Wątek przeniesiony 2018-11-07 15:33 z Newbie przez Marooned.

Mikrokontrolery - jak zacząć?

Odpowiedz Nowy wątek
2012-01-05 16:39
0

Witam. Jako, że poznałem już trochę programowanie, chciałbym zacząć też programować mikrokontrolery - właśnie od czego zacząć? Znalazłem stronę: http://mikrokontrolery.blogspot.com/ tu dużo rzeczy jest, jednak nie znalazłem nigdzie opisanie krok po kroku co i jak, jak to ma miejsce wiele poradników o "zwykłym" programowaniu. Zna ktoś może właśnie taką stronę? Mniej więcej wszystko rozumiem co i jak mam zrobić, ale niektórych rzeczy nie jestem pewien. Na elektronice znam się troszkę lepiej niż przeciętny śmiertelnik z liceum. W niedługim czasie przymierzam się do kupna podstawowych rzeczy, aby zacząć i prosiłbym was o podanie ważnych wskazówek dot. programowania mikrokontrolerów. Chwilkę będąc na tym forum, niektórzy zauważyli, że C++ i C# znam w miarę i na pewno z C nie będę miał żadnego problemu, właśnie co najwyżej z elektroniką co i jak dokładnie podłączyć. Reasumując proszę o porady i ew. jakiś dobry poradnik od podstaw oraz drobne wskazówki. Proszę o wypowiedzi jednak tych, którzy mieli jakieś do czynienie z pr. mikrokontrolerów.


Co kurła debuguj ten kod i streszczaj się klientowi chce się fixa, a jak nie kurła to odpale visuala i ci pomoge a tego byś nie chciał

Pozostało 580 znaków

2012-04-03 15:34
0

Powiedziałeś, że jak Atmelki to żebym popatrzył na Arduino, to tamten launch pad poprzedni nie wspiera AT*? A i w tym launch padzie jest dołączony na stałe uC?


Co kurła debuguj ten kod i streszczaj się klientowi chce się fixa, a jak nie kurła to odpale visuala i ci pomoge a tego byś nie chciał
edytowany 1x, ostatnio: xeo545x39, 2012-04-03 15:36

Pozostało 580 znaków

2012-04-03 17:09
0

Launchpad to kompletny zestaw uruchomieniowy - możesz pomigać diodką, sprawdzić guzik możesz też coś dolutować, aha pogadać nawet z pecetem. Procesor jest w podstawce (dwa w zestawie). Zaprogramowany możesz wyjąć i wetknąć sobie do... no gdzie trzeba.
Ale to nie dla Atmela tylko dla MSP430 od TI. Mniej popularny wśród amatorów ale bardzo fajny 16 bitowiec.

Pozostało 580 znaków

2012-04-03 17:15
1

Jednak wybiorę standard - czyli jakiś dobry programatorek USB + uC (Atmel). Wolę sam wszystko, aczkolwiek nie twierdzę, że taki launchpad nie przydałby się czasem. Tak więc, dzięki wszystkim. Mam nadzieję, że wypali, muszę zebrać chęci, jeszcze trochę poczytać no i ofc iść do sklepu ;)


Co kurła debuguj ten kod i streszczaj się klientowi chce się fixa, a jak nie kurła to odpale visuala i ci pomoge a tego byś nie chciał
i dobrze, tak się najwięcej nauczysz i nie wydasz niepotrzebnie pieniędzy! :) - krwq 2012-04-07 11:35
Towar zamówiony, jak coś będę spamował na forum z problemami :) - xeo545x39 2012-04-08 16:49

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0