Zaznaczanie wiersza w stringgrid

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-17 17:55
krop
0

W jaki sposób odczytać index zaznczonego wiersza w StringGrid?

Pozostało 580 znaków

2006-11-17 18:46
0
StringGrid1.Selection.Top

Pozostało 580 znaków

2006-11-17 20:15
krop
0

A w jaki sposób teraz usunąć ten zaznaczony wiersz?

Pozostało 580 znaków

2006-11-18 14:40
krop
0

bo jak daję stringgrid1.row[i].Delete[i]; to niedziała

Pozostało 580 znaków

2006-11-26 08:10
Waldek r52
0

W mouseDown komponentu StringGrid wstaw StringGrid1.Mousetocell(x,y,ACol,ARow)
Aby usynąć wiersz np w popmenu lub w buttonie

var usun,a:integer;
begin
usun:=ARow;
for a := usun to Xg.rowcount - 1 do
BEGIN
Xg.rows[a] := Xg.rows[a+1] ;
end;
Xg.rowcount := Xg.rowcount - 1;
U mnie działa pozdro

Pozostało 580 znaków

2006-11-27 10:42
0
krop napisał(a)

bo jak daję stringgrid1.row[i].Delete[i]; to niedziała

Nie dziwie się, że nie działa, bo usuwasz... hmm... Szczerze mówiąc, to nawet nie wiem, co! Polecam

stringgrid1.rows.delete[i]

albo coś takiego. Nie dam głowy, a dostępu do Delphi teraz nie mam.

Waldek r52 napisał(a)

W mouseDown komponentu StringGrid wstaw StringGrid1.Mousetocell(x,y,ACol,ARow)
Aby usynąć wiersz np w popmenu lub w buttonie

var usun,a:integer;
begin
usun:=ARow;
for a := usun to Xg.rowcount - 1 do
BEGIN
Xg.rows[a] := Xg.rows[a+1] ;
end;
Xg.rowcount := Xg.rowcount - 1;
U mnie działa pozdro

Pomysł ciekawy, tylko po co Panowie te pętle! Przecież to jest koszmarnie nie optymalne!

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0