poszukuję komponentu TXMLDocument

Odpowiedz Nowy wątek
2006-07-19 15:39
0

Pracuje obecnie na delphi5 enterprise na zakładce Internet nie mam komponentu TXMLDocument a pilnie go potrzebuje, czy ktos mógłby mi pomóc go zdobyć???
będe również wdzięczna za instrukcje łopatologiczną jak go zainstalować.
Dzięki :-)
</delphi>

a i jeszcze jedno, moze ktos ma pomysł jak pobrać dane z pliku exela?? w inny sposób niż przez zamiane go na xml??
:d

Pozostało 580 znaków

2006-07-20 09:47
0

ad2. Fragment kodu znalezionego kiedyś w necie który stosuje

procedure TFormG.ImportClick(Sender: TObject);
var
  ExcelApp : OleVariant;
  data : TDateTime;
begin
  if not OpenDialog1.Execute then Exit;
try
  try
    ExcelApplication1.Connect;
    ExcelApp := GetActiveOleObject('Excel.Application');
  except
    try
      ExcelApp := CreateOleObject('Excel.Application');
    except
      ShowMessage('Excel nie jest zainstalowany');
      Exit;
    end;
  end;
  ExcelApp.Workbooks.Open(OpenDialog1.FileName);
 
   data := ExcelApp.Cells[2,5].Value;     //pobranie wartości z komórki E2
 
finally
  ExcelApp.Quit;
  ExcelApplication1.Disconnect;
 
end;
end;

Suma inteligencji na świecie jest wartością stałą, niestety ludzi przybywa.

Pozostało 580 znaków

2006-07-21 10:20
0

Dzięki, działa!!!
A wie ktoś może jak poruszać się po pliku, jak sprawdzić koniec, jak przeglądać dane itp???? będę bardzo wdzięczna

Pozostało 580 znaków

2006-07-21 11:42
0

chyba już znalazłam o co mi chodziło.
Dzieki za pomoc

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0