Wlasciwosci pliku - podsumowanie

0

Witam

W jaki sposob dobrac sie do wlasciwosci pliku - podsumowanie, takich jak Tytuł, Temat, Autor, Komentarz, itd.

Chodzi o pobieranie tych wlaciwosci i nadawanie im wartosci.

najlepiej cos w stylu SetFileTitle i GetFileTitle itd.

Z gory dzieki za pomoc

0

http://www.swissdelphicenter.ch/torry/showcode.php?id=1047
Co do nadawanie im wartości to chyba (nie sprawdzałem) wystarczy je nadpisać w odpowiednich miejscach (seek, blockwrite).

0
berl napisał(a)

http://www.swissdelphicenter.ch/torry/showcode.php?id=1047
Co do nadawanie im wartości to chyba (nie sprawdzałem) wystarczy je nadpisać w odpowiednich miejscach (seek, blockwrite).

autorowi chodziło o inne właściwości - te z zakładki podsumowanie. Z tego co zauważyłem to są one zapisywane w tablicy allokacji plików ale tylko dla NTFSu, bo dla FAT/FAT32 podsumowanie jest niedostępne

0
Misiekd napisał(a)

Z tego co zauważyłem to są one zapisywane w tablicy allokacji plików ale tylko dla NTFSu, bo dla FAT/FAT32 podsumowanie jest niedostępne

u mnie na fat32 sa dostepne
:]

0
Misiekd napisał(a)

autorowi chodziło o inne właściwości - te z zakładki podsumowanie. Z tego co zauważyłem to są one zapisywane w tablicy allokacji plików ale tylko dla NTFSu, bo dla FAT/FAT32 podsumowanie jest niedostępne

Heh ciekawa teoria ;) A o property sheet handlers słyszał???

0

chodzi doklanie o wlasciwosci podsumowanie gdyz tylko te wlasciwosci maja wszystkie pliki a wlasciwosci : FileType, CompanyName, FileDescription,
FileVersion, InternalName, LegalCopyRight itd.
dotyczą plików wykonywalnych, bibliotek, itp. zreszta obsluga tego jest chyba w RxLib a ja chce zamiescic jakies informacje w plikach (dokumentach, obrazkach) i te pliki posiadaja wlasciwosci podsumowanie i najlepiej by sie do tego nadowaly :).

dzieki

0

znalazlem na torry'm:

http://www.swissdelphicenter.ch/torry/showcode.php?id=1614

jest cos moze bardziej przyjaznego - uniwersalnego :)

0
0x666 napisał(a)
Misiekd napisał(a)

autorowi chodziło o inne właściwości - te z zakładki podsumowanie. Z tego co zauważyłem to są one zapisywane w tablicy allokacji plików ale tylko dla NTFSu, bo dla FAT/FAT32 podsumowanie jest niedostępne

Heh ciekawa teoria ;) A o property sheet handlers słyszał???

już słyszał :P

a u mnie na FATcie dalej ich nie ma

user image

0
Misiekd napisał(a)

[...] a u mnie na FATcie dalej ich nie ma

Dobra Misiek pomyliłem się ;) Faktycznie ma to związek z NTFS, ale na FAT też jest możliwość wyciągnięcia 'Podsumowania'. Oczywiście nie dla wszystkich plików jak to ma miejsce na NTFS'ie, ale np. dokumenty worda ów podsumowanie mają.

0

bo wordy i reszta to M$. Jak sobie zobaczysz kod z linku, który dał bktiger to zobaczysz, że z dokumentów M$a te dane możesz wyciągnąć wprost z nich, a dla innych plików są one zapisywane "gdzieś" (np. jak dodasz te dane dla pliku txt to jego rozmiar zostaje taki sam a to info gdzieś jest)

0

Znalazlem rozwiązanie problemu :]

Niestety napisal to jakis niemiec i wiekszosc opisow byla po niemiecki, troszke musialem pozmieniac :) ale dziala raczej dobrze przynajmniej z plikami graficznymi, txt itd. ale wywala blad przy plikach M$ :( czyli doc, xls itp. trzeba by sprawdzic o co chodzi ale na razie mi wystarczy to co jest.

jeśli jest ktos zainteresowny tematem to prosze o kontakt.

Jak uda mi sie z tym uporac to dodam pelnego linka :) i moze jakis opis

0

Nie tylko "gdzieś" to jest zapisywane, ale ja nawet powiem gdzie. W tzw. strumieniach. Niestety nie wiem jak się te strumienie nazywają i jaką mają tutaj strukturę.

Ale jest to integralna (i bardzo fajna cecha) NTFS. FAT jej nie posiada. Ale niektóre pliki i tak "podsumowanie" posiadają.

0
Misiekd napisał(a)

[...] a dla innych plików są one zapisywane "gdzieś" (np. jak dodasz te dane dla pliku txt to jego rozmiar zostaje taki sam a to info gdzieś jest)

No nie do końca. Te dane można przecież wygenerować dynamicznie (patrz pliki BMP). I tak samo można by wygenerować podsumowanie dla plików TXT, WAV itd. Zresztą, różnica polega na innym mechanizmie i być może na (braku) dostępności od strony API (co akurat w MS nie jest niczym nowym).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1