Co kupic <nowe podzespoly>

0

Witam, prosze o pomoc w wybraniu zestawu komputerowego (plyta glowna, procek, grafila, zasilacz) w cenie 1400-1500 zl. Z tego co wiem, to najlepiej byloby kupic cos z AM2, ale to by oznaczalo koniecznosc wymiany RAM'u na ddr2 (atm mam 512 ram 400mhz), nie wiem, czy mi wystarczy kasy. Moze wiec s939? Znajomi zaproponowali mi cos takiego:

ASUS A8R-MVP /ATI RD480 CrossFire /2xPCIex/S 939

AMD Athlon 64 3200+

Galaxy GF 7600GS 128MB 128Bit PCI-E DDR3 Zalman 1.4 ns

Chieftec GPS-400AA-101A (400W)

Ciekaw jestem waszej opinii. Komputer ma zdaje sie sluzyc do gier.

0

Ja zamiast ASUS zaproponowałbym płytę Gigabyte, sobie zakupiłem: GA-945P-S3.
Ma 3 PCI, 3 PCI-E te wolniejsze(nie pamiętam, x4?) i jedno PCI-E x16
Poza tym oczywiście wbudowany dźwięk i lan.
Dodatkowo 4 wejścia SATA, 1 ATA, FDD, 4 gniazda RAM DDRII.
Socket 775
(poczytaj se o niej w necie, jak chcesz więcej wiedzieć ;))
Procek: Celeron 3.2GHz - porównując ceny wyszło mi, że Pentium jest tańszy od Athlona, więc Celeron musi być tańszy od Semprona.
Chociaż jak możesz wydać więcej kasy, to może Pentium IV

Grafika. Jeśli chodzi o gry, to chyba lepszym wyjściem będzie GeForce, ale ja bym zaproponował Radeona X1600Pro, 256 MB(jest tańszy) - PCI-E
Zasilacz, oczywiście 400W, ale np. Tracert.

No i bardzo ważny jest RAM. Ja bym proponował 1024.
Na całość nie powinieneś wydać więcej niż 1800.

0

Płyta główna ASRocka na chipsecie ULi! Obsługa SLI, dość niezła nawet do podkręcania (poza napięciem do procka), jak na płytę w tej cenie. Porównaj wydajność tych płyt z innymi, a okaże się, że jest na poziomie droższych ASUSów czy innych konkurentów. Te płyty właśnie świetnie im wyszły (mimo, że firma wcześniej nie cieszyła się powodzeniem wśród klientów). No i Atlhlon 64 jakiś. Przy RAMie to 2 kości kup (2x512 ? ) i w Dual je.

0

Przy tej cenie nie opłaca się brać SLI ani CrossFire, poza tym jeżli koniecznie albo jedno albo drugie - bo komputer z CrossFire + Geforce jest całkowicie bezużyteczny.

Płyta główna Gigabyte (s3) lub ASUS z chipsetem nForce + AM2 (luub pentiumowski socket) z obsługą DDR2, dysk na SATAII + zasilacz Chieftec 400 W minimum

0
Deti napisał(a)

Przy tej cenie nie opłaca się brać SLI

Ale ten AsRock to do 250 zł się zamyka.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1