Drukowanie Canvasa zeby nie ucinał

0

Ostatnio chcialem napisac tak:

printer.BeginDoc;
printer.Canvas.MoveTo(500,500);
printer.Canvas.LineTo(printer.PageWidth+100,500);
printer.EndDoc;

to miał być test czy tą linie mi utnie czy wydrukuje na następnej stronie.
No i ucieło...
Teraz pytanie. Jak zrobić aby nie ucieło??

0

no a powiedz mi skąd delphi, system, drukarka i co tam po drodze jeszcze jest ma wiedzieć, że reszta linii miała być na następnej kartce??

printer.BeginDoc;
//to co na 1-szej stronie
printer.NewPage;
//to co na 2-giej stronie
printer.NewPage;
//... itd
printer.EndDoc;
0

skąd? Nie wiem, myslalem że troche inteligentniej to zrobili. Tylko jest problem. Bo ja będe tylko przerysowywał na drukarke to co bedzie na canvasie TImage(co użytkownik narysuje). No i co ja mam zrobić?

0
lewymati napisał(a)

No i co ja mam zrobić?

a) skalować
b) dzielić samemu
c) ograniczyć mu rozmiar Canvasa do rozmiaru kartki
d) obcinać co się nie zmieści
możliwości wiele

0

już wiem co zrobie. Uzyje pagewidth itd. i bedę zapamietywal gdzie ucina i na newpage jakos sie zrobi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1