Powolne wpisywanie tekstu przez SSH

0

Mam takie pytanie - myślałem, że ssh działa tak, że dopiero po zatwierdzeniu komendy jest ona wysyłana do serwera i zwracana jest odpowiedź. Jest jednak tak, że każdy znak jest przesyłany do serwera, co powoduje, że jak serwer zamula, to samo wpisywanie tekstu zamula. No i jest to dla mnie dziwne, bo mając taki darmowy serwer z aws z 1gb ramu, co prawda kilka usług na nim mam, ale samo korzystanie z tego poprzez zamulające wpisywanie jest irytujące. Są jakieś rozwiązania na to? Praktykujecie coś takiego?

3
  1. Maszyna jest przeciążona i brakuje jej zasobów
  2. Masz zbyt małą przepustowość łącza / Masz zbyt duże opóźnienia w transmisji danych
1

jakiego klienta używasz?
Ja bym zaczął od https://www.google.com/search?q=speedup+ssh

0

@Marlo Taroko:
zaczął bym od uptime
a potem top albo htop
bo to nie jest normalne zamulanie, albo klient ssh jakiś dziwny

Ja polecam używać putty albo ssh innych zresztą nie znam

2

To normalne, bo tak działa SSH. Możesz spróbować https://mosh.org/ - podobno ma lokalne buforowanie. Ale lag na SSH jest związany na 99% z twoim netem - w jakim regionie odpalasz, spróbuj najbliżej ciebie. Spróbuj na nowej instancji, może faktycznie masz tam coś pokopane.

0

Dzięki wszystkim za odpowiedź. To jest darmowy serwer vps od aws położony z tego co pamiętam to w Niemczech, ma bardzo słabe parametry, typu 1 rdzeń cpu, 1 gb ram. Mój internet raczej nie jest problemem, wyciągam ok. 300/300 mbps po wifi. Łączę się po ssh z wsl. Po prostu dziwi mnie to, że wpisywanie każdej literki zależy od internetu, czy obciążenia maszyny. Przecież jak wpisuję ten komentarz w polu tekstowym w przeglądarce, to mój internet, czy serwer 4programmers może nawet nie działać, a dopiero po zatwierdzeniu komentarza otrzymuję informację zwrotną. Nie bardzo wiem jak ma to działać w sytuacji, gdy robimy coś po ssh na serwerze po 2 stronie globu. Przecież po wpisaniu 1 literki czekałoby się np. 100 ms aż się ona pojawi na ekranie.

Rozumiem, że wszystko dzieje się "server side", czyli jak klikam literkę jest ona przesyłana na serwer docelowy i widzę odpowiedź zwrotną? To chyba spowoduje, że aliasy nie działają, prawda? Wydaje mi się to dziwne, no bo jak łączymy się ciągle z różnymi serwerami po ssh, to tam nie będziemy mieć tych skrótów, które używamy np. na swoim komputerze w terminalu.

Wkleję jeszcze wynik top:

top - 00:00:17 up 102 days,  4:06,  2 users,  load average: 0.22, 0.22, 0.13
Tasks: 154 total,   1 running, 153 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
%Cpu(s):  2.3 us,  1.0 sy,  0.0 ni, 96.3 id,  0.0 wa,  0.0 hi,  0.0 si,  0.3 st
MiB Mem :    957.1 total,     59.1 free,    528.0 used,    370.0 buff/cache
MiB Swap:      0.0 total,      0.0 free,      0.0 used.    218.3 avail Mem

    PID USER      PR  NI    VIRT    RES    SHR S  %CPU  %MEM     TIME+ COMMAND
   1008 root      20   0 1466380  54620  13404 S   1.0   5.6 289:25.03 dockerd
    444 root      20   0 1374456  24212   6080 S   0.3   2.5 240:15.82 containerd
1118231 root      20   0  721012   3132    704 S   0.3   0.3  41:26.86 containerd-shim
1928067 root      20   0  715132   9460   2232 S   0.3   1.0  94:50.18 ctop
3466240 ubuntu    20   0   17180   7988   5456 S   0.3   0.8   0:00.04 sshd
3656261 root      20   0  716956  11536   3736 S   0.3   1.2  20:30.36 watchtower
      1 root      20   0  167632   9648   4768 S   0.0   1.0  35:46.97 systemd
      2 root      20   0       0      0      0 S   0.0   0.0   0:00.53 kthreadd
      3 root       0 -20       0      0      0 I   0.0   0.0   0:00.00 rcu_gp
      4 root       0 -20       0      0      0 I   0.0   0.0   0:00.00 rcu_par_gp
      5 root       0 -20       0      0      0 I   0.0   0.0   0:00.00 slub_flushwq
      6 root       0 -20       0      0      0 I   0.0   0.0   0:00.00 netns
      8 root       0 -20       0      0      0 I   0.0   0.0   0:00.00 kworker/0:0H-events_highpri
     10 root       0 -20       0      0      0 I   0.0   0.0   0:00.00 mm_percpu_wq
     11 root      20   0       0      0      0 I   0.0   0.0   0:00.00 rcu_tasks_rude_kthread
     12 root      20   0       0      0      0 I   0.0   0.0   0:00.00 rcu_tasks_trace_kthread
     13 root      20   0       0      0      0 S   0.0   0.0   4:53.83 ksoftirqd/0
     14 root      20   0       0      0      0 I   0.0   0.0   3:47.00 rcu_sched
     15 root      rt   0       0      0      0 S   0.0   0.0   0:43.22 migration/0
     16 root     -51   0       0      0      0 S   0.0   0.0   0:00.00 idle_inject/0
     18 root      20   0       0      0      0 S   0.0   0.0   0:00.00 cpuhp/0
     19 root      20   0       0      0      0 S   0.0   0.0   0:00.00 kdevtmpfs
     20 root       0 -20       0      0      0 I   0.0   0.0   0:00.00 inet_frag_wq
     21 root      20   0       0      0      0 S   0.0   0.0   0:00.00 kauditd
     22 root      20   0       0      0      0 S   0.0   0.0   0:04.36 khungtaskd
     24 root      20   0       0      0      0 S   0.0   0.0   0:00.00 oom_reaper
     25 root       0 -20       0      0      0 I   0.0   0.0   0:00.00 writeback
     27 root      20   0       0      0      0 S   0.0   0.0   3:21.93 kcompactd0
     28 root      25   5       0      0      0 S   0.0   0.0   0:00.00 ksmd
     29 root      39  19       0      0      0 S   0.0   0.0   0:50.48 khugepaged
     30 root       0 -20       0      0      0 I   0.0   0.0   0:00.00 kintegrityd
     31 root       0 -20       0      0      0 I   0.0   0.0   0:00.00 kblockd
     32 root       0 -20       0      0      0 I   0.0   0.0   0:00.00 blkcg_punt_bio
     33 root      20   0       0      0      0 S   0.0   0.0   0:00.03 xen-balloon
     34 root       0 -20       0      0      0 I   0.0   0.0   0:00.00 tpm_dev_wq
     35 root       0 -20       0      0      0 I   0.0   0.0   0:00.00 ata_sff
     36 root       0 -20       0      0      0 I   0.0   0.0   0:00.00 md
     37 root       0 -20       0      0      0 I   0.0   0.0   0:00.00 edac-poller
     38 root       0 -20       0      0      0 I   0.0   0.0   0:00.00 devfreq_wq
     39 root     -51   0       0      0      0 S   0.0   0.0   0:00.00 watchdogd

0

Wklej jeszcze ping i traceroute do niego.

0

Nie czuję, by teraz były jakieś lagi, ale jednak nie jest to tak samo płynne jak zwykłe wpisywanie w konsolę, bez ssh

damian@DESKTOP-7I8H54M:~$ ping ********
PING ******** (********) 56(84) bytes of data.
64 bytes from ec2-********.eu-central-1.compute.amazonaws.com (********): icmp_seq=1 ttl=52 time=55.2 ms
64 bytes from ec2-********.eu-central-1.compute.amazonaws.com (********): icmp_seq=2 ttl=52 time=23.8 ms
64 bytes from ec2-********.eu-central-1.compute.amazonaws.com (********): icmp_seq=3 ttl=52 time=23.5 ms
64 bytes from ec2-********.eu-central-1.compute.amazonaws.com (********): icmp_seq=4 ttl=52 time=41.3 ms
64 bytes from ec2-********.eu-central-1.compute.amazonaws.com (********): icmp_seq=5 ttl=52 time=64.0 ms
64 bytes from ec2-********.eu-central-1.compute.amazonaws.com (********): icmp_seq=6 ttl=52 time=64.7 ms
64 bytes from ec2-********.eu-central-1.compute.amazonaws.com (********): icmp_seq=7 ttl=52 time=23.5 ms
^C
--- ******** ping statistics ---
7 packets transmitted, 7 received, 0% packet loss, time 6010ms
rtt min/avg/max/mdev = 23.476/42.289/64.708/17.671 ms


damian@DESKTOP-7I8H54M:~$ traceroute ********
traceroute to ******** (********), 30 hops max, 60 byte packets
 1  DESKTOP-7I8H54M.mshome.net (172.29.224.1)  0.530 ms  0.509 ms  0.501 ms
 2  192.168.1.1 (192.168.1.1)  5.922 ms  5.916 ms  5.911 ms
 3  100.91.32.1 (100.91.32.1)  10.471 ms  10.466 ms  10.462 ms
 4  192.168.37.102 (192.168.37.102)  5.801 ms 192.168.37.6 (192.168.37.6)  10.807 ms  5.849 ms
 5  e91-150.icpnet.pl (46.238.91.150)  10.796 ms  5.779 ms  5.774 ms
 6  e91-141.icpnet.pl (46.238.91.141)  10.773 ms  8.356 ms  8.344 ms
 7  212.162.29.165 (212.162.29.165)  55.388 ms  74.025 ms  67.080 ms
 8  ae2.3217.ear5.Frankfurt1.level3.net (4.69.163.62)  68.418 ms *  67.071 ms
 9  * Amazon-level3-Frankfurt1.Level3.net (4.68.62.122)  70.826 ms *
10  * * *
11  * * *
12  * * *
13  * * *
14  ec2-********.eu-central-1.compute.amazonaws.com (********)  49.329 ms  49.321 ms  49.314 ms

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1