Webbrowser drukowanie > Ustwawienia marginesów

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-16 16:34
0

Jak w temacie. Jak ustawić programowo marginesy podczas wydruku zawartości WebBrowsera. Ręcznie umiem, ale ustawianie ręczne odpada z gry :/

Pozdrawiam;)
PoP_Gniezno


Pozostało 580 znaków

2006-08-16 16:39
Ad
0
PoP_Gniezno napisał(a)

Ręcznie umiem, ale ustawianie ręczne odpada z gry :/

Ręcznie, czyli jak?


Pozostało 580 znaków

2006-08-16 16:45
0

Ręcznie czyli.. pokazuje Ci się okienko ustawień wydruku i wpisujesz marginesy :/
Chodzi o to, żeby coś w tym stylu:

Drukarka.MarginesLewy:=10;
Drukarka.MarginesPrawy:=10;

rozumiesz? ;-)


Pozostało 580 znaków

2006-08-16 16:51
Ad
0

TPrinter + F1


Pozostało 580 znaków

2006-08-16 16:55
0

LOL :-D
a co Ty myślisz, że ja tam nie patrzyłem? :-P
zobacz to jest procedura wydruku:

WebBrowser1.ExecWB(OLECMDID_PRINT, OLECMDEXECOPT_PROMPTUSER);

Ja nie operuję na samej drukarce tylko wywołuję tą funkcję.. ale sobie tak myślę, że skoro te ustawiania są nie zależne od Delphi.. (drukuje tak jak było poprzednio ustawiane) to może Printer nawet być..ale wątpę..
Jeszcze jakieś propozycje? ;-)


Pozostało 580 znaków

2006-08-16 16:58
Ad
0
PoP_Gniezno napisał(a)

to może Printer nawet być..ale wątpę..

To ne wątp bo to dzala. :> . Printer grzebie przy drukarce a nie WebBrowserze.


Pozostało 580 znaków

2006-08-16 17:01
0

no wiem ;-)
ale jak się odwołać do marginesów??
Printer.Margins < nie ma czegoś takiego.. w pomocy znalazłem jednak margins więc zwracam honor! ;-).. musiałem je jakoś przeoczyć :/


Pozostało 580 znaków

2006-08-16 17:09
Ad
0
PoP_Gniezno napisał(a)

Printer.Margins < nie ma czegoś takiego.. w pomocy znalazłem jednak margins więc zwracam honor! ;-).. musiałem je jakoś przeoczyć :/
Nie masz klawisza Backspace na klawiaturze? A poza tym cieszę się że mogłem pomóc :-)


Pozostało 580 znaków

2006-08-16 17:16
0

hehe.. nie dolewaj sobie (jeszcze nie teraz :-D )
nadal czekam na odpowiedź.. jak odwołać siedo marginesów w drukarce.. bo jak już wcześniej powtórzyłem nie ma czegos takiego Printer.Margins a nic innego mi do głowy nie przychodzi :/


Pozostało 580 znaków

2006-08-16 17:21
Ad
0

No to się zdecyduj są, czy nie ma (muszą być)?


Pozostało 580 znaków

2006-08-16 17:37
0

mówię Ci, że nie ma w "praktyce" ale w pomocy jest.
Najlepiej zrób tak.. wstaw WebBrowser, zdefinuj w uses moduł Printers
No i odwołaj się do drukarki, czyli

Printer.Jakas_procedura;

Problem w tym, że nie mogę nigdzie znajeźć właśniwości Margins :/
Z reszta sam zobacz jesli masz czas ;-)

//Edit
Ok. już mam odpowiedź.. poszukałem w pomocy..tym razem w d2005.. można wstawić komponent: PageSetupDialog1 a potem już w nim odwołania do marginesów się znajdują ;-)
Przykład:

PageSetupDialog1.MarginLeft:=10;

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0