"Field NR not found" coś z IBQuery nie tak

0
//podaj do Edit sumę wartości z kol. KWOTA w tab. KOSZTY
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
with IBQuery1, SQL do
begin
 Close;
  Clear;
   Add('SELECT SUM (KWOTA) FROM KOSZTY');
   Open;
   Edit1.Text:=IBQuery1.Fields[0].AsString;
   Clear;
  Add('SELECT * FROM KOSZTY');
Open;
end;
end;

Kod sumuje wartości w polu KWOTA, wynik podaje w Edit1, a potem pokazuje na nowo całą tabelę.
Kod działa super do momentu, gdy w Editor Fields komponentu IBQuery dodam pola do listy (poprzez kliknięcie Add All Fields). Tymi polami są: NR, LP, KWOTA.

Wie ktoś o co chodzi i jak to naprawić?

0
Autor napisał(a)
//podaj do Edit sumę wartości z kol. KWOTA w tab. KOSZTY
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
with IBQuery1, SQL do
begin
 Close;
  Clear;
   Add('SELECT SUM (KWOTA) FROM KOSZTY');
   Open;
   Edit1.Text:=IBQuery1.Fields[0].AsString;
   Clear;
  Add('SELECT * FROM KOSZTY');
Open;
end;
end;

Kod sumuje wartości w polu KWOTA, wynik podaje w Edit1, a potem pokazuje na nowo całą tabelę.
Kod działa super do momentu, gdy w Editor Fields komponentu IBQuery dodam pola do listy (poprzez kliknięcie Add All Fields). Tymi polami są: NR, LP, KWOTA.

Wie ktoś o co chodzi i jak to naprawić?

  1. po co nowy tenmat?????
  2. zrozum wreszcie, że jak dodasz tak pola to one MUSZĄ być w wyniku zapytania, a tu Add('SELECT SUM (KWOTA) FROM KOSZTY'); ich NIE MA!
    czy to tak trudno zrozumieć?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1