Tabelka a'la Excel, jaki komponent?

0

http://bagram.net/fitis/dane/images/rys_220.gif

W jakim komponencie uzyskać taki efekt, abym mógł podzielić go na kratki i wpisywać w każdej z nich kilka wierszy no i żebym mógł potem odwołać się w kodzie do danej kratki?

Z góry dzięki za odpowiedzi [browar]

0

Nie żeby pytanie zwailiło mnie z nóg, ale czy próbowałeś komponentu StringGrid? Jest on od wersji D2 albo i lepiej. Ma on ograniczenia. Poza tym owo pytanie chyba powinno być w Newbie, no nie... :|

0

StringGrid nie pasuje zbytnio, bo tam nawet wiersza w kratce nie pokoloruję.

Poza tym owo pytanie chyba powinno być w Newbie, no nie...

nie

0

DrawCell, DefaulDrawing, www.google.pl....

0

Kto powiedział, że nie można pokolorować StringGrida? To, że nie ma gotowej własności to nie znaczy, że nie można. Służu do tego metoda OnDrawCell, gdzie wolna wola z kolorowaniem. Poza tym proponuję ściągnąć z DSP lub Torry.net komponent o nazwie XStringGrid. Kolumny można kolorować z poziomu Delphi. Z wierszami trzeba pokombinować (wiem, bo sam robiłem).

0

A czy w tym XStringGrid mogę w komórce uzyskać 3 poziomy?
Np:
___________
| Kiełbasa |
| 10zł |
| 100-150g |
| _________|

I powiedzmy że każda z tych linii będzie miała osobny kolor tła lub czcionki. Można tak?

0

Niestety, to by wymagało napisania złożonego komponentu. Musisz zaakceptować ograniczenia, albo posać w excelu

0
Dominique napisał(a)

A czy w tym XStringGrid mogę w komórce uzyskać 3 poziomy?
Np:
___________
| Kiełbasa |
| 10zł |
| 100-150g |
| _________|

I powiedzmy że każda z tych linii będzie miała osobny kolor tła lub czcionki. Można tak?

W string gridzie możesz bez problemu zrobić jak tylko chcesz, przykład
user image

kto zgadnie z czego to :P

0

No Misiekd jestem w szoku gdy to zobaczyłem, ale w zwykłym StringGridzie da się takie coś zrobić?
Ja kompletnie nie wiem jak uzyskać taki efekt :(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1