Jaki model hostingu wybrać na własny startup?

1

Cześć,

zaczynam startować z moim małym biznesem i zastanawiam się jaki model hostingu wybrać. Potrzebuje uruchomić API (.net core) i bazę danych (postgresql) na serwerze.
Będę przechowywał dane ludzi, więc obawiam się, że sam nie jestem najlepszą osobą do administrowania serwerem. Chciałbym, żeby to było bezpieczne i żebym o tym nie myślał. Wiadomo na początku ruch będzie bardzo mały ale wierze, że uda mi się to rozbudować na coś większego.

Na chwilę obecną widzę dwie opcje.

  1. Wykupuje managed VPS - z research który zrobiłem wygląda na to że kei.pl jest w stanie zabezpieczyć ten serwer.
  2. Wykupuje normalny VPS, doczytuje o security, zatrudniam jakiegoś admina, żeby mi to poustawiał. Weryfikuje co zrobił. A potem sam już będę robił update komponentów na serwerze.

Może wy robiliście coś podobnego, albo robicie i możecie podzielić się jak wy sprawę ogarniacie. Albo możecie polecić jakiś dostawców usług.

Dzięki

0

Masz już jakieś miesięczne szacunki kosztów dla wszystkich opcji? Admin to nie jest tania sprawa.

0
RideorDie napisał(a):
  1. Wykupuje normalny VPS, doczytuje o security, zatrudniam jakiegoś admina, żeby mi to poustawiał. Weryfikuje co zrobił. A potem sam już będę robił update komponentów na serwerze.

Nie obraź się, ale będzie troszeczkę inaczej w tym wypadku, bo będziesz pisał zgłoszenia/dzwonił co jakiś czas do admina z prośbą o pomoc, bo jednak update pójdzie źle, a nie będziesz miał możliwości rollbacku, albo 100 innych rzeczy się wywali po drodze.

0

To już zależy od typu aplikacji, typu klientów itd. Generalnie jak kupisz jakiś normalny VPS i skonfigurujesz wszystko według tutoriali powinno być ok, a jak będziesz miał klientów to wtedy będziesz mógł bardziej się tym martwić

0

Używasz zarządzanych usług w AWS lub Azure ale najtaniej chyba jest scalaway. API stawiasz za API gateway.

0
Schadoow napisał(a):

Używasz zarządzanych usług w AWS lub Azure ale najtaniej chyba jest scalaway. API stawiasz za API gateway.

Możesz coś więcej napisać?

Dalej temat stoi. Generalnie jak ktoś trafi tu to powiem co sie dowiedzialem.
Więc jeżeli chodzi o serwer VPS z adminsitracją na którym chcecie uruchomić .net core i postgresql to jest trochę bieda. Jak na razie jedyna firma ktora oferuje tego typu usługę (za ok 500zł) to STATNET Online. Jest jeszce inna firma która niebawem powinna mieć taką opcję w ofercie a mianowicie HostMark.pl

Jezeli chodzi o mnie to sklaniam sie do samodzielnej konfiguracji i administrowania VPSem dopóki nie będzie dużego ruchu na serwerze.

Natomiast jeszcze kminie jak zrobić z bazą danych, żeby było to bezpieczne. Nie wiem do końca jak to się robi. Może ktoś wie? Czy zainstalowanie pgAdmin na serwerze czy jak inaczej? Słyszałem o czymś takim jak tunel VPN i, że nie wystawianie bazy na zewnątrz (nasłuchiwanie tylko na localhost/socket) jest najlepszym pomysłem. Tylko do końca nie wiem o co chodzi.

Edit:
Wygląda na to, że poprawnym podejściem jest połączenie się do bazy przez tunel SSH. Nawet w pgAdmin jest taka opcja.
Czyli wygląda to tak, że uruchamiasz sobie serwer postgresql na VPSie nie wystawiasz go na zewnątrz, jest na localhost. Natomiast jak chcesz się do niej połączyć, to właśnie korzystasz z tunel SSH.
Czyli w zakładce tunel ssh podajesz adres serwera vps nazwe uzytkownika i albo haslo albo wskazujesz na prywatny klucz. Wazne zeby to byl klucz pem bo ppk nie dziala. potem w zakladce connection podajesz localhost i port na ktorym dziala serwer postgresql czyli domyslnie jest to 5432 i tyle, laczysz sie. Wazne jest ze jak zainstalujesz postgresql na serwerze to zbey haslo ustawic uzytkownikowi, inaczej sie nie moglem polaczyc. Ptem mozna jeszcze ustawic zeby sie jako md5 zapisywalo a nie plain text.

Jest też takie coś jak panel PLESK do zarządzania serwerem, który mają w ofercie niektóre hostingi, i tam jest opcja utworzenia bazy danych i też może jej przeglądania? Nie wiem

Zapytałem też na discordzie OVH o public cloud i zabezpieczenia, dostałem taką odpowiedź. Podoba mi się ten public cloud ale nie rozumiem dalej jak to poprawnie zabepzieczyć. Czy tylko tak jak zwyklego VPSa (o ile to trzeba) czy co jeszcze.

screenshot-20230202231331.png

0
RideorDie napisał(a):

Jezeli chodzi o mnie to sklaniam sie do samodzielnej konfiguracji i administrowania VPSem dopóki nie będzie dużego ruchu na serwerze.

A to jak na razie dopiero wszystko w rozwoju i sam będziesz się bawił zabawkami, opcją jest też stały publiczny adres IP i u Ciebie w firmie jakiś mały serwerek postawić na początek, choćby na zwykłym komputerze, na linuxie. Jak się pojawi ruch, to zawsze sobie wykupisz chmurę pod konkretne potrzeby i bez problemu przepniesz. Bo i tak Cię pewnie będzie czekała kiedyś zmiana/rozwój w zależności od tego jakie będzie zapotrzebowanie klientów.

0

to może inaczej, patrzysz na VPS, a czemu nie na Cloud w wersji PaaS? W tym modelu odpowiadasz za aplikację. Reszta należy do dostawcy.
Jeśli nie przeszkadza Ci lokalizacja DC we Włoszech (polski oddział aruba z polskim DC nie posiada na chwilę obecną PaaS) i płatności w Euro to zobacz tu:

https://www.arubacloud.com/jelastic-cloud-paas/jelastic-cloud.aspx

Mam prośbę byś dał znać czy wybrałeś

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1