Testowanie a nauka programowania

Odpowiedz Nowy wątek
2009-07-15 18:25
lamson
0

Witam, jestem studentem szukającym praktyk na wakacje jako programista .NET/ASP.NET i do jutra muszę się zdecydować na jedną z dwóch ofert jakie mi zapronowano. Pierwsza to bezplatne praktyki w małej firmie, w której byłbym uczony ASP.NET prawie od podstaw (nie mam doświadczenia). Druga firma oferuje mi już płatne praktyki (>1k) jako Tester aplikacji webowych (ASP.NET). Zajmowałbym się tam pisaniem unit testów...

I teraz pytanie do wytrawnych programistów i testerów, którzy pracowali kiedyś jako testerzy, mieli z tym styczność ,bądź znają testerów ,żeby powiedzieli czy według nich można nauczyć się programowania (np. w ASP.NET) pisząć testy jednostkowe ? Jak na razie jestem skłonny pójśc na bezpłatne praktyki ,bo miałbym możliwość nauki rozwoju i wpis w CV na następne wakacje , natomiast jeśli jest możliwość nauczenia się czegoś również przez testowanie to wybrałbym oczywiscie drugą ofertę. Jak to jest z tymi testerami ? Nie jest to czasem łatwa ,ale żmudna i nierozwijająca praca ?

Pozostało 580 znaków

2009-07-15 18:36
eciepecie
0

Z moich kolegow z prac (jak do tej pory 2 firmy, jedna wielka i jedna mniejsza) - nie ma programmera z testera. Nie spotkalem ani jednej osoby ktory by zaczynala jako tester a ostatecznie przeszla do developmentu. Cala ich praca to klikanie w guziki, dosc nudna praca. Zaden z nich nie widzial na oczy kodu, nawet by nie umial napisac nic co by sie skompilowalo, i w trakcie pracy takich umiejetnosci nie zdobyli.
Pisanie testow jednostkowych zdecydowanie dalo by ci duzo jesli nie programowales wczesniej i nie masz doswiadczenia. Jest to w koncu programowanie, i w trakcie tego mozesz sie wdrozyc w projekt tak ze w koncu bedziesz go znal lepiej niz developerzy ;d Ale mowie, nie znam ani jednej osoby ktora by podazala taka sciezka kariery. Pewnie inne osoby z forum ktore sie wypowiedza maja inne doswiadczenia.

Ja bym wybral opcje pierwsza, jesli nie potrzebujesz tego siana (a z tego co piszesz wnioskuje ze nie potrzebujesz bo rozwazasz opcje 1.), pod warunkiem ze faktycznie bedziesz tam szkolony i sie rozwiniesz.

Pozostało 580 znaków

2009-07-15 19:28
rnd
0

Zależy do jakiej firmy trafisz. Np w mojej firmie jest dział gdzie różnica między programistą i testerem jest bardzo zatarta. Weszło agile i wszyscy robią wszystko (IMHO źle pojęty agile).
Ale też może być jak mówi eciepecie - na stanowisku testera możesz nie zboaczyć nawet kodu. Tak więc jeżeli kasa nie jest Ci nie zbędna to wybrałbym jednak bezpłatne praktyki gdzie możesz się więcej nauczyć.


#define TRUE FALSE
//Happy debugging suckers :D

Pozostało 580 znaków

2009-07-15 19:35
lamson
0

Nie no nie mówimy raczej o klikaniu pliku .exe co 5 minut (czy jak tam wyglada ta praca), a o pisaniu testów czyli ciągłym kontakcie z kodem (chociaz jutro sie dowiem czy to beda same unit testy, czy z programowaniem czy z testowaniem .. zwykłym). Doświadczenia nie mam ale podstawy ASP.NET i .NET opanowałem i chcialbym to jakoś wykorzystać ,a jeśli pisanie testów rozwinie mnie tylko w pisaniu testów to podziękuje. W prawdzie mówią ,że jeśli sobie będe dobrze radził to "awansuje" na programistę/będe wdrożony do projektu ,chociaż jak na razie nie wiem co oni rozumieją przez "dobre radzenie z pisaniem testów jednostkowych" ? Moje dośw. z testami jest zerowe.

Pozostało 580 znaków

2009-07-15 20:19
eciepecie
0

Podstawowe pytanie - wiesz co to sa testy jednostkowe?

Pozostało 580 znaków

2009-07-15 23:17
lamson
0

W najprostszym skrocie (bez googlowania) ,to pisanie dodatkowych klas które testują ,klasy znajdujące się już w projekcie. Wiem ,że potrzebne jest również nadzędzie do testowania w tym przypadku pewnie będzie to NUnit. Miałem na grupie .NET jedne zajęcia z testow jednostkowych ,ale niewiele pamietam ,a potem juz tak sie nie interesowałe :)

Pozostało 580 znaków

2009-07-16 00:09
eciepecie
0

No wiec testy jednostkowe polegaja na tym zeby testowac poszczegolne jednostki kodu, najlepiej jak najprostsze, czyli metody. Np jest sobie klasa ktora robi obliczenia, bierze na wejsciu jakies dane, i wywala wynik, i ty sprawasz czy sie zgadza. Robisz takich testow wiele dla jednej metody, z roznymi podchwytliwymi wejsciami itd. Zdarzaja sie testy ktore wymagaja wiekszych dzialan, zdarzaja sie testy ktore wymagaja wykorzystanie jakichs uslug, wywolania jakiegos bardziej zaawansowanego API projektu (zazwyczaj usluga ma jakis interfejs, ale zeby testy nie uzywaly zbytr skomplikowanego kody uzywa sie tzw mockow ktore taki interfejs implementuja), ale im wiecej takich zabiegow tym dalej takim testom do testow jednostkowych.
I teraz, jak masz taka ogolna wiedze i zarys jak to mniej wiecej bedzie wygladac, postawie pytanie - jak myslisz, ile pisanie takich testwo jednostkowych Tobie da jesli chodzi o nauke programowania? Wiadomo, jak nie znasz wcale C# (albo innego jezyka .netowego ktorego bedziecie uzywac bo zakladam ze jak NUnit to .net jest uzywany), to poznasz skladnie itp, ale na dluzsza mete to nic wiecej Ci nie da.
Mowisz tez o testach aplikacji ASP.NET, obys czasami nie dostal do pisania XML ktore beda napedzac jakiegos canoo web testa czy inny framework do testow aplikacji webowych, albo wrecz klikal setki razy to samo w 4 roznych przegladarkach. Ja mysle ze olej te testy i jednak idz sie szkolic, nawet za free. Jeszcze w zyciu zarobisz.

Pozostało 580 znaków

2009-07-16 00:28
lamson
0

Nom właśnie chodzi o to ,że C# umiem dość dobrze , programuje w nim już 1.5 roku z czego od pol roku probuje w asp.net i chciałbym to wykorzystać (czytl. sprawdzić się ,czy w ogole się nadawałbym). Natomiast jeśli chodzi o te testy ,to po tym co napisałeś to rzeczywiscie troche mi mina zrzedła. Wiele z programowaniem to wspolnego nie ma ( a jesli nawet to z innym rodzajem programowania). Szedłbym tam oprocz kasy głównie dlatego ,że jest to większa firma >30 osob , wiec wieksze projekty i byc moze wieksze mozliwosci , doswiadczenie , mam jednak wrazenie ze student z <2 letnim doswiadczeniem ,raczej nie ma szans na programowanie tam :)

Pozostało 580 znaków

2009-07-16 08:05
dasdsd
0

student z ~ 2 letnim doświadczeniem to cenny nabytek dla firmy. Jest tylko jeden warunek -> takie doświadczenie musi być komercyjne, najlepiej nie freelancerskie.
Wszystkie przechwałki o 2 latach doswiadczenia w projektach domowych mozna czesto miedzy bajki włożyć - piszeszesz jak i co chcesz

Pozostało 580 znaków

2009-07-16 14:06
lamson
0

A co z "weekendowymi" studentami. Też mogą powiedzieć ,że mają 2 letnie doświadczenie ,albo 2 lata pracowali w firmie np. Jak to potraktować

Pozostało 580 znaków

2009-07-16 19:02
0
lamson napisał(a)

A co z "weekendowymi" studentami. Też mogą powiedzieć ,że mają 2 letnie doświadczenie ,albo 2 lata pracowali w firmie np. Jak to potraktować

weekendowy = zaoczny ? Jak pracował w danym zawodzie, no to ma 2 lata doświadczenia. chyba że myślisz o pracy w weekendy - ale to raczej "hautura" a nie regularna praca. Nieliczni w ten sposób zdobywają to "doświadczenie" o jakie chodzi pracodawcy - tego zdobywa się od bardziej doświadczonych, w prawdziwych projektach z prawdziwymi problemami.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0