Błąd: Nie można przetłumaczyć nazwy hosta: "database"

0

Hej, wycinek z mojego docker-compose.yml

services:
  database:
    container_name: database
    image: postgres
    restart: unless-stopped
    environment:
      - POSTGRES_PASSWORD=thisIsThePostgresPassword@
    ports:
      - "5439:5432"
    networks:
      - network
networks:
  vuurin_network:
    driver: bridge

# inne serwisy web, api

kontener wstaje
przy próbie

psql -h database -p 5439 -U postgres

dostaję

could not translate host name "database" to address: nodename nor servname provided, or not known

baza działa, wchodzę do kontenera docker exec -it psql -U postgres działa.
lub docker exec -it database bash i potem psql -h database -U postgres i hasło działa
Chciałbym lokalnie użyć pgAdmina, dbeaver

2
john_doe napisał(a):

psql -h database -p 5439 -U postgres

Ale gdzie to odpalasz? W kontenerze czy poza?
weź spróbuj localhost zamiast database.

0

poza to odpalam.
na localu mam postgres na std porcie tak więc zamiana na localhost daje psql: authentication method 10 not supported - to pewnie inny temat

2

psql -h localhost -p 5439 jest prawidłowym poleceniem, chyba że ten Twój lokalny Pg też działa na porcie 5439.

Jeśli otrzymujesz błąd, to już właśnie z tego serwera Pg w kontenerze; pewnie brakuje Ci jakiegoś hasła lub ten Pg w kontenerze jest skonfigurowany tak, aby nie dało się do niego łączyć z zewnątrz.

0

dlatego napisałem "pewnie osobny temat" - polecenie dla localhost niepoprawne bo na localu mam 5432.
niezbyt cokolwiek na razie w kontenerze konfigurowałem. Nadałem hasło do superusera

0
john_doe napisał(a):

dlatego napisałem "pewnie osobny temat" - polecenie dla localhost niepoprawne bo na localu mam 5432.
niezbyt cokolwiek na razie w kontenerze konfigurowałem. Nadałem hasło do superusera

No to w takim razie powinno zadziałać:

psql -h localhost -p 5439  # jeśli łączysz się ze swojego komputera

dokładnie tak jak @LukeJL i @Patryk27 Ci mówili.

Natomiast jeśli chcesz się dostać do bazy ze środka kontenera, to wtedy za port podaj 5432.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1