Wiadomość GG generowana z Delphi

0

Witam
Czy nie wie ktoś jak wysłać z poziomu delphi wiadomośc do jakiegokolwiek użytkownika GG znając jego numer. Chodzi o sposób bez używania dodatkowych komponentów.
Z góry dzięki..
Pozdrawiam Dawid

0

Hej,

polecam zobaczyć projekt EKG ( http://dev.null.pl/ekg/ ). Tam jest wszsytko i już napisane.

0

Bez dodatkowych komponentów to tylko TClientSocket (ew TIdTPClient) i ręczna obsługa protokołu GG. Moim skromnym zdaniem za dużo wysiłku - skoro masz THGG czy TGGLite to przecież po coś zostały zrobione.

A jeśli i takich komponentów nie chcesz to ręczna obsługa socketów Windows jest pewnie opisana w MSDN.

0

A mi się wydaje, że warto się pomęczyć. :D Sam piszę komponent do obsługi GG i moim zdaniem od HGG jest lepszy, a przynajmniej ma większą funkcjonalność... Jednak co własne - najbardziej cieszy. :)

A co do pytania... Tak jak już było powiedziane - dokumentacja + zabawa na socketach. A samo wysłanie wiadmości to chwilka:

  • połączenie;
  • zalogowanie;
  • wysłanie;
    Więc przy nawet minimalnej znajomości programowania, powinno się udać. :D
0

Hmm... a może po prostu wystarczyłoby skorzystać z jednej z bramek gg znajdujących się w necie i po prostu przekazać informacje o numerze i wiadomości którą chcemy wysłać ?? ;-)

0
pm_coder napisał(a)

Hmm... a może po prostu wystarczyłoby skorzystać z jednej z bramek gg znajdujących się w necie i po prostu przekazać informacje o numerze i wiadomości którą chcemy wysłać ?? ;-)

Na http://gg.wha.la jest skrypt do pobrania :D
ale to już nie jest Delphi tylko PHP...

0

Po prostu chodzi o to, aby z poziomu Delphi wysłać kilku osobą tą samą wiadomość.. zamiast ręcznie wpisywać w gg..

0

Ja to zrobiłem w ten sposób.

  1. Na formę wrzuciłem TWebBrowser (nazwa: web)
  2. Dałem w OnFormCreate: web.Navigate(tutaj ścieżka (to już trzeba w źródle bramek w PHP szukać) do bramki gg i treści)
  3. I działa!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1