Opcja wielokrotnego wyboru - Podsumowanie

Odpowiedz Nowy wątek
2019-05-09 18:18
0

Cześć,
szukałem na ten temat bardzo dużo w internecie jednakże nie byłem w stanie nic znaleźć. Otóż chodzi mi o opcje wielokrotnego wyboru w formie graficznej, która automatycznie i dynamicznie liczy tzn.
Do wyboru mamy 2 następnie 4 opcje i potem 3 inne:
A B
A B C D
A B C
Pod każdą opcją jakaś liczba i żeby po wyborze np A D B automatycznie zliczyło mi je.
Jednakże przy wyborze A z pierwszego rzędu liczby A B C D z drugiego rzędu są inne niż przy wyborze B.

Jaki język byłby za to odpowiedzialny za napisanie czegoś takiego? Potrzebuje tego do użytku własnego i jestem gotów poświęcić trochę czasu na naukę i pokombinowanie. Chciałbym opatrzyć ten kod w odpowiednią grafikę aby zamiast w jakieś mini kółeczka czy coś dobierać wynik klikając w prostokąty :)
Pozdrawiam i liczę na pomoc :)

EDIT: Dodam, że z programowaniem mało co miałem do czynienia, podstawowe strony W HTML i CSS parę lat temu... :)

edytowany 2x, ostatnio: nipimin, 2019-05-09 18:20

Pozostało 580 znaków

2019-05-09 19:21

Skoro (wprawdzie kilka lat temu, ale zawsze lepsze jest to, niż nic ;)) miałeś już styczność z HTML i CSS, to dodaj do tego zestawu JavaScript i będziemy w domu :)

Oczywiscie zakładam (w końcu dałeś wpis w dziale "webmastering"), że chodzi o zrobienie tego w ramach strony, a nie np. aplikacji desktopowej czy na komórkę.


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say
edytowany 1x, ostatnio: cerrato, 2019-05-09 19:22

Pozostało 580 znaków

2019-05-09 19:27
0
cerrato napisał(a):

Skoro (wprawdzie kilka lat temu, ale zawsze lepsze jest to, niż nic ;)) miałeś już styczność z HTML i CSS, to dodaj do tego zestawu JavaScript i będziemy w domu :)

Oczywiscie zakładam (w końcu dałeś wpis w dziale "webmastering"), że chodzi o zrobienie tego w ramach strony, a nie np. aplikacji desktopowej czy na komórkę.

Dzięki za tak szybką odpowiedź ! :D Pytanie czy jestem w stanie zrobić coś takiego w PHP czy tylko i wyłącznie w JavaScript :)
Tak, zgadza się. Jest to na stronę internetową :) Czy jesteś w stanie podesłać jakieś pomocne linki i pomóc nazwać moje zapytanie jakoś profesjonalnie, technicznie ? :)

Pozostało 580 znaków

2019-05-09 19:36
0

Co do PHP - to nie do końca rpzwiązanie, którego Ci potrzeba. PHP się przetwarza po stronie serwera, a w wyniku działania skryptu do przeglądarki użytkownika zostaje przesłana treść HTML (piszę w pewnym uproszczeniu, żebyś miał z grubsza wizję, o co w tym chodzi).

Ty chcesz, żeby aktywność się odbywała w przeglądarce, czyli po stronie klienta. Do tego ewidentnie się stosuje JavaScript. Odnośnie tego, jak zacząć - w necie są tysiące, a może nawet miliony poradników i kursów. Ja mogę Ci polecić (jako że siedzimy sobie na 4Programmers) żebyś rzucił okiem na wątek przyklejony w dziale JavaScript -
Jak uczyć się JavaScript? - przeczytaj, zanim zadasz pytanie na temat materiałów do nauki.


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0