startup

0

elo jak kcem dodać programik do startupa i:

dodeje do uses : shellapi, mmsystem i registry
a kodzik wygląda tak :

var
reg:tregistry;
begin
reg.Create;
reg.RootKey := HKEY_CURRENT_USER;
reg.OpenKey('SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run',True);
reg.WriteString('Project1','c:\Project1.exe');

i wyskakuje error :
Project Project1.exe raised exception class EStackOverflow with message 'Stack overflow'. Process stopped. Use Step or Run to continue.

co jest źle :p

0

dodeje do uses : shellapi, mmsystem i registry

A na kij tu Shellapi albo MMSystem ??
Chyba ze uzywasz tego w innej części kodu...
poczytaj arta o rejestrach i przejrzyj FAQ tam to jest !! !! !!

0

a nio używam :D

0

Ten błąd raczej nie jest spowodowany dodawaniem do rejestru wpisu, chyba, że robisz to w nieskończonej pętli :)
Jak Lofix napisał: art o rejestrze. A co do błędu to sprawdź czy nie masz jakiegoś zapętlania się (lub procedur rekurencyjnych).

0

var
Reg: TRegistry;
begin
Reg := TRegistry.Create;
Try
Reg.RootKey := HKEY_CURRENT_USER;
Reg.OpenKey('SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run',True);
Reg.WriteString('Project1','c:\roject1.exe');
Finally
Reg.Free;
End;
end;

Nie zainicjowałeś poprawnie stworzenia zmiennej Reg

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1