komponent linijka jak w word

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-12 16:23
0

Witam!
Czy ktos moze robil komponent taki jak linijka w Word?
Probuje go tworzyc dziedziczac po Timage ale jak probuje dodac komponent do palety to wyskakuje blad Controls.pas nie zostal znaleziony w miejscu gdzie zapisalem swoj komponent (np E:\Moj_komponent)
Wiecie co jest powodem?
Aha jeszcze przy instalacji pyta o package dsclusr.bpl will be rebuilt.Continue?
Ale komponent sie nie instaluje


Tomasz Andrzejewski
Delphi (XE3-XE7) framework engineer @ InterLan
MCP: Microsoft SQL Server 2008, Implementation and Maintenance

Pozostało 580 znaków

2006-08-12 17:33
0

Po co po TImage ??? Dziedzicz po TGraphicControl i rysuj po Canvasie, wystarczy kilka kresek i pare cyferek.

Pozostało 580 znaków

2006-08-12 20:55
0

Tworze teraz po TgraphicControl i mam blad:

unit Mesh_line;
 
interface
 
uses
  SysUtils, Classes, Controls;
 
type
  TMesh_line = class(TGraphicControl)
  private
    { Private declarations }
    FMaxValue : Cardinal;
  protected
    { Protected declarations }
  public
    { Public declarations }
  published
    { Published declarations }
    property MaxValue : Cardinal read FMaxValue;
  end;
 
procedure Register;
 
implementation
 
procedure Register;
begin
  RegisterComponents('Standard', [TMesh_line]);
end;
 
end.

jak kompiluje przy instalacji to wywala mi na ekran moduł Controls.pas i blad Internal error: U783

wiecie czemu?
To dopiero moj drugi komponent-wiec sie nie smiac z bledów (nawet tych ort.)

[diabel] ;-(


Tomasz Andrzejewski
Delphi (XE3-XE7) framework engineer @ InterLan
MCP: Microsoft SQL Server 2008, Implementation and Maintenance

Pozostało 580 znaków

2006-08-12 21:07
0

wywala sie w Controls.pas i przechodzi kursor obok

implementation
 
uses Consts, {tutaj jest kursor}Forms, ActiveX, Math, Themes;

nikt nie wie czemu tak sie dzieje??
Aha jeszcze jedno jak dziedzicze po TgraphicControl to jak stworzyc wizualna postac komponentu taka np jak Panel?


Tomasz Andrzejewski
Delphi (XE3-XE7) framework engineer @ InterLan
MCP: Microsoft SQL Server 2008, Implementation and Maintenance

Pozostało 580 znaków

2006-08-13 18:48
0

nikt nie budował takiego komponentu?
albo cos podobnego-wszelkie propozycje mile widziane
[browar] a dla antyalkoholików [soczek]
:d [diabel] [diabel]


Tomasz Andrzejewski
Delphi (XE3-XE7) framework engineer @ InterLan
MCP: Microsoft SQL Server 2008, Implementation and Maintenance

Pozostało 580 znaków

2006-08-13 20:23
0

Chłopie, pomyśl trochę. Controls.pas nie został znaleziony? Ustaw ścieżki poszukiwań dla kompilatora. Czy przebudować dclusr.bpl? Jasne. A co do tworzenia Panelu przez dziedziczenie przez TGraphicControl... Jak nie masz pomysłu, to zrób screenshota programu z Panelem, wklej do Painta, powiększ i popatrz jak piksele są porozrzucane. W wersji bez styli XP wystarczą 2 linie w różnych odcieniach szarości.


Mam nadzieję, że pomogłem :)

Łukasz Brodny

Pozostało 580 znaków

2006-08-13 20:53
0

hehehe. Zanim napisze to mysle-problem w tym ze on sie burzy o Forms w Control.pas. Ustawilem recznie sciezki i lipa- co ty na to?
poza tym skopiowalem komponent ImagePlus pisany przez Adama Boducha i tez wyskakuje problem z Controls.pas-znajduje juz Control.pas ale mu cos nie pasuje z Forms (czytaj u gory)


Tomasz Andrzejewski
Delphi (XE3-XE7) framework engineer @ InterLan
MCP: Microsoft SQL Server 2008, Implementation and Maintenance

Pozostało 580 znaków

2006-08-14 01:23
0

na 99% coś Ci się z Delphi porobiło, też czasem u mnie zaczyna dziwnymi błędami rzucać i pomaga albo restart windy albo reinstal Delphi :(


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-08-15 01:19
0

czytalem gdzies ze to problem z rejestrami i delphi i niestey:=reinstal win
[diabel] z tego Billa takei systemy wypuszczac


Tomasz Andrzejewski
Delphi (XE3-XE7) framework engineer @ InterLan
MCP: Microsoft SQL Server 2008, Implementation and Maintenance

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0