rozne wersje jezykowe programu

0

Mam takie pytanie dotyczace roznych wersji jezykowych. mysle jak to zrobic.
Chce zrobic tak:
plik setup.ini
w nim jest zapamietane ustawienie wybranego jezyka np:
[language]
lang = 1

1 to polski , a 0 to angielski
i teraz kiedy program sie otwiera ON CREATE to zrobic ze odczytuje ustawienie z setup.ini i jesli trafi na lang = 1 to odczytuje plik polish.lng a jesli = 0 to english.lng a w tych plikach polish i english .lng moze byc tak:
order = 'zamowienie'
new = 'nowe'
...
...
...

a w pliku english by bylo
order = 'order'
new = 'new'
...
...
...

i wtedy w programie zamiast na guziku pisac to dam pod caption jakas zmienna z tablicy czy jak to odczytac? te zmienne? do tablicy czy gdzie je wstawic? wlasnie nie wiem jak to odczytac

0

Moze zainteresuj sie wbudowana obsluga wielu jezykow?

Delphi/BCB umozliwia uzycie plikow z tlumaczeniem zasobow. Pliki te maja rozne rozszerzenia w zaleznosci od tego jakiego jezyka dotycza, na przyklad jezyk polski to roszerzenie .PLK.

0

Oj nie wiedzialem w usmie o tym a jak to wyglada jak tego uzyc to znaczy do projektu dolaczam pliki jezykowe i podpinakm mozliwosc wboru do menu? masz moze jakis tutorial do tego?

p.s. wszedlem do opcji add language i wybralem dwa jesyzki w polskim zmienilem nazwe guzika i jetarz jak to wybrac jak ustawic opcje wyboru jezyka ?

0

W Ekspercie z kwietnia 2006 jest przykład wykorzystania klasy TJezyk i zmiana wersji językowej za pomocą łatwych w edycji plików LNG o budowie INI... Polecam :-)

0

a ska dja teraz wezme experta jak ja potrzebuje to sie dowiedziec na JUZ :/
ustawilem tam te jezyki ale nie dzialaja :| a te o budowie INI to tak jak pewnie mysle ze odczytuje w zaleznosci o dwyboru z pliku :/
ale jak to uaktywnic na polski

0

Ja polecam GNU Gettext. Może nie wydaje się rozbudowany, ale na pewno jest bardzo szybki i moim zdaniem wiele potrafi.

0

Widmo: Wysłałem Ci na mejla przykład z Eksperta...</wiki>

0

opi wez mitez wyslij ten przyklad plis [email protected]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0