zapis obrazka do pliku rekordowego

Odpowiedz Nowy wątek
2006-09-17 21:31
0

Problem: Chciałbym zapisać obrazek (załadowany do komponentu Image) do pliku rekordowego, próbowałem już:

//przykładowy rekord
type
  TRecord = record
  Obrazek : TPicture;
end;

//gdzieś w funkcji
var
  plik : File of TRecord;
  obiekt : TRecord;

  obiekt.obrazek := Image.Picture;

   assign(plik, 'c:\blabla');
   rewrite(plik);
   write(plik, obiekt);
   close(plik);

ale mimo poprawnej kompilacji obrazek nie zostaje zapisany [???]

Pozostało 580 znaków

2006-09-17 21:50
0

Oczywiście, bo TPicture zawiera adres obiektu (4 bajty). Pamiętaj, że zapisywanie obiektu jest bezsensowne, bo Ty chcesz zapisać treść pamięci zaalokowanej dla jedngo z pól. Swoją drogą obiekt to nie rekord..

Lepiej używaj innego sposobu zapisu, na przykład:

var Stream:TFileStream;
begin
Stream:=TFileStream.Create('c:\mojplik', fmOpenWrite);
try
  Image1.Picture.Bitmap.SaveToStream(Stream);
  Image2.Picture.Bitmap.SaveToStream(Stream);
finally
  Stream.Free;
  end;
end;

Oczywiście do wykorzystania powyższego musiałbyś wiedzieć ile zajmują poszczególne obrazki, by je wczytać z takiego pliku, ale to już mniejszy problem, na który możesz trafić.

Jeśli z kolei chcesz zapisać pojedynczy obrazek do pliku to możesz po prostu zrobić:

Image1.Picture.Bitmap.SaveToFile('c:\mójplik.bmp');

<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-09-17 22:01
0

Szczawik dziękuje za odpowiedź, jestem w trakcie przerabiania programu działającego na rekordach - więc za dobre wieści to nie są że nie można zapisać obrazka do pliku typu rekordowego :-/

Pozostało 580 znaków

2006-09-17 22:04
0
MrPiwko napisał(a)

Szczawik dziękuje za odpowiedź, jestem w trakcie przerabiania programu działającego na rekordach - więc za dobre wieści to nie są że nie można zapisać obrazka do pliku typu rekordowego :-/

Dlaczego nie można? Obrazek to ciąg bajtów. Pierwsze (zakładam, że format BMP) 54 to nagłówek informacyjny, reszta to szerokośćwysokość3 (bitmapa 24 bit). Kwestia zapisania ich w tablice


<span style="color: blue">"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem."
s.p. Marco Pantani
</span>

Pozostało 580 znaków

2006-09-17 22:04
0

Jakbyś się uparł to można zrobić to na rekordach, ale wyglądałoby to zupełnie inaczej; byłoby też z tym więcej zabawy. Nie mówię więc, że się nie da.. mówię tylko - nie w ten sposób, jaki pokazałeś w pierwszym poście.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-09-18 00:39
0
//przykładowy rekord
type
  TRecord = record
  Obrazek : TPicture;
end;

//gdzieś w funkcji
var
  plik : File of TRecord;
  obiekt : TRecord;

  obiekt.obrazek.Bitmap := TBitmap.Create;
  obiekt.obrazek.Bitmap.Assign(Image.Picture.Bitmap);
  obiekt.obrazek.SaveToFile('c:\blabla.bmp');

pisane z palca ale powinno być OK


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-09-18 15:25
0

Misiekd mi chodzi o zapis bitmapy do pliku rekordowego, a nie oddzielnego pliku bmp

Ostatecznie wymęczyłem coś takiego:

//rekord - nagłówek BMP
Type
 TBmpHeader = Packed Record
  bfType1         : Byte;
  bfType2         : Byte;
  bfSize          : LongInt;
  bfReserved1     : Word;
  bfReserved2     : Word;
  bfOffBits       : LongInt;
  biSize          : LongInt;
  biWidth         : LongInt;
  biHeight        : LongInt;
  biPlanes        : Word;
  biBitCount      : Word;
  biCompression   : LongInt;
  biSizeImage     : LongInt;
  biXPelsPerMeter : LongInt;
  biYPelsPerMeter : LongInt;
  biClrUsed       : LongInt;
  biClrImportant  : LongInt;
End;

//rekord z danymi do którego zapisane ma być zdjęcie bmp i inne dane
type
 TMainRecord = Record
  //nagłówek obrazka bmp
  bfType1         : Byte;
  bfType2         : Byte;
  bfSize          : LongInt;
  bfReserved1     : Word;
  bfReserved2     : Word;
  bfOffBits       : LongInt;
  biSize          : LongInt;
  biWidth         : LongInt;
  biHeight        : LongInt;
  biPlanes        : Word;
  biBitCount      : Word;
  biCompression   : LongInt;
  biSizeImage     : LongInt;
  biXPelsPerMeter : LongInt;
  biYPelsPerMeter : LongInt;
  biClrUsed       : LongInt;
  biClrImportant  : LongInt;

  //wartości poszczególnych pikseli zapisane do tablic
  pixelsR : array[1..5000, 1..5000] of BYTE; //czerwony
  pixelsG : array[1..5000, 1..5000] of BYTE; //zielony
  pixelsB : array[1..5000, 1..5000] of BYTE; //niebieski

  //pozostałe zmienne niezwiązane z obrazkiem zapisane do pliku rekordowego
  a, b, c : integer;
  tekst : string[100];
  znak : char;
End;

  //długość i wysokość obrazka
var
  Wysokosc, Dlugosc : integer;

  pixelsR : array[1..5000, 1..5000] of byte;
  pixelsG : array[1..5000, 1..5000] of byte;
  pixelsB : array[1..5000, 1..5000] of byte;

procedure Open_Bitmap( sciezka : string );
var
  plik : File;
  BMP : TBmpHeader;
  i, j : Integer;
  kolor : TColor;
Begin
  AssignFile( plik, sciezka);
  Reset(plik, 1);

  //wczytanie nagłówka
  Blockread (plik, BMP, Sizeof(BMP) );
  Wysokosc := BMP.biHeight;
  Dlugosc :=  BMP.biWidth;

  //wczytanie poszczególnych pikseli obrazka
  for i := 1 to Dlugosc do
  begin
     for j := 1 to Wysokosc do
     begin
        BlockRead(plik, pixelsB[i][j], 1);
        BlockRead(plik, pixelsG[i][j], 1);
        BlockRead(plik, pixelsR[i][j], 1);

        //wyświetlenie obrazka do komponentu Image1- obrazek jest niestety odwrócony 
        //kolor := RGB(pixelsR[i][j], pixelsG[i][j], pixelsB[i][j]);
        //Form1.Image1.Canvas.Pixels[i, j] := kolor;
      end;
   end;

  CloseFile(plik);
end;

Procedure Save_bmp_to_REC( path : string);
var
  plik : file of TMainRecord;
  dataMain : TMainRecord;
  dataBmp : TBmpHeader;
  i, j : integer;
Begin
  assign(plik, path );
  rewrite(plik);

//zapis nagłówka 
  With dataBMP do
    begin
      dataMain.bfType1 := bfType1;
      dataMain.bfType2 := bfType2;
      dataMain.bfSize := bfSize ;
      dataMain.bfReserved1 := bfReserved1;
      dataMain.bfReserved2 := bfReserved2;
      dataMain.bfOffBits := bfOffBits;
      dataMain.biSize := biSize;
      dataMain.biWidth := biWidth;
      dataMain.biHeight := biHeight;
      dataMain.biPlanes := biPlanes;
      dataMain.biBitCount := biBitCount;
      dataMain.biCompression := biCompression;
      dataMain.biSizeImage := biSizeImage;
      dataMain.biXPelsPerMeter := biXPelsPerMeter;
      dataMain.biYPelsPerMeter := biYPelsPerMeter;
      dataMain.biClrUsed := biClrUsed;
      dataMain.biClrImportant := biClrImportant;
    end;

    //zapis pikseli - przekopiowanie wartości z tablicy globalnej 
    //Tu pojawia się bład w związku z tablicami w rekordzie TMainRecord
    //stack overflow
     for i := 1 to Dlugosc do
      begin
        for j := 1 to Wysokosc do
          begin
            dataMain.pixelsB[i][j] := pixelsB[i][j];
            dataMain.pixelsG[i][j] := pixelsG[i][j];
            dataMain.pixelsR[i][j] := pixelsR[i][j];
          end;
      end;

  //zapis pozostałych danych do rekordu
  dataMain.znak := 'a';
  // ... itd.

  write(plik, dataMain);
  close(plik);
end;

procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
begin
  Open_Bitmap('C:\test.BMP'); //przykładowa bitmapa
  Save_bmp_to_REC('D:\rekordfile.end'); 
end;

Ale niestety procedura zapisuje poprawnie tylko nagłówek pliku bmp, gdy chce zapisać piksele do tablicy w rekordzie TMainRecord (wcześniej wczytane do tablicy globalnej) wywala błąd stack overflow i zamyka aplikacje, i drugi problem obrazek wczytany jest do odwrotnie :|

Pozostało 580 znaków

2006-09-18 16:06
0
MrPiwko napisał(a)

Misiekd mi chodzi o zapis bitmapy do pliku rekordowego, a nie oddzielnego pliku bmp

jakoś za cholerę nie wynika to z Twojego pierwszego postu :p
popatrz na http://www.fortunecity.com/skyscraper/windows/364/bmpffrmt.html i na http://web.uccs.edu/wbahn/ECE[...]/REFERENCES/bmpfileformat.htm powinno co.ś rozjaśnić


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-09-18 18:18
0
Szczawik napisał(a)

Oczywiście, bo TPicture zawiera adres obiektu (4 bajty).

a TBitmap tez?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0