Jak wyjść za NAT używając komponentu TServerSocket i TCl

Odpowiedz Nowy wątek
2006-10-05 18:16
xD
0

Siema,
Mam za zadanie zrobić prosty komunikator, który będzie łączył się z drugą osobą.
I teraz moje pytanie,
Jak wyjść za NAT używając komponentu TServerSocket i TClientSocket, bo komunikator już jest?

Pozostało 580 znaków

2006-10-05 18:17
0

Obie strony są za NAT? Bez zewnętrznego serwera lub forwardowania portów nie da rady.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-10-05 18:21
xD
0

A jeśli użył bym jakiegoś innego komponentu np. jakiegoś z pakietu indy?

Chciałbym również, żeby za pomoca niego dało się wysyłać pliki... ale to inna bajka. Najważniejsze jest żeby wyjść za NAT :D

Pozostało 580 znaków

2006-10-05 18:26
0

Komponenty nie mają znaczenia: bez zewnętrznego serwera lub forwardowania portów nie da rady - w ogóle.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-10-05 18:28
xD
0

To mnie dobiłes... a jakoś za pomocą skryptu PHP nie dało by się przesyałać tekstu?

Pozostało 580 znaków

2006-10-05 18:30
0

Dałoby się, ale ten skrypt PHP też musiałby być na serwerze zewnętrznym. Jeden komp by go wywoływał z parametrami - tekstem oraz identyfikatorem odbiorcy, a drugi z parametrem - identyfikatorem - wywoływałby stronę i pobierałz niej tekst.

Gdyby dało się połączyć bezpośrednio - czy globalne adres IP miałbyby jakiekolwiek znaczenie?


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-10-05 18:33
xD
0

Looz serwerów oferujących darmowe konta PHP jest bardzo dużo. Tylko jak to zrobić. Prosiłbym bardziej ze szczegółami lub link, tutorial, kod bo akurat nie mam żadnego pomysłu.

Pozostało 580 znaków

2006-10-05 18:37
0

Jak znasz PHP to wszystko powinno być jasne.

Za pomocą Delphi wywołujesz sobie POST do twojej strony PHP podając jako parametry TEKST, ID, a drugi program za pomocą POST robi prawie to samo - podając ID, tylko że go interesuje treść zwróconej strony, a nie sam fakt wywołania jej skryptu z parametrami.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0