Firebird 1.5 i Delphi

Odpowiedz Nowy wątek
2006-02-06 13:34
NewBie:(
0

Witam !!!
Jestem poczatkujacy w delphi i mam kilka pytan moze ktos mi pomoze :(
Zainstalowalem Delphi 7 Pro i Firebird 1.5 no i wszystko chodzi:) I teraz mam pytanka:

  1. Jak z Delphi polaczyc sie z baza danych Firebird.
  2. Jakie komponenty beda mi do tego potrzebne.
    3.Czy musze 'z góry' wpisac wszystko, czy moge w źródle napisac jak program ma sie laczyc z baza i jaka baza ??
    To narazie na tyle ???
    Pomocy ;( ;( ;(

Pozostało 580 znaków

2006-02-06 13:58
0

w artach jest FB i Delphi


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-02-06 14:20
Newbie:(
0

no odszukalem ale na poczatku jest napisane tworzenie baze przez IB a nie w delphi.... mozna jakos utworzyc baze w delphi bez potrzeby uruchamiania IB ?????????

Pozostało 580 znaków

2006-02-06 14:45
0
NewBie:( napisał(a)
  1. Jak z Delphi polaczyc sie z baza danych Firebird.
  2. Jakie komponenty beda mi do tego potrzebne.

IBXy - zakładka InterBase - IBDataBase, IBTransaction i IBQuery na początek
Klikasz dwa razy na IBDataBase i wpisujesz co tam jest
potem dwa razy na IBTransaction i wybierasz ReadCommited
w IBDatabase ustawiasz DefaultTransaction na Twoją transakcję
i tyle

3.Czy musze 'z góry' wpisac wszystko, czy moge w źródle napisac jak program ma sie laczyc z baza i jaka baza ??

obojętnie

Co do samego tworzenia bazy to ściągnij sobie IBExperta - wersja edukacyjna za free, a co do arta, to ten http://4programmers.net/Delphi/Artykuły/InterBase_i_Delphi7-_programowanie_baz_danych


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-02-06 14:56
NewBie:(
0

W artykule jest napisane

"Następnie z menu głównego programu wybieramy DataBase->Create DataBase
i wpisujemy alias i ewentualnie ścieżkę do pliku ja wpisałem następujące alias: koledzy i filename: H:\Documents and Settings\hawk\Pulpit\baza\ZNAJOMI.GDB"

Czy mozna utwozyc ww baze "ZNAJOMI.GDB" jakimis poleceniami z Delphi ???
Tak zeby jezeli ktos ja usunie to program sam ja utwozy ????

Pozostało 580 znaków

2006-02-06 16:14
0
NewBie:( napisał(a)

W artykule jest napisane

"Następnie z menu głównego programu wybieramy DataBase->Create DataBase
i wpisujemy alias i ewentualnie ścieżkę do pliku ja wpisałem następujące alias: koledzy i filename: H:\Documents and Settings\hawk\Pulpit\baza\ZNAJOMI.GDB"

to dotyczy chyba BDE (nie chce mi się teraz tego czytać) więc nie dotyczy to IBXów

Czy mozna utwozyc ww baze "ZNAJOMI.GDB" jakimis poleceniami z Delphi ???
Tak zeby jezeli ktos ja usunie to program sam ja utwozy ????

Można, ale teraz nie mam czasu - napiszę Ci wieczorem (jak nikt tego nie zrobi wcześniej). Ogólnie robisz tak, że komponent TIBDataBase ma właściwość CreateDatabase (albo jakoś tak :P) - tworzysz pustą bazę a potem przez SQLa CREATE TABLE ... tworzysz tabele, indexy itd


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-02-06 19:52
NewBie:(
0

Witam!!
No jest takie cos znalazlem w pomocy "TIBDatabase.CreateDatabase Method" ale jak tego uzyc ???????

Pozostało 580 znaków

2006-02-07 00:18
0
NewBie:( napisał(a)

Witam!!
No jest takie cos znalazlem w pomocy "TIBDatabase.CreateDatabase Method" ale jak tego uzyc ???????

no naprawde ciężko do helpa zerknąć

CreateDatabase method (TIBDatabase)

Creates a database using Params.

Delphi syntax:

procedure CreateDatabase;

C++ syntax:

void __fastcall CreateDatabase(void);

Description

Call CreateDatabase to create a database using Params as the rest of the CREATE DATABASE command.

For example, if you wanted to create a local InterBase database, you could do the following:

  1. Set the database name to the drive, path, and filename of the database file.
  2. Set Params to the parameter for the CREATE DATABASE statement:

USER "SYSDBA"
PASSWORD "masterkey"
PAGE_SIZE 4096

  1. Set the SQLDialect value.
  2. Call the CreateDatabase method.

- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-02-07 06:40
NewBie:(
0

Witam !!
No wlasnie to wzialem z help'a ale czy:

"1. Set the database name to the drive, path, and filename of the database file.

  1. Set Params to the parameter for the CREATE DATABASE statement:

USER "SYSDBA"
PASSWORD "masterkey"
PAGE_SIZE 4096

  1. Set the SQLDialect value.
  2. Call the CreateDatabase method."

te wlasciwosci ustalam w Object Inspectorze czy w kodzie tez moge ???????? Rozumiem ze na podstaiwie tego co mu podam czyli sciezke nazwe bazy i parametry i wywolam np. ibdatabase1.createdatabase; utworzy mi baze tak ????? Czy mozna zmienic to haslo SYSDBA i masterkey ??????

Pozostało 580 znaków

2006-02-07 10:39
0

Po pierwsze temat na grupę Newbie, po drugie popróbuj z łaski swojej a nie zadajesz 1000 trywialnych pytań.
Spróbuj zmeinić hasło i zobacz czy możesz czy nie, poza tym wszystko co jest w inspektorze możesz zmeiniać z kodu, przykład Label i Caption, to w kodzie po prostu piszesz Label.Caption:='Moja nazwa'; Analogicznei wszystkei wartości, tzreba tylk o odpowiednich typach pamiętać - do Caption był string więc podałem stringa, itd itp
Po trzecie weż jakąś książkę z łaski swojej i zlituj się nad forum, w książce masz przykłady i krok po kroku jest powiedziane co i jak. Na koniec FB to kontynuacja IB i generalnei podłączenie jest takie same, tylko że trzeba rozszerzenie pliku BD zmienić na fdb

Pozostało 580 znaków

2006-02-07 10:46
NewBie:(
0

Wszystko jasne juz sobie poradzilem:)
IBDatabase1.DatabaseName:='c:\baza\test.fdb';
IBDatabase1.Params.Add('USER "SYSDBA" ');
IBDatabase1.Params.Add('PASSWORD "masterkey"');
IBDatabase1.Params.Add('PAGE_SIZE 4096');
IBDatabase1.CreateDatabase;
IBDatabase1.Connected:=true;

Tylko jak teraz z Delphi zmienic to haslo DLA BAZY test.fdb ??????????????????

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0