisze mi że sieć jest zajęta.
Połączenie było konfigurowane Kreatorze nowego połączenia.
Ogólnie chcę zrzucić dane z laptopa (HOST) na PC (Gość) i wyskakują błędy np. że sieć jest zajęta.

Laptop nie ma sieciówki, usb, nagrywarki.
Ma tylko porty COM, LPT1 i wyjście na monitor i jakoś musze zgrać dane z niego na PC.
Ma ktoś jakieś pomysły, na to?
Na naprawienie komunikacji między sprzętami lub na inne połączenie między nimi?

Podpierałem się też artykułami na google, ale dalej nic. :(

0

A posiada PCMCIA? Teoretycznie przez LPT czy COM możesz, ale pomyśl jaką szybkość transmisji osiągniesz :/ Nie możesz podpiąć dysku pod PC? Będzie o wiele szybciej.

0

PCMCiA jest ale nie mam karty. Ostatnią sztuke sprzedaliśmy klientowi.
Dysku nie mam jak podpiąć, bo to laptop taki skryty w sobie. Ma włącznik, napęd CD, 12 cali i to co powyżej napisałem. Spróbowałbym przez kabel COM ale też go nie mam hehe :)
Transfer niewazny, mam na to cały dzień. Do skopiowania jest kilkaset MB tylko. :d
Zastanawiam się jak jeszcze można przerzucić dane.

0

http://www.myzlab.pl/elektronika/bpk/ Tylko trzeba kabel zrobić/kupić.

0

To już widziałem dawno trochę.
Kabel LPT mam. Nie opłaca mi się lutowac nic bo to jest laptop klienta i byłby obciążony dodatkowymi kosztami, więc szkoda i fatygi. Ogólnie dzięki za pomoc.

0

Kilkaset MB po LPT to nie 'tylko'!

Przez 'Kreator nowego połączenia' nie uda się raczej, bo z tego co sam kiedyś dla siebie szukałem zmienili ramkę komunikacji między Win98 (tu właściwie było jak pamiętam to konfigurowane przez Kreator połączeń kablowych) a Win 2K/XP (jako niezależne połączenie).

Dwie możliwości - napisać własny program klient serwer, którym przez LPT prześlesz (polecam spakowany plik) zbiór danych z laptopa. Druga możliwość to pożyczyć od kogoś sieciówkę na PCMCIA.

0
Szczawik napisał(a)

Dwie możliwości - napisać własny program klient serwer, którym przez LPT prześlesz (polecam spakowany plik) zbiór danych z laptopa. Druga możliwość to pożyczyć od kogoś sieciówkę na PCMCIA.
Tylko jak go najpierw wysłać na laptopa? :D

0
Qyon napisał(a)

Tylko jak go najpierw wysłać na laptopa? :D

napisał przecież że ma odczyt CD

0

Ech ślepym :)

0

ja bym Ci polecał null modem rs232 tylko musisz je połączyć a co do kosztów .25 zl za gniazdo a kabel zawsze sie znajdzie i kawałek taśmy da rade. a jeszcze nie doczytałem czy lapek ma modem bo przez modem tez banał a zawsze zostaje wyświetlić dane na monitorze zeskanować i ocr-em przelecieć :D
pozdr

0

Z tego co jeszcze pamietam to Dos Navigator (a moze Norton Commander?) mial opcje przesylu plikow przez LPT :]

Inna sprawa, ze mozesz zabootowac jakiegos "live" linuksa i przez niego puscic :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1