Ja ostanio zrobiłem zajebistą pizze.
10-15g drożdzy rozpuściłem w ciepłej wodzie 50ml i dodałem łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, tak zostawiłem na 15minut w ciepłym miejscu, żeby zaczęły pracować drożdze.
Potem wlałem do większej miski, dodałem z 100ml wody, łyżka oliwy i łyżeczka płaska soli i dodałem z 300-400g mąki tak aż szło łatwo ubijać ciasto.
Zostawiłem na 1h do urośnięcia w ciepłym miejscu.
Potem sos do pizzy to podsmażyłem startą cebulkę i czosnek, dodałem pasaty pomidorwej, soli, pieprzu, chili, oregano, cukru, można też dodać tej przyprawy do pizzy i potem gotujemy na małym ogniu aż będzie lepka konstystencja.
Potem wiadomo jak się rozwałkuje ciasto można posmarować, dodać sera (teraz mi się zapomniało jak się nazywał), boczek można usmażyć na bekon i dodać, albo salami, jakąś paprykę, kukurydzę, pieczarki, albo i gyros, wtedy kebab pizza.
A gyros też łatwo się robi, kroimy filety i odcinamy jakieś niedoskonałości mięsa, wcześniej dużo płukamy mięso w wodzie, bo będzie śmierdzieć jak tego nie zrobimy.
Dodajemy oliwy trochę i dosypujemy, czosnku w proszku, słodka papryka, chilii, przyprawa do gyrosa, jak zamarynujemy to potem może chwilę poleżeć z 5min i wrzucamy na patelnię.
I taki usmażony dodajemy jako dodatek do pizzy.
A pizze to różnie czy mamy kamień do wypiekania czy na blaszce to te 220 na pewno, a można też na większej temperaturze, ważne żeby pod ciastem nie było mąki bo się przypali ciasto.