Odbiór pakietów

0

Witam i prosze o pomoc: Utknąłem w martwym punkcie przy odbieraniu pakietów protokołu gg. Otóż nie wiem jak mam to zrobić zeby moc przypisac odebrany pakiet do odpowiedniego rekordu poniewaz nie wiem jaki jest typ pakietu a zeby go odczytac to pakiet musze odebrac wiec robi sie bledne kolo ;( A jak chce odebrac 4 pierwsze bajty tylko, to odbieraja mi sie jakies bzdury :/ Dzieki z gory za pomoc :).

0
  1. http://dev.null.pl/ekg/docs/protocol.html
  2. sciagnij sobie jakis komponent do gg i zobacz source
0
Wo napisał(a)
  1. http://dev.null.pl/ekg/docs/protocol.html
  2. sciagnij sobie jakis komponent do gg i zobacz source

Ad1. Od tego zacząłem ;)
Ad2. Niestety nie zbyt duzo mi to dalo bo komponent ktory sciagnalem jest pisany w oparciu o Indy a ja to pisze na bazie Socketów.

0

Wydaje mi się jednak że źródła innych komponentów, nawet w Indy, wiele pomogłyby (np. HGG). W zdarzeniu dostępnych danych (OnDataAvailable, OnReceive, czy jak to się w Socketach nazywa), najpierw pobierasz sam nagłówek (długość zawsze taka sama), a po sprawdzeniu jego typu, pobierasz odpowiedni pakiet (długość jest określona w nagłówku).

0
Nex napisał(a)

Wydaje mi się jednak że źródła innych komponentów, nawet w Indy, wiele pomogłyby (np. HGG). W zdarzeniu dostępnych danych (OnDataAvailable, OnReceive, czy jak to się w Socketach nazywa), najpierw pobierasz sam nagłówek (długość zawsze taka sama), a po sprawdzeniu jego typu, pobierasz odpowiedni pakiet (długość jest określona w nagłówku).

Co do źródeł to właśnie mam źródło HGG ;) ale niezbyt duzo mi ono pomoglo bo tam odbierane jest tak jak mowie: 4 pierwsze bajty czyli typ pakietu. Ja robie to dokladnie w taki sam sposób ale zamiast normalnego typu (odpowiednich danych), odbieraja mi sie jakies dziwne liczby. [???]

0

Mógłbyś kawałek kodu pokazać? Ja uzywałem socketów i wszystko działało. Aktualnie ze względów technicznych przesiadłem się na Indy.

0

OK. Dzieki wiekie za pomoc :) juz sobie poradziłem :).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1