Przesyłanie danych z delphi do Oracle

0

Jestem Lama a musze napisać aplikacje w delphi która bedzie sie łaczyć z Oracle. Problem polega na tym w jaki sposób przesyłac dane z delphi do oracle żeby pÓźniej można było te dane umieścić w procedurze lub funkcji w PL/SQL-u jako zmienne wejściowe. Każdy pomysł mile widziany.

0

Execute immediate "instrukcja";
Najlepiej zrobić procedure na bazie i przekazywać do niej parametry tzn:

create or replace procedure ee(instrukcja in varchar2(32000) is
begin
execute immediate instrukcja;
end;
end ee;
0

A może chodzi o komponent TStoredProcedures i jego parametry czyli IN/OUT procedur ?

0
Dziki3d napisał(a)

A może chodzi o komponent TStoredProcedures i jego parametry czyli IN/OUT procedur ?

Nie do końca, procedura składowana zwraca dane typu refcursor, a tak mi sie wydaje, chodzi o wykonanie DML na bazie.
Komponent nazywa sie nie "T" pamiętam jak :P

0

Dzieki za podpowiedzi. Zastosowałem właśnie ADOStoredProc i działa tak
że z Delphi wywoływane są procedury oraz wysyłane sa parametry dla procedur PL/SQL-a, nierozgryzłem jak to działa w drugą strone ale to ma być programowanie serwera baz danych a w delphi prosta aplikacja kliecka. Jeszcze raz dzieki za info.

0

Mam jeszcze jedno pytanie. Do wyprowadzenia parametrów z delphi do procedury PL/SQL uzywam :

ADOStoredProc1.Parameters.CreateParameter ('zmienna',ftInteger,pdInput,8,Edit26.Text);

Ale jak wprowadzić do delphi (dokładnie do Edita) zmienną z procedury w PL/SQL?
Procedura wygląda tak:

CREATE OR REPLACE PROCEDURE test
(z_id out NUMBER)
AS
BEGIN
select id into z_id from aaa WHERE nazwa = 'opcja1';
END;
/

próbowałem tak:

ADOStoredProc1.Parameters.CreateParameter('z_id',ftInteger,pdoutput,3,Edit1.Text);

Program sie nie wywala, ale Edit dalej jest pusty.
Pewnie coś źle robie ale jak juz pisałem jestem początkujący.Każda pomoc mile widziana. Z góry dzięki.

0

Z tego co pamiętam, to wcale nie musisz tworzyc zadnych parametrów.
Wystarczy je tylko "zaczytac" (nazwę lub wartosc po wykonaniu lub przed)

Jedną pętlą (do ...Params.count )zaczytujesz parametry sprawdzasz czy to jest IN, OUT czy INOUT

Nie pamietętam dokładnie i nie mam kodu przed oczami ale to jest "bułeczka z masłem" ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1