Pomoc w zadaniu - typ zbiorowy

0

ucze sie do egzaminu i mam problem z pewnym zadankiem. mogłby ktos mi to rozwiązac albo dac jakies wskazówki jak sie za to zabrac bo robie juz z 3 h i cos nie moge

zadanie:

TYPE litery = SET OF ?a?..?z?;

Zdefiniowac procedure drukuj(a) wypisująca na ekranie w porządku alfabetycznym wszystkie elementy zbioru a typu litery

dzieki za jakakolwiek pomoc

0

:|

procedure drukuj(a:litery);
var c:char;
begin
  for c := 'a' to 'z' do
    if c in a then Write(c);
end;
0

no na takie rozwiazanie to wpadlem Od razu ale nie jestem pewien czy to przypadkiem nie ma byc tak ze jak np zbiór a=['a','b','c'] to ma wypisac a, ab, ac, abc, b, bc, c i zbiór pusty

0
Oleksy_Adam napisał(a)

Nie wiesz jakie i w jakiej kolejności. Musisz więc owe elementy przesortować i wyświetlić za pomocą pętli. Sortowanie najlepiej metodą bąbelkową bo jest najprostsza.
Zbiorów się nie sortuje bo w zbiorach nie ma kolejności!!

Poszukaj w książkach traktujących o początkach programowania.
Mam takie wrażenie, że Tobie też by się te książki przydały...

krzysiek_zg napisał(a)

nie jestem pewien czy to przypadkiem nie ma byc tak ze jak np zbiór a=['a','b','c'] to ma wypisac a, ab, ac, abc, b, bc, c i zbiór pusty
nie - ponieważ masz zbiór zdefiniowany jako zbiór znaków a ab to już nie jest znak tylko słowo a w zadaniu masz napisane "...wszystkie elementy zbioru a typu litery"

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1