TStringList - odwolywanie sie do konkretnego wiersza

0

Czesc, powiedzmy, ze mam obiekt "a", ktory jest typu TstringList;

Zatem:

var a:TStringList;
...
a:=TStringList.Create;
a.Add('1 linijka');
a.Add('2 linijka');
a.Add('3 linijka');
a.Add('4 linijka');

Jak sie moge teraz odwolac do powiedzmy trzeciej linijki? Chodzi mi o takie cos:
Label1.Caption:= <-- i tutaj chce te 3 linijke.

Prosze o ten fragment kodu.

Acha, i do czego konkretnie przydaje sie procedura "a.free"? Ma ona zwalniac pamiec, ale czy to jest znow takie konieczne? Gdzie najlepiej wkleic te procedure?

0
Label1.Caption := a[2];

A procedurę Free wykonujesz kiedy nie zamierzasz korzystać już ze TStringList'a.

0

Odwolujesz sie przez

a.Strings(2);

-> trzecia linijka

0

do zwolnienia obiektu, jeśli tworzysz powiedzmy jeden mały tego typu element, a aplikacja działa cały czas razem z systemem to nie ma sensu, w przeciwnym wypadku jak najbardziej, umieść tam gdzie chcesz zwolnić, np w onclose formy.
gdyby tak przy tworzeniu każdego programu sobie zaniechiwali zwalnianie obiektów to by chyba windows pociągnął jakieś 15 min i rezet

0
Andre napisał(a)

Odwolujesz sie przez

a.Strings(2);

-> trzecia linijka

nie te nawiasy

a.Strings[2];

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1