zamiania ascii na VK_key

0

Mimo najszczerszych chęci nie znalazłem tego nigdzie :/
Mam pytanie, jaka funkcja zamienia numer litery w ASCII na jej kod na klawiaturze, chodzi mi o VK_
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

np.
mam
litera:= ord('k');
i chciałbym użyc :
keybd_event(litera,0,0,0);
keybd_event(litera,0,KEYEVENTF_KEYUP,0);

0

OK, sorry za zaśmiecanie forum, znalazłem to, ale może innym się przyda:

keybd_event(VkKeyScan('k'),0,0,0);
keybd_event(VkKeyScan('k'),0,KEYEVENTF_KEYUP,0);

0

No i znowu mam problem, jak zamienić kod klawisza VK_ na literke do niego przypisaną??? Np. mam VK_A i chce mieć z tego literke 'a', istnieje jakaś funkcja, która to umożliwia??

0

chr zamienia numer znaku na znak.
ord zamienia znak na numer znaku.

0
Damianos napisał(a)

OK, sorry za zaśmiecanie forum, znalazłem to, ale może innym się przyda:

keybd_event(VkKeyScan('k'),0,0,0);
keybd_event(VkKeyScan('k'),0,KEYEVENTF_KEYUP,0);

A da sie robic zeby te litery wpisywaly sie w aktywnej aplikacji ? bo z tego to tylko w programie moim sie wpisuje

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1