Zamykanie okna modalnego

0

Witam!

Mam pytanie odnośnie zamknięcia okna modalnego w Delphi 3. Pisałem aplikację pod D2005 ale z konieczności (okno modalne nie działało do końca dobrze) musiałem zrobić przesiadkę na coś starszego. W D2005 okno miało procedurę 'CloseModal', natomiast w D3 nie ma czegos takiego, choć 'ShowModal' istnieje. Jak w takim razie zamknąć okno modalne, bo jak zamykam procedurą 'Close' to okno rodzica też jest zamykane, wnioskuję że przyczyną jest właśnie to. Z góry dziękuję za pomoc..

0

Jeśli chcesz zamknąć owe okno to musisz napisac najpierw jego nazwę a nie od razu Close np.:

Form2.Close;

Close odwoła się wtedy do konkretnej formy a nie formy głównej...

0

Doskonale to rozumiem, ale definiując zachowanie komponentu w klasie okna nie mogę się odwoływać do jej obiektu. Dlatego robię:

Self.Close;

Ale mimo to okno rodzica jest zamykane wraz z oknem modalnym...

0

a wcale nie close ;-P
W OnClose formy dziecka (tej tworzonej) piszesz Action:=cafree;

0

napisz może trochę dokładniej bo ja się pogubiłem które okno w którym miejscu chcesz zamknąć :/

Piotrekdp napisał(a)

a wcale nie close ;-P
W OnClose formy dziecka (tej tworzonej) piszesz Action:=cafree;

coś Ci się chyba z MDIChild pomerdało

0

ModalResult := mrOK;

albo tam inny result podstawiasz;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1