[delphi]-Prosty zegar cyfrowy

0

<font size="3">Mam pytanie.
Mianowicie : jak zrobić prosty zegar cyfrowy
[pokazujacy aktualną godzine i date jaka jest ustawiona na pc]
Mógłby ktoś podesłać kodzik lub jakiś link ?
</span>

0

A w czym problem? Wystarczy wykorzystać funkcje trygonometryczne dla dowolnego kąta i już:

kąt zerowy to godzina 3 (15).

Wzór ogólny:
x = cos(PI * kąt / 180) * R
y = sin(PI * kąt / 180) * R

I sterujesz R (promieniem) aby zrobic x1, x2, y1 i y2 (wskazówka musi mieć jakąś długość).

0

http://cpw.netax.info/lekcja5.php3
Yazoo: nie pisz każdego posta innym kolorem, to nie jest forum o pokemonach, a poza tym modzi to czarne owce tego forum i nie lubią kolorowych postów :>

//Dopisane:
Intro: a spojrzałeś co mu wkleiłem?

Hm jeszcze jeden to samo pisze - przeczytać cały wątek przed udzieleniem odpowiedzi - ot cała filozofia, a jednak nie takie proste...

0

Chodziło o zegar cyfrowy (a nie z tarczą-analogowy) więc najprościej tak:
Label1.Caption := 'The time is ' + TimeToStr(Time)+' '+DateToStr(date);

0

Zegar cyfrowy powiadasz?

Na formie umieść komponent Time, interval na 1000. Do tego dodaj Labela z ustawieniem czcionki na trochę większą. Następnie obsłuż zdarzenie OnTimer

procedure Timer1Timer(Sender :TObject);
begin
 Label1.Caption := DateTimeToStr(Now());
end;

ot, cała filozofia.

0

Mam pytanie.
Mianowicie : jak zrobić prosty zegar cyfrowy
[pokazujacy aktualną godzine i date jaka jest ustawiona na pc]
Mógłby ktoś podesłać kodzik lub jakiś link ?

Dziwię się, że ten post jeszcze tu jest :/
Biliardy razy był klepany przez sierści na forum, a ten żeby jeszcze mu kodzik podesłać heh.

0

Wielkie dzięki.

0
B-A-D napisał(a)

Mam pytanie.
Mianowicie : jak zrobić prosty zegar cyfrowy
[pokazujacy aktualną godzine i date jaka jest ustawiona na pc]
Mógłby ktoś podesłać kodzik lub jakiś link ?

Dziwię się, że ten post jeszcze tu jest :/
Biliardy razy był klepany przez sierści na forum, a ten żeby jeszcze mu kodzik podesłać heh.

Twoja uwaga jest wielce niegrzeczna. Forum jest po to aby pomagać. Nie krytykuj drugiego za udzielenie pomocy, która była krótsza niż twoje wywody.

0

qrde no, mi też zdarzy się zawalić i zapostować coś czego nie powinienem, ale nie dlatego że nie szukałem, tylko dlatego że szukałem źle, na przykład ! i nigdy nie broniłem siebie ani innych ! forum jest przede wszystkim nie po to żeby sobie pomagać, tylko żeby było gdzie szukać ! jak jesteś taki mądry to załóż forum na którym będziesz na to samo pytanie udzialał n razy takiej samej odpowiedzi, a opcję szukania najlepiej zablokuj ! i nie zapomnij przysłać linka bo chętnie skorzystam !!!

0

Witam ja też mam zrobić zegar cyfrowy tylko cyfry maja być przedstawione w taki sposób
=> http://www.netra.pl/zdjecia/22272668k_23.jpg <= mógłby mi ktoś coś poradzić ;]

0

Wrzuciłem na serwer przykładowy kod wyświetlania cyfr na cyferblacie, może skorzystasz...

Ogólnie wygląda to tak:

user image

0

Dzięki :-) a jest jakieś polecenie co dzieli czas pobrany z systemu na dziesiątki godzin, godziny, dziesiątki minut, minuty itp??

0

zmień czcionke labela..... albo zrób image z cyframi od 0 do 9 i odczytuj godzine najpierw godziny wklejasz z resource odp obrazek potem minuty...

0

zegar ktory pokazal Opi to zegar z deloreana w back to the future xDDD

// szkoda, że nie da się z komputera wehikułu czasu zrobić ;-) - K

0

Znalazłem jeszcze w swojej "kolekcji": Wyświetlacz cyfrowy oraz LCD 2.5

W tym drugim bezproblemowo wstawisz godzinę z funkcji systemu

user image

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1