Problem z polaczeniem przez Sockety

0

Witam!!!

Chce napisac program(moze komunikator?;]])
do przesylania plikow itp.Ogolnie ma to byc program komunikujacy sie przez sockety

Port polaczenia ustawilem na 1000 a socketserwer :active -false
clientsocket:active-false (inaczej wywwalalo bledy przy kompilacji)

Przy probie polaczenia z samym soba(nie mam jak sprawdzic polaczenia z innym kompem) wyskakuje Asynchronus socket error 10049

Jakby ktos mnie troche nakierowal co robie zle bym byl wielce wdzieczny

0

Najpierw musisz odpalić serwer z ServerSocket active = true;
Następnie odpalasz klienta, i łączysz się wtedy do servera. A błędy przy kompilacji przy clientSocket active = true wynikały zapewne z tego że w tym czasie nie uruchomiłeś serwera i nie potrafił się połączyć.

0

Radze użyć indy

Tu masz arta do sockersów
http://4programmers.net/Delphi/Artykuły/Gniazda

A tu do Indy
IdTCPClient i IdTCPServer - prosty przykład użycia

albo
INDY

Pozdro

0

Podobno porty od 0 do 1024 są zarezerwowane dla usług taihc jak HTTP, MAIL, POP3, SMTP, FTP i inne. Daj port większy i bedzie git :)

0
dzikimisiu napisał(a)

Radze użyć indy

nie polecaj dziadostwa

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1